Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Bombabiztos társasjáték ajánló II.
Társasjátékok, amiket érdemes a fa alá tenni | kétfős és haladó játékok

1-scrabble-merry-christmas-bill-owen.jpg

Újabb karácsonyi társasjátéklistánkat ajánljuk hosszasan halogatóknak, mindent az utolsó pillanatra hagyóknak, illetve azoknak, akik azért húzták eddig az ajándékvásárlást, mert kitartóan keresik a legjobbat.

A társasjáték-vásárlás azért is kitűnő döntés, mert legalább olyan jó választás, mintha könyvet venne, csak éppen kevésbé elcsépelt. A társasjátékok amellett, hogy szórakoztatóak és mostanában nagyon trendik még az agyat is alaposan megdolgoztatják - mindezt úgy, hogy ha a megfelelő játékot sikerül választani, akkor onnantól kezdve nincs megállás. Vagyis a szerettünket egy király ajándékon kívül egy új hobbival is megajándékoztuk.

A könyvekkel kapcsolatban félig vicceltünk ám, imádunk könyvet kapni - de a kedélyeket borzolni még inkább.

Előző cikkünkben a legjobb örökzöld, családi és levezető játékokból állítottunk össze nektek egy hosszabb karácsonyi listát, hogy ne veszítsétek el a fejeteket, ha az utolsó hajrában társasjáték vásárlásra kerül a sor.

De mi a helyzet akkor, ha már az előző lista nagyja ismerős volt, és komolyabb kihívásokat jelentő játékot keresel? Ebben a helyzetben érdemes elmélyülnöd az alábbiakban és “költsd amire akarod”  típusú ajándékokat talán könnyebben forgatod át társasjátékokra.

Illetve gondoltunk azokra is, akik olyan játékokat keresnek, amelyek kimondottan két főre szólnak - ez kiváló ajándék lehet testvérpároknak vagy éppen szerelmeseknek.

Ezúttal is olyan játékokat válogattunk össze, amelyek vagy magyar nyelvűek vagy nyelvfüggetlenek, könnyedén elérhető magyar szabállyal.

 

Játékok két főre komponálva

7 Csoda: Párbaj

A 7 Csodát már ajánlottuk, azonban egy nagy gond van vele: két játékossal nem igazán működik jól a kártyák körbeadogatására épülő játékmenet, ezen pedig a hivatalos variáns is csak csekély sikerrel tud javítani. Érezték ezt a játék alkotói is, így elkészítették a 7 Csoda két fővel játszható verzióját, a Párbajt. És milyen jól tették! A lényeg ugyanaz: minél sikeresebb városállamot építeni kártyákból. Itt azonban szó sincs körbepasszolásról, ellenben egy koronként változó piramisból kell kártyát választani. Ez azonban veszélyes üzem: ha nem figyelünk, olyan kártyák előtt nyithatjuk meg az utat az ellenfelünk előtt, amit nagyon nem szeretnénk. Győzni itt nem csak pontok szerzésével lehet: ha elég vakmerőek vagyunk, katonai úton, ha pedig türelmesek, tudományos úton vethetünk azonnal véget a játéknak. A Párbaj túlszárnyalta a nagynevű előd sikerét a társasjátékos közösségben, és ez nem véletlen!

Patchwork

Ki gondolná, hogy foltokat varrogatni mókás? Pedig tényleg az, feltéve ha ezt egy játéktáblán tesszük Tetris-szerű kartonelemekből. A cél magától értetődő: próbálunk minél szebb, gombokban gazdag patchwork-öt készíteni, jól kihasználva a rendelkezésre álló időt. Itt a győzelmet ugyanis gombokban mérik, amik megszerzéséért igencsak meg kell dolgoznunk, lecsapva a legjobb textildarabokra.

Schotten Totten

Itt most kicsit csalni fogok, mert ez a játék nem kapható magyarul, és habár nyelvfüggetlen, de az új kiadáshoz (aminek gyönyörű a grafikája!) nincs még magyar szabályfordítás sem (szerencsére a JEM elég jól összeszedte, miről is van szó). Ellenben annyira zseniális, és egyszerű játékról van szó, hogy bűn lenne kihagyni. A lényeg a következő: adott kilenc határkő, ezekért folyik a versengés. Aki megszerez három szomszédosat, illetve ötöt bárhol, megnyeri a játékot. Határkövet a hat különböző színben pompázó, 1-9 erősségű kártyákkal szerezhetünk, melyeket megfelelő (pókerből némileg ismerős) hármas kombinációkba rendezve biztosíthatjuk győzelmünket az ellenfelünk felett, akár azelőtt, hogy ő befejezhette volna a saját kombóját. Nagyon taktikus, gondolkodást igénylő, mégis végtelenül elegáns, a Schotten Totten az egyik legjobb kétfős kártyajáték.

fokep_1.png

Jaipur

A kereskedős játékok általában nem működnek jól két fővel. Ezt a szabályt hazudtolja meg a Jaipur, ahol indiai kereskedők bőrébe bújva próbálunk minél nagyobb vagyonra szert tenni. Ehhez hat különböző árut próbálunk meg először begyűjteni a piacról, majd minél nagyobb szettben túladni rajtuk, minél hamarabb. A csavar ott jön a játékba, hogy a hat árufélén kívül vannak tevék is pakliban, amik nagyon fontosak, hiszen kvázi jokerként funkcionálva segíthetnek minket, hogy jókor jó üzletet bonyolíthassunk le a piacon.

Star Wars: Sorsok

Mióta a Star Wars a Disney kezébe került, az év vége egyenlő Star Wars-lázzal. Nem véletlen, hiszen minden idők legnépszerűbb filmes univerzumát élesztették újra, a Star Wars: Sorsok pedig ennek sikerét igyekszik meglovagolni. Szerencsére ez a kétszemélyes gyűjtögetős kártya- és kockajáték, nem csak a témaválasztásával, hanem játékélményével is kiérdemelte a helyét ebben az ajánlóban. Egyikünk a Világos, másikunk a Sötét oldalt szolgálva igyekszik a másik karaktereit mielőbb likvidálni. Ehhez használhatunk különböző fejlesztéseket és eseményeket, melyek jó ütemben való kijátszása és aktiválása döntheti el a vérre menő csata kimenetelét. A játék kártyákhoz tartozó hatalmas kockákkal érkezik, a legtöbb akciónkat pedig a kockadobások eredménye fogja meghatározni. Gyors és izgalmas adok-kapok a Star Wars univerzumban, a gyűjtögetés minden örömével és költségigényével megfűszerezve.

 

Összetett és közepesen összetett játékok

Pandemic: Legacy

A Pandemicet már ajánlottuk, de nem mehetünk el a világ jelenlegi legnépszerűbb társasjátékának számító nagytestvér mellett sem, melyről írtunk ismertetőt és élménybeszámolót is. A cél itt is ugyanaz: megmenteni a világot a halálos betegségektől, de ezúttal ezt egy egyszer végigjátszható, 12 hónapot felölelő kampány során tehetjük meg. Az izgalmakat és a különleges játékélményt Legacy játékmód garantálja: a játék folyamatos átalakuláson megy keresztül matricák felragasztásával, kártyák széttépésével és titkos csomagok kibontásával, miközben a karakterek egyéni sorsát is egyengethetjük. Mindenképpen fix társaságoknak (pl.: rendszeresen összejáró barátok, négyfős család) ajánljuk, akik szeretik a kihívásokat, és valami különleges élményre vágynak.

Puerto Rico

Gazdálkodás és gyarmatosítás? Nem hangzik éppen a legizgalmasabb témának, de jó oka van annak, hogy a Puerto Rico volt a társasjátékos világ leghosszabb ideig számon tartott kedvence, és ma is ott van a tíz valaha volt legjobb játék között. A játékban a gyarmatosított Puerto Rico-n kell az ültetvényeinken megtermelt haszonnövényeket feldolgoznunk, majd győzelmi pontokért visszaszállítanunk az anyaországba. Az egészet a szerepválasztásos működés teszi igazán különlegessé: a választott szerep számunkra bizonyos privilégiumot biztosít az adott körre, de figyelembe kell vennünk, hogy a többiek is végrehajthatják a szereppel járó akciókat. Mivel mindenki folyamatosan cselekszik, nincs egy perc üresjárat sem, végig résen kell lennünk, hogy sikerre tudjuk vinni jól átgondolt stratégiánkat.

Korokon át

Ha van a társasjátékoknak nehéztüzérsége, akkor a Korokon át biztosan ott van az első vonalban. Maratoni, nem ritkán 5-6 órás játékidejével ez a valaha volt legnépszerűbb civilizációépítős társasjáték. Kezdetleges civilizációnk modern korba vezetése mégis végig lebilincselő, csak rajtunk múlik, hogy milyen kormányzattal, milyen technológiákkal és milyen hadsereggel igyekszünk a legmagasabb kultúrapontot elérve megnyerni a játékot. A lista legösszetettebb darabja, de ha egyszer összeáll a kép, minden magától értetődővé válik. Mindenképpen tapasztaltabb, és/vagy kihívásokat jól vevő játékosoknak ajánljuk. De nekik nagyon.

korkon.png

Istanbul

Ha egy pörgős, de kellően gondolkodós társasjátékot szeretnél, akkor az Istanbul a tökéletes választás. Ebben a játékban a játékosok kereskedőket alakítanak, akik megállás nélkül köröznek Isztambul utcáin, hogy ők szerezzék meg először a győzelemhez szükséges rubinokat. A folyamat egy elképesztően elegáns és könnyen elsajátítható játékban öltött testet, amely bár komolyabb darabnak számít, tökéletes lehet azok számára is, akik még csak most ismerkednek az asztali játékos hobbi összetettebb oldalával.  

Agricola

Az Agricola is sokáig számított uralkodónak a legnépszerűbb társasjátékok listáján - épp az előbb említett Puerto Ricótól vette át a trónt - és a mai napig hatalmas a rajongótábora. Az Agricolában saját gazdaságunkat kell menedzselnünk, miközben arra is ügyelnünk kell, hogy földműveseink ne maradjanak éhen. A feladat nem lesz egyszerű, ugyanis minden játékostársunk az optimális lépésekre fog törekedni, aminek köszönhetően könnyen lehetséges, épp mi maradunk hoppon egy kritikus betakarítás előtt. Az Agricola legalább annyira élvezetes, mint amennyire könyörtelen, ezért elsősorban a komolyabb gémerek számára ajánljuk.

 

- Kürtös

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr6212058551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása