Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Geeks Against Humanity – Újabb bőr lehúzása a sikertörténetről
Mi lenne, ha a Cards Against Humanity-nek lenne egy geek változata? Vajon megvennénk vagy maradnánk a sokkal inkább geekebb játékoknál?

Ha egy trend beindul… lője le valaki!

Azt mondják, hogy ha a társasjátékok világában beindul egy trend, akkor egy-két évig bármit is adunk ki az adott trendhez kapcsolódóan, azt vinni fogják, mint a cukrot – de sokak szerint ugyanez igaz a kártyajátékokra is. A boardgame-ek esetében most a kalózok évét írjuk, kártyajátékok esetében pedig az offenzív, poénépítős játékok az abszolút favoritok. A Cards Against Humanity jó ideje tartja az első helyét az Amazonon, de említhetnénk a Joking Hazard című jatékot is, ami az idei Kickstarteres kártyajátékok királya lett az összegyűjtött több mint 3 millió dollárral. A Geeks Against Humanity ugyanezt a vonalat próbálja meglovagolni, ám neki nem biztos hogy sikerül a nagy előképek magaslataiba érnie.

Rétegjáték, de nem a jó rétegnek

A Geeks Against Humanity készítői nem vesződtek sokat: hagyták a designt, a grafika hiányát, és a játékmechanikát (már ami van), mindössze annyit csináltak, hogy átírták a szövegeket geekes poénokra. Jó, ki is próbálták pár geeknek bélyegzett csoportnál, és állítólag tök fun volt, így gondolták mehet is Kickstarterre. Ám ezzel több probléma is van.

Az egyértelmű szabadalmi kérdéseken kívül legfőképp az, hogy a játék mindössze egy nehezen beazonosítható szubkultúrát céloz meg: a geekeket, akik közel sincsenek annyian, mint az eredetileg megcélzottak, vagyis az emberiség azon fele, akik nyitottak a provokatív humorra. Az sem segít sokat, hogy a játék egyszerre szól a sorozatokat kedvelő geekeknek, a kártyás geekeknek, a szerepjátékos geekeknek, és a szuperhősökért rajongó geekeknek, tehát jó eséllyel a csapat nem fogja érteni a poénok egy részét. 

Ráadásul ez a szubkultúra sokkal inkább játszik valami elvont fajépítős, sárkánymegmentős játékkal (vagy ha nevetni akarnak, akkor tengeralattjárót irányítani próbáló goblinokkal), minthogy pár sör felett olyan poénokon röhögjenek, amik tulajdonképpen róluk szólnak. De ha még lenne is hozzá kedvük, sokkal valószínűbb hogy azt a 25 dollárt valami más, sokkal geekebb dologra költik el, és a Geeks Against Humanity megmarad a 3218. elemnek a „majd ha lesz rá keret” mappában.

Nincs átütő siker

Eddig a fentiek fényében várható eredmények mutatkoznak a kampányban is: bár az igen alacsonyra belőtt starting goal több mint hatszorosa folyt már be, a hatezer dollár messze elmarad az anyajátékok milliótól. Igaz, még 25 nap hátra van a kampányból, de nem valószínű, hogy a trend nagyot változna. Ennek ellenére, ha valakinek a társasága jól beszéli az angolt, és szeret jókat nevetni a képregények, szerepjátékok és TV-sorozatok aranyháromszögébe tartozó poénokon, azoknak megérheti a 25 dolláros befektetést, elvégre a kétfős csapat a világ minden pontjára vállalja a szállítást, méghozzá májusi határidővel.

-Nosfi

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr738637930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása