Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Bombabiztos karácsonyi társasjátékajánló I.
Társasjátékok, amiket érdemes a fa alá tenni | A klasszikus, az örökzöld és a party játék

holiday-keep-calm.jpg

Fogyasztói társadalmunkban ha karácsony, akkor ajándékvásárlás, ami valljuk be, többeknek leginkább egy kötelező, sokszor csak utolsó pillanatokra hagyott “muszájkör”. Pedig ha már kidobunk egy csomó pénzt az ablakon, akár vehetünk olyan dolgot is, amivel tényleg örömet lehet szerezni a másiknak (vagy neadjisten magunknak is). Karácsonyi társasjáték-ajánlónk első része következik.

Geekblogként, rengeteg társasjáték-ismertetővel a hátunk mögött (és magunk előtt!) szinte kötelességünknek érezzük, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy laikusként véletlenül se a huszonezredik csillámpónis Monopoly-t vedd le a polcról.

Következzen öt-öt játék a nagy klasszikusok, a családi játékok és a parti illetve levezető játékok közül, amelyek érdemesek arra, hogy a fa alá kerüljenek (és ne a szekrény tetején porosodjanak egy-két hét múlva).

Szempont volt, hogy a játékoknak vagy legyen magyar kiadása, vagy nyelvfüggetlenek legyenek, könnyen elérhető magyar szabállyal.

Nem magyar kiadású játékok esetén jól használható, betűrendes szabálygyűjtemény található a Kecskeméti Társasjáték Klub oldalán, illetve rengeteg játékismertető van a Játékos Emberek Magazinjában, sőt a webshopok is gyakran töltik fel a játékok szabályait, ami bejelentkezés után elérhető.

Az örökzöldek - amik nem hiányozhatnak a polcról

Ticket to Ride: Európa

Ha van társasjáték, amit bárkinek nyugodt szívvel merünk ajánlani, akkor az a mára már klasszikusnak számító Ticket to Ride. Az európai kontinens térképével érkező alapdoboz idén jelent meg újra magyarul, így azon nyomban írtunk is róla egy kritikát. A játék lényege nagyon egyszerű: különböző színű vonatkártyák gyűjtésével és kijátszásával próbáljuk a századforduló Európájának nagyvárosait vasútvonalakkal összekötni. Minél hosszabb az útvonal, annál több pontot ér, de nem csak erre kell figyelni: a játék elején (és akár közben is) mindenki kap ún. menetjegykártyákat is, melyek a játék végéig titkosak, és jellemzően két város nevét tartalmazzák. Ha a rajtuk szereplő városokat a játék végéig sikeresen össze tudjuk kötni, további pontok járnak, de ha kudarcot vallunk, pontlevonás lesz a büntetésünk. Egy parti után hamar rájön az ember, hogy Európa sokkal kisebb, mint gondolná… 

ttr.jpg

Ticket to Ride: Európa

Carcassonne

A lapkalerakós játékok királya, mely különösen közel áll a szívemhez, ugyanis ez a játék rántott be a hobbiba. A Carcassonne során véletlenszerűen húzott lapkákból közösen építhetünk középkori várakat, utakat és kolostorokat. de ne higgyük, hogy ez olyan békés elfoglaltság: ádáz verseny folyik ezek birtoklásáért! Lapkalerakáskor eldönthetjük, hogy lerakjuk-e a rendelkezésünkre álló meeple-k (értsd: emberke alakú fabábuk) egyikét, melyek az adott objektum befejezésekor értékes pontokat hozhatnak a konyhára, de csakis akkor, ha a meeple-k száma alapján mi birtokoljuk őket. Egyszerű, pörgős, magával ragadó!

Dominion: Intrika

A kedvenc játékom, pont. De nem csak ezért van itt a helye, tényleg az egyik legnépszerűbb és leginnovatívabb modern kártyajátékról van szó, ami megteremtette a pakliépítés műfaját. Röviden a lényeg: mindenki egy csekély pénzösszeget és győzelmi pontot jelképező tízkártyás paklival kezdi a játékot, melyet használva további (több pénzt érő, különleges akciókat adó, több pontot adó) kártyákkal bővítheti a pakliját. Ha nem tudunk már új kártyát húzni, újrakeverjük a felhasznált és frissen vásárolt kártyákból álló dobópaklit, ezzel új húzópaklit alkotva. A játékmenet nagyon egyszerű, gyors, ehhez képest viszont stratégiai mélységgel rendelkező kártyajáték, melyben meglepően kicsi a szerencse szerepe. Ellenben a Dominion egyáltalán nem tematikus, de a játékmenet annyira magával ragadó, hogy ezt gyorsan feledteti is az emberrel.

Pandemic

Ha te azt mondod, kooperatív játék, én (meg a társasjátékos közösség nagy része) azt mondom: Pandemic! Ki ne akarná közös erővel felvenni a harcot a világot fenyegető négy halálos fertőzéssel? A játék során különleges képességekkel rendelkező karaktereinket irányítva, összehangolva próbáljuk a győzelemhez szükséges ellenszereket kifejleszteni, de közben a játék mindent megtesz annak érdekében, hogy ez ne sikerüljön. Verseny az idővel és a járványkitörésekkel, garantált közösségi élmény szűk egy órában!

7 Csoda

Ugyan még nem énekeltük meg a blogon (szerk.: azóta már igen!), hogy mennyire nagyszerű ez a játék (ami késik, nem múlik!), de fontos, hogy szerepeljen ebben az ajánlóban. A feladat egyszerű: építsünk minél prosperálóbb ókori városállamot kártyákból. Igen ám, de van itt egy-két csavar! Egyrészt rengeteg úton-módon lehet pontokat szerezni, ezt kiegyensúlyozni pedig nem könnyű feladat (éppen ezért a belépő kategóriánál egy fél fokkal ez már bonyolultabb játék). Másrészt a kártyák nem valamiféle húzópakliból érkeznek, hanem a teljes paklit szétosztjuk a körök/korok (höhö) elején a játékosok között, de ha választottunk a kezünkben lévő kártyák közül, már adjuk is tovább a maradékot szomszédnak (és természetesen mi is kapunk a másik oldalról új “kezet”). Ez egy rendkívül érdekes dinamikájú, gyors játékot eredményez, aminek legnagyobb előnye, hogy akár heten is lehet játszani (amennyiben van elég nagy asztalunk hozzá)!

Családi játékok - nem csak gyerekeknek

Takenoko

A világ talán egyik legcukibb társasjátéka, gyönyörű komponensekkel. A történet szerint a japán császári bambuszkertet kell gondoznunk, ámde feltűnik a színen a kínaiaktól diplomáciai ajándékba kapott panda, aki éhes. Nagyon. A célunk tehát hogy a panda is jól lakjon, meg a bambusz is megmaradjon, illetve a császár szája íze szerint nézzen ki a kert (miközben az időjárás szeszélyeinek is ki vagyunk téve). Aki a legügyesebben tudja ezeket a célokat teljesíteni a titkosan húzott pontot érő célkártyák segítségével, elnyeri a császár kegyeit, ezzel pedig meg is nyeri a játékot.

takenoko.jpg

Takenoko

Vigyázat, vadnyugat!

Ha van valóban kúl társasjáték a piacon, akkor ez az! Ebben az ügyességi pöckölős játékban a Vadnyugat maga elevenedik meg a játékasztalon kartonból és műanyagból. A törvény emberei és a banditák tíz merőben eltérő kalandban feszülnek egymásnak, hol “csak” tűzharcot vívva, hol bankot rabolva, hol túszt ejtve. Itt tényleg az ügyesebbik csapat győz. Ünnepi túlevések után, hóhiány esetén szánkózás helyetti sporttevékenységként ajánljuk sok szeretettel.

Stone Age

Nem meglepő módon a játék a kőkorszakba repít minket, ahol saját törzsünk sorsát igyekszünk egyengetni a civilizáció csöppet sem kihívásoktól mentes útján. Ehhez törzsünk tagjait elsősorban különböző nyersanyag-lelőhelyekre és akcióhelyekre küldhetjük, ahol kockadobás (és esetleg némi machinálás) útján nyersanyagokat szerzünk, majd ezek segítségével pontokat zsebelünk be, vagy épp a törzsünk túlélési esélyeit növelhetjük szaporodással, élelemkészlet növelésével, szerszámaink fejlettségi szintjének emelésével. A rengeteg taktikai lehetőség, folyamatosan pergő, elegáns játékmód a biztosíték arra, hogy újra újra próbára tegyük magunkat az emberiség hajnalán.

Tokió királya

Szegény Tokió! Mi lehet annál rosszabb, ha egy óriási szörny pusztít a városban? Ha van mellette másik öt is! Szerencsére ebben a játékban mi nem elszenvedői, hanem okozói vagyunk a pusztításnak, na de ki a legádázabb közülünk? Ezt a kérdést dönthetjük el ebben a kockapóker alapjain nyugvó izgalmas, gyors, és cseppet sem komolyan vehető játékban. Kétféleképp nyerhetünk: vagy mi gyűjtjük előbb össze a győzelemhez szükséges 20 győzelmi pontot, vagy egyszerűen minden vetélytársunkat a padlóra küldjük. Mondanom sem kell, melyik a mókásabb megoldás.

Evolúció

A természet törvényei kemények, csak a legjobban alkalmazkodó fajok maradhatnak fenn. Ebben a játékban az evolúciós versenyben kell helyt állnunk, az általunk irányított fajok fennmaradását biztosítva a megfelelőnek ítélt kártyák fajokhoz rendelésével. Igen ám, de a rendelkezésre álló (és győzelmi pontként is funkcionáló) táplálék szűkös, és ragadozók kissé másképp képzelik el a táplálékszerzést mint növényevő társaik. Legnagyobb előnye, hogy a maximális 6 fővel is abszolút jól működik, és egyszerű szabályrendszere lévén nem is túl bonyolult, de azért gondolkodást és jó kombinációs képességet igénylő játék.

Levezető és partijátékok

Fedőnevek

A partijátékok koronázott királya, ami akár mehetett volna az örökzöld kategóriába is. A Fedőnevekben egy képzeletbeli kémjátszmába csöppenünk, ahol két ellenséges csapat próbálja a kémmestereik segítségével a saját ügynökeit felderíteni a 25 szókártyából álló játéktéren. Ez akár egyszerű feladat is lehetne, de a kémmesterek csak egyszavas utalásokat adhatnak, és ha hibázik a csapat, annak súlyos következményei lehetnek. Ha pedig úgy érzed, a szavak túl kötöttek, tudjuk ajánlani a képekkel érkező Codenames: Pictures-t is!

EladLak!

A meggazdagodás ősi receptje: vegyél olcsón, adj el drágán! Persze ez nem ilyen egyszerű, mert a piacon mindenki más is erre törekszik. Ebben a játékban ingatlankereskedők vagyunk, akik először megpróbálnak a lehető legolcsóbban, licitálás útján a legjobb ingatlanportfólióhoz jutni (értsd: számozott kártyák), majd a játék második felében a legjobb áron pénzre váltani azokat. Egyszerűnek tűnik, de ahhoz, hogy a piac királyává váljunk egyszerre kell taktikusnak, dörzsöltnek és olykor faarcúnak is lennünk.

dscn1559_1.JPG

EladLak!

Szerelmes levél

Hogy lehet tizenhat kártyával izgalmas játékot játszani? A Szerelmes levél erre a kérdésre ad elég egyértelmű választ. A történet szerint mindenki a hercegnőnek igyekszik eljuttatni szerelmes levelét, de számolni kell a riválisokkal is. A játékmenet egyszerű: mindenki egy kártyával kezdi a játékot, és a köre elején húz egy másikat a pakliból. A két kártya közül az egyiket kijátssza, és végrehajtja a rajta lévő utasítást, a másikat megtartja. Két módon nyerhetünk: vagy mi kerülünk a legközelebb a hercegnőhöz (értsd: nálunk van a játék végén a legmagasabb számú kártya) vagy mindenkit kigolyózunk. Ez utóbbihoz szükséges észnél lennünk, ugyanis akkor járhatunk csak sikerrel, ha jól következtetjük ki, hogy kinél milyen kártyák vannak.

Dixit

Az örök kedvenc, ami szinte már nem is társasjáték, hiszen a játék gyakorlatilag csak és kizárólag a gyönyörű, festményszerű kártyákról szól. Minden körben a mesélő kiválaszt egyet a hat kezében lévő lap közül, majd tesz egy utalást (általában szóbelit, de ez akár lehet nonverbális, például egy dallam is), a többiek pedig megpróbálnak az utalásnak megfelelő kártyát kijátszani a saját kezükből. Ezután a kijátszott kártyákat megkeverve indul a szavazás, ahol mindenki megpróbálja kitalálni melyik lehetett a mesélő által eredetileg kijátszott kártya. Szerencsére évente újabb és újabb kártyák jelennek meg, így a folyamatos újrajátszhatóság garantált. Tökéletes levezető játék egy hosszabb társasparti után vagy csak simán egy pohár bor mellé.

Dobble!

A  nagybetűs REAKCIÓJÁTÉK. Adott egy pakli kör alakú kártya, rajta különböző rajzokkal változó méretben. A poén: minden két kártya tartalmaz pontosan egy közös ábrát. A szabályfüzet öt különböző játékleírást tartalmaz, mindegyik erre a kapcsolatra épít. A személyes kedvencem “A torony” névre hallgat: mindenki egy kártyával kezd, és a húzópakliból próbál minél több kártyát szerezni úgy, hogy megtalálja a saját kártyáján és a húzópaklin lévő kártyán lévő közös szimbólumot.

Mindeközben elkészültünk a lista második részével is ami az összetett társasjátékokra és a két főre szóló játékokra fókuszál.

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr9412055393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2016.12.19. 15:54:43

Már baromi régen keresem, gondolom, még nem tűnt el véglegesen, de ha megveszek, sem jut eszembe a neve:
Vagy 25 éve volt egy olyan szigorúan műveltségi társasom, aminek az volt a célja, hogy (asszem 6) különböző színű karikát kellett összegyűjteni különböző témakörök szerint. (Ha jól emlékszem, a sárga volt az irodalom, a legalsó, piros a művészet - ez biztos, mert utáltam. :D) Dobni kellett kockával, és attól függően, hogy milyen színű mezőre léptél, a másik feltett egy kérdést, a kérdések egy pakli kártyán voltak, minden kártyán, minden témakörből (színből) egy. Volt egy külső kör, amin lehetett lépkedni, és 6 út vezetett legbelülre, ott lehetett témakört választani, és ha jól válaszoltál, akkor ilyenkor kaptál a témakörnek megfelelő karikát.

Valakinek nem ismerős?

planxx 2016.12.19. 17:55:13

@Szántó Gábor: Szerintem te a Trivial Pursuitra gondolsz. Kb. 20 éve figyel nálunk is a polcon :)

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2016.12.19. 19:40:45

@planxx: Köszi, ez lesz az. Ebből sikerült eljutnom a magyar nevéig: Lehet egy kérdéssel több - de sajna nagyon úgy néz ki, hogy a magyar vonal teljesen leült, pedig annak idején még plusz kérdéskártyákat is lehetett hozzá rendelni.

para_noir 2016.12.19. 21:33:38

A poszt miatt gyorsan megvettem a Takenoko-t, remélem nem fogok csalódni :)

Stili 2016.12.20. 09:23:29

@Szántó Gábor:
Van valami hasonló, különböző színű zsetonokat kell gyűjteni, dobni kell a kockával, kártyák sok-sok kérdéssel színenként, lépni viszont nem kell: Magyarország Kvíz (Piatnik)

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása