Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Visszatérhet a játékkazettás konzolok kora?
Nagyon úgy fest, hogy a Nintendo végleg felhagy az optikai lemezekkel, és visszatér a gyökereihez.

cartridges.jpg

Régóta szólnak különféle híresztelések és spekulációk arról, hogy a Nintendo jövő tavasszal debütáló konzolja, mely jelenleg még mindig az NX kódnévre hallgat, s amelyről jószerivel még mindig semmit sem tudunk (és csak találgatni tudunk), a hagyományos optikai meghajtó helyett egy memóriakártya-olvasó kap majd helyet. Ez elsőre komoly visszalépésnek tűnhet, hiszen az utolsó konzol, amelyben még játékkazettákat használtak optikai lemezek helyett, a Nintendo 64 volt (mely épp tegnap lett 20 éves). S bár a készülék maga igen erősnek számított, a játékkazetták kis kapacitása visszafogta a konzolt, aminek következtében végül nem jelenhetett meg rá a kultikus Final Fantasy VII játék sem.

final-fantasy-n64.jpg

Mindezek ellenére most mégis úgy néz ki, hogy a Nintendo visszatérhet a régi jó játékkazetták korunkbeli utódához, a ROM memóriakártyákhoz. Persze ne feledjük, hogy a handheld részlegben mindig is a játékkártyák uralták a mezőnyt (ha volt is más alternatíva, az hamar megbukott). A konzolok esetében azonban jó ideje a CD, majd a DVD, ma pedig a Blu-ray lemezek számítanak szabványos megoldásnak. Utóbbi esetén azonban van egy maximális kapacitás is, ami 50 GB, és ezt a határt a mai játékok bizony nem egy esetben súrolják, vagy akár túl is lépik. És akkor bizony még nem is beszéltünk a jövőbeli 4K-s tartalmakról...

A legkézenfekvőbb megoldás lenne egyszersmind megszabadulni mindennemű fizikai médiától, és helyette kizárólag az online letölthetőségre apellálni. Erre azonban ma még nem érett meg a társadalom, még Japánban sem. Fizikai játékpéldányokra még egy jó darabig lesz igény. Akkor mégis mi lehet a megoldás? Szerencsére alternatívaként szóba jöhetnek a memóriakártyák, amelyek az optikai médiával ellentétben nem rekedtek meg egy adott szinten, hanem folyamatosan növekedtek, és mára már messze túl is szárnyalták optikai lemez társaikat.

sdxc-cards.jpg

Így aztán könnyen lehet, hogy a ma már őskori technológiának számító optikai lemezek helyett a Nintendo inkább áttér a memóriakártyára az NX esetében. Nemrégiben ugyanis néhány védjegyoltalom között felbukkant a The Legend of Zelda: Breath of the Wild is, melynél a következőket voltak listázva a levédendő termékek között:

Letölthető elektronikai játékprogramok, letölthető elektronikai játékszoftver, elektronikai játékprogramok, elektronikai játékszoftver, videojáték kazetták, videojáték lemezek, videojáték programok, videojáték szoftverek.

A fenti felsorolás az első olyan Wii U játék, ahol mind játékkazetta, mind lemez meg volt említve lehetséges termékként. Feltételezve, hogy az NX egy otthoni konzol (és minden valószínűség szerint az), könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy az NX-ben nem egy sima optikai meghajtó foglal majd helyet, hanem valami egészen más.

blow_cartridge.gif

A fenti megállapítást az is megerősíti, hogy a DS / 3DS család játékkártyáinak gyártója, a Macronix bizakodóan tekint a ROM eladásokra a Nintendo következő konzoljának köszönhetően. Igen valószínű tehát, hogy a Macronix fogja gyártani az NX konzol ROM alapú médiáját, azaz magyarul a játékkazetták visszatérhetnek a reflektorfénybe.

De milyen előnyökkel is járna a játékkártya a hagyományos, optikai lemezekkel szemben?

  • nincs szükség mozgó alkatrészre, így gyakorlatilag zajmentes
  • gyorsabb töltési idők
  • kapacitása jóval nagyobb is lehet, mint 50 GB
  • a lemezmeghajtó kihagyásával spórolni lehet a konzol előállításának költségén
  • nem romlik el egykönnyen a meghajó
  • kisebb fogyasztása
  • kevesebb hőt termel
  • jóval könnyebb konzol
  • kevés helyet foglal a meghajtó, a konzol így sokkal kompaktabb lehet
  • kisebb szállítási és raktározási költség
  • nehezebb kalózmásolatokat készíteni
  • tartósabb (hosszú évekig lehet majd játszani vele)
  • ugyanazon kártya felhasználható lehet majd az NX handheld párjában is (shared library)

4319922612_47a6b28455_z.jpg

És milyen hátrányai lennének?

  • drágább lehet az előállítási költsége (de nem sokkal)
  • nem kompatibilis visszafelé az optikai lemezzel (bár az NX minden bizonnyal amúgy sem lenne az)

Ám ami viszont igazán érdekes lenne az egészben, az nem más, minthogy a Final Fantasy VII remake (feltéve, hogy az NX-re is portolják majd) lehet majd a XV mellett az első fő sorozatbeli Final Fantasy a Super Nintendo óta, amely Nintendo konzolon is megjelenik. Egy olyan játék, amely azért nem kerülhetett rá a Nintendo 64-re, mert egyszerűen nem fért rá a kis kapacitású játékkazettára. Most viszont úgy tűnik, fordulhat a kocka...

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr608836052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jancsiszeg1980 2016.06.26. 17:18:33

Ezt pofázom már minden fórumon évek óta, hogy nem értem, miért szarakodik még a játék és film ipar ezzel az elavult, mechanikus optikai lemezmeghajtóval, amikor töredék méreten már terrabyte-okat lehet tárolni...

végre valaki felfogta végre...

Treff Bubi 2016.06.26. 20:09:10

Azzal kötözködök, hogy a helyi tárolás helyett az online játék a jobb alternatíva. Nekem legalábbis fontos, hogy kapcsolattól (vagy éppen hálózatminőségtől) függetlenül elindíthassak egy játékot, persze nem multiban. Mindenképpen kell lokális tartalom.

pacagánycsök 2016.06.27. 12:20:19

@Jancsiszeg1980: olyan nincs, hogy terrabyte.

A cikkben meg a beszúrt kép is fake, perpill piacon max 200 gigás microsd-t lehet kapni, nemrég jelentették be az 512 gigást. 1 meg 2 tera tuti fake.

McZozo 2016.06.27. 13:47:43

@pacagánycsök: miert lenne fake? attol hogy meg kereskedelmi forgalomban nincs siman mondjuk egy kiallitason megjelenhetett mar. A kep se egy webaruhazbol van hanem latszatra inkabb egy kiallito standrol.

pacagánycsök 2016.06.27. 14:24:31

@McZozo: nézz utána.

Attól hogy "látszatra" kiállító standról fotózták, még lehet photoshop:)
Wish.com és hasonló gagyi kínai site-okon én is láttam már 4 terásat, olyan kapacitást szitáznak rá amilyet akarnak, de attól a kapacitás nem lesz annyi.
Perpill NEM létezik 512GB vagy 1TB vagy 2TB microsd, ez tény, tehát a kép kamu, a cikkíró pedig dilettáns.

Fafner 2016.08.08. 20:32:39

Az SDXC kartyak 2048GB-ig tudnak adatot kezelni... Tehat elegge "eri" a 2TB. :)
Mindemellett kereskedelmi forgalomban nem igazan talalkozni vele, a borsos ar miatt...
A SanDisk-nel pedig mar akar most vasarolhatsz minden gond nelkul 512GB-os kartyat... Ez teny... (es azert a sandisket nem neveznem gagyinak se...)
Persze 450-700 font kozotti arban lehet gondolkodni... ;)

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása