Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Használj Trellót a szerepjátékos kampányaidhoz!
A Trello egy kiváló eszköz lehet a meséléshez is.

image

Néha a legjobb cuccok az orrunk előtt hevernek, és mégsem vesszük őket észre. A Trello nevű ingyenes program tulajdonképpen egy teljesen szabadon alakítható rendszer, amit számos feladathoz és projekthez lehet használni, mi is nagy hasznát vesszük a különböző cikkeink és feladataink rendszerezéséhez és kiosztásához.

Arra azonban egyikünk sem gondolt, hogy ezt a nagyszerű programot a szerepjátékos kampányainkban is hasznosíthatnánk. A GeekDad egyik szerkesztője viszont igen, és rittyentett is egy cikket arról, hogyan készíti elő Dungeons & Dragons kampányait a program segítségével.

Michael Harrison a Trellót tulajdonképpen digitális puskaként használja, ahol nemcsak a történeti szálakat, fontos NPC-ket és helyszíneket rendszerezi, hanem a játékos karaktereket is számon tartja vele.

A Trellóban különböző táblákat hozhatunk létre, amelyeket mozgatható és szerkeszthető kártyákkal láthatunk el, a bátrabbak pedig még színkódokat is használhatnak.

image

Mivel rendkívül dinamikus a rendszer és könnyedén változtatható minden eleme, nagyon hasznos lehet a mesélőknek. A fenti képen az első tábla (avagy board) a “Paths” címet kapta, Michael itt jelöli, hogy karakterei honnan jöttek, merre tartanak a történet szempontjából és hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk. A további három táblán a fontosabb NPC-k, főgonoszok és helyszínek kaptak helyet.

image

Michael a játékos karaktereket is rendszerezi. Minden játékost színkóddal lát el, jelöli a különböző kapcsolati hálókat, és minden egyéb fontos dolgot.

image

Ez viszont még csak a jéghegy csúcsa. Michael készített egy “random” táblát is, amelynek egyes kártyáit összekötötte Donjon toolsszal, így bármikor generálhat magának gombnyomásra egy-egy újabb NPC-t, harcot, cuccokat és mindent, amit el lehet képzelni. Baromi nagy ötlet.

De a Trellóban épp az a szép, hogy gyakorlatilag teljesen szabadon alakítható, és rengeteg egyedi megoldással lehet fűszerezni tábláinkat. Mi biztosan ki fogjuk próbálni szerepjátékos kampányainkhoz, és arra biztatunk titeket is, hogy tegyetek vele egy próbát!

Michael Harrison cikke a GeekDad-en

Trello

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr88637672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása