Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Megszületett a D&D és a Magic közös gyermeke
Kis félrelépés vagy családalapítás?

magic3.png

Mit kapsz, ha összerakod a Magic-et és a D&D-t?  Most te is megtudhatod, hiszen a Magic: The Gathering, és a Dungeon & Dragons most összeállt egy közös projekt erejéig – és csak tőlünk függ, hogy lesz-e folytatás.

Két óriás

A világ talán két legnagyobb fantasyvel foglakozó brandje a Dungeon & Dragons, és a Magic: The Gathering. Egyik a szerepjátékok (RPG) piacán vezető, míg a másik a gyűjtögetős kártyajátékok (TCG) mezőnyét uralja toronymagasan. Nemcsak ez és a fantázia birodalma közös bennük, hanem az is, hogy mindkét cég számtalan világot alkotott már, amik nagy része komoly sikereket tudhat maga mögött. Bár a múltjuk közös épületből indult, és a kezdetkor voltak próbálkozások a két elképzelés összeolvasztására, azonban a mai napig nem jegyeztek komolyabb közös projektet. A két világ nagy távolsága azonban már a múlté: bejelentették, hogy a Magic egy világát kiadják D&D szabályrendszerben, ráadásul ingyenesen elérhető formában.

magic2.png

A projekt

A kiadvány csak elektronikusan, PDF formátumban jelent meg – ám így legalább két kattintással a miénk lehet. A számos világ közül Zendikárt választották az alkotók, amely egy újabb világnak számít a Magic birodalmában - igaz így legalább a frissebb játékosok is otthonosan mozognak benne és elég sok kiadás is kötődik hozzá. A kiadvány azonban nem teljes körű. Bár számtalan nyalánkságot tartalmaz (tág világleírást, a játszható kasztokat és új fajokat, egyedi varázslatokat és ereklyéket), de jó néhány dolog hiányzik is belőle. Például a világra jellemző ellenségből kevés van kidolgozva - inkább arról szól a leírás, hogy miképp dolgozd át más világok lényeit itteni entitásokká. Nagy hiba még, hogy a játékban nincsenek kidolgozva a síkjárók (Magic-ben őket személyesítjük meg, mikor csatázunk), de ez nyilván azért van, mert más Magic világ még nincs ilyen módon kidolgozva - de lehet, hogy egy nap ez még változni fog.

magic-the-gathering.jpg

Csak rajtunk múlik

A hírek szerint mindkét brand nagyon fog figyelni a visszhangokra: mennyire tetszik ez a célközönségnek, mennyire van igény újabb világok kidolgozására, és persze hogy mennyire lennének hajlandóak erre pénzt költeni a kedves játékosok. Ha a költési hajlandóság megvan, és a produktum is elnyerte a legtöbbek tetszését (a hangsúlyos kritikákból természetesen javítások születnek majd), akkor biztosra vehető, hogy lesz folytatás, méghozzá egy jóval igényesebb és mélyebb formában (például a szinte egyöntetűen legjobb Magices világnak tartott Ravnica D&D verziójának piacra dobásában). Bár pár világ igencsak hasonlít egymásra (például a D&D-s Ravenloft és a Homelands vámpírjai), de ez valószínűleg nem fog nagy zavart kelteni az együttműködésben. Az már egy másik kérdés, hogy az együttműködés mennyire lehet fordított: jelenhetnek-e meg Magic-es kiadások a Forgotten Realms vagy épp a Dark Sun hőseivel és lényeivel? Ez már csak azért is lehetséges opció, mivel a D&D világait felhasználó, TSR által kiadott kártyajáték (a néhányak által máig játszott Spellfire) épp a Magic térhódítása miatt állt le.

A Plane Shift: Zendikar című kiegészítőt innen ránthatjátok le.

-Nosfi

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr418679740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása