Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Egy amerikai egyetemen több a női játékfejlesztő, mint férfi
És a számuk egyre csak növekszik.

image

A videojátékok világát nagyon sokáig a férfiak exkluzív játékterének gondolták. Az elmúlt évtizedekben számtalan erőszakos, sőt szexista játék uralta a játékpiacot, ami igencsak sztereotíp bélyeget nyomot az egész iparágra. Ám szerencsére ez a felállás ma már változóban van. A játékkiadó cégek is lassan kénytelenek szembenézni a ténnyel, hogy a videojátékok körében ma már ugyanolyan arányban vannak nők, mint férfiak.

Szerencsére azonban nemcsak a kereslet változik, hanem a kínálat is. A Dél-Kaliforniai Egyetem videojáték-tervezői szakán (amelyet a legelső helyen rangsorolnak az Egyesült Államokban) ma már több a női hallgató, mint férfi.

2011-ben még 15 férfi és 5 nő vett részt a mesterképzés szakon, 2015-ben viszont már 12 nő és 7 férfi tanult ugyanitt. Hasonló trend figyelhető meg az elsőévesek között is: 2012-ben 27 főből csak 7 volt nő, 2014-ben viszont már 14 nőre jutott 7 férfi. 2015-ben pedig egyenlő arányban iratkoztak be férfiak és nők is.

image

Stephanie Henderson, aki nem rajongója a fegyverközpontú játékoknak, így nyilatkozott:

Nem tudom, hogy valaha is megtetszenek-e az orvlövészes játékok. Inkább olyasmit szeretnék készíteni, amivel magam is játszanék, amit magam is élvezhetek.

Tracy Fullerton professzor szerint jelenleg olyan kultúrában élünk, amelyben a videojátékos szerepekben férfiak dominálnak, márpedig kellenének női karakterű példaképek is.

image

Mi azért optimisták vagyunk a Rey figura fiaskó ellenére is, a videojátékokban ugyanis egyre több figyelmet kapnak a női karakterek is, gondoljunk csak az új, normális külsejű (emberi) Lara Croftos Tomb Raiderre, a ReCore-ra, a Horizon Zero Dawnra, vagy a Detroit: Become Humanre, hogy csak egy párat említsünk.

A változás tehát már elkezdődött, mi pedig izgatottan várjuk, milyen kreatív dolgokkal állnak majd elő az újdonsült női játékfejlesztők!

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr778637732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása