Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Íme, a 2017-es Év Társasjátékai!
Legalábbis a német Spiel des Jahres zsűrije szerint

Spiel des Jahres 2016 - megvan az év társasjátéka

Nem egészen két hónapja számoltunk be róla, hogy mik a nemzetközileg is legelismertebbnek számító német Spiel des Jahres társasjátékos díj három kategóriájának (gyermek, gémer, családi) jelöltjei. Ahogy ígértük, most a győztesekről is tudósítunk, és bizony van, amin mi is meglepődtünk!

A társasjátékozás aranykorát éli, ennek megfelelően ezerféle szervezet oszt több különböző díjat és elismerést minden évben az arra érdemes (vagy éppen érdemtelen) játékoknak. Mai napig azonban a német Spiel des Jahres díjak számítanak a legrangosabbnak, annak ellenére, hogy az elmúlt években gémer berkekben igencsak vitatják a germán zsűri egy-egy ítéletét. Úgy érzem, az idei év sem lesz ez alól kivétel (a tavalyi győztesekről egyébként itt írtunk).

Kezdjük a klasszikus Spiel des Jahres díjjal (hívhatnánk A Nagydíjnak is), amit a legjobb kifejezetten családi játékoknak szánnak az ítészek. Az idei győztes az általunk is nagyon kedvelt Bruno Cathala lapkalerakós játéka, a

Kingdomino

lett, legyőzve ezzel a valósidejű kooperatív Magic Maze-t és Reiner Knizia pakliépítő versenyjátékát az El Doradot. A Kingdominot egyébként mi is lelkesen fogadtuk, így szerintünk mind a játék, mind a szerző megérdemelte a díjat (a szintén Bruno Cathala által jegyzett, egyébként zseniális Five Tribes-t annak idején mindenki Kennerspiel-esélyesként könyvelte el, ehhez képest a német zsűri egyáltalán nem szerette, így még csak ajánlani sem ajánlotta). A magyar közönség nagy szerencséjére az idei nyertes kapható itthon is a Gémklub gondozásában (sőt, a szintén jelölt Magic Maze is hamarosan érkezik tőlük magyarul).

Kingdomino társasjáték-kritika

Kingdomino

A gémerszíveket 2011 óta a "fődíjnál" is jobban megdobogtatja a Kennerspiel des Jahres díj, amit haladó játékosoknak ajánl a német zsűri. Ezt a díjat idén az

Exit: The Game

játék(család) nyerte, mely a szabadulószobákat igyekszik a konyhaasztalra varázsolni. Személy szerint furcsállom a döntést, ugyanis tavaly a zsűri elég biztonsági döntést hozott, mikor az Isle of Skye-t jutalmazta az egyszer használatos Pandemic: Legacy és T. I. M. E. Stories játékok ellenében. Ehhez képest idén a konvencionálisabb Raiders of the North Sea és A Mars Terraformálása sem vitte a jelöltségnél tovább (habár nagyon sajnálni nem kell őket, már ez a státusz is garantálja a jó eladási számokat). Különösen az utóbbi játékot várták sokan győztesnek, hiszen kevesebb, mint egy év alatt küzdötte fel magát a BoardGameGeek toplistájának 7. helyéig, ami nem kis szó (kritikánk hamarosan érkezik a játékról). Mindenesetre idén a németek nem kis meglepetést okoztak ezzel döntésükkel, annak ellenére, hogy a szerzőpáros Village című játékáva egyszer már elhozta a Kennerspielt. Reméljük idővel a játék magyarul is kapható lesz, a szabadulószobák és a társasjátékok világának ötvözése ezek szerint tuti siker!

Exit: The Game - The Pharao's Tomb

Kicsit megkésve, de azért ne feledkezzünk el a gyerekjátékoknak ítélt Kinderspiel des Jahres díj győzteséről sem (ezt a díjat már június 19-én kihirdették), mely idén a Reflexshop gondozásában magyarul is kapható

Ice Cool

lett. A pingvinpöckölős játék (kritikánk erre!) a gyönyörű grafikával rendelkező The Mysterious Forest és Captain Silver játékokat győzte le.

Ice Cool és Tatsu | társasjáték-ajánló

Ice Cool

Összegezve tehát idén is volt bőven meglepetés, de ahogy az minden díjra igaz, illik az ilyesmit a helyén kezelni. Mindenesetre a Spiel des Jahres díjak nem véltetlenül számítanak ma is a legnagyobb figyelmet kiváltó elismerésnek társasjáték-fronton, tehát mindenképp érdemes mind a díjazottaknak, mind a jelölt és az ajánlott játékoknak utánanézni, és adott esetben kipróbálni őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr6012670645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása