Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

75155 Lázadó U-szárnyú vadászgép | LEGO bemutató
Megépítettük a Zsivány Egyes egyik legkirályabb űrhajóját.

img_3802.JPG

A mozikban már egy hete látható a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet, amely amellett, hogy az első antológiafilm a franchise történetében, számos olyan elemmel és részlettel bír, amely újdonságnak számít az általunk ismert és szeretett messzi-messzi galaxisban.

Ide tartoznak a vadiúj járművek és űrhajók is, amelyek legizgalmasabb darabjai természetesen LEGO formában is elérhetővé váltak a legújabb Zsivány Egyes készleteknek köszönhetően. Korábban birodalmi oldalról már megépítettük az AT-ST lépegetőt, most viszont átnyargaltunk a lázadás oldalára, és egy teljesen új űrhajót, az U-szárnyú szállítót és/vagy vadászgépet is megépítettük, hogy egyensúlyt teremtsünk az Erőben, és hogy megnézzük, milyen a Zsivány Egyes legók legnagyobb Lázadó készlete.

Az U-szárnyú is azok közé a járművek közé tartozik, amelyeket korábban soha egyetlen Star Wars-filmben vagy tv-sorozatban sem láthattunk, így nem csoda, hogy az űrhajókra is különösen érzékeny rajongók fokozott figyelemmel várták az új filmet. Az pedig külön figyelmet érdemel, hogy az U-szárnyú a klasszikus trilógia idősíkjához áll közelebb.

Ebből az következik, hogy technikailag és esztétikailag a már ismert formavilág jellegzetességeit kell magán viselnie az új űrhajónak, és most, hogy végre láthattuk a filmet, kijelenthetjük, hogy a Zsivány Egyes látványtervezői és kreatív munkatársai nagyon kitettek magukért, hiszen az új űrhajók és járművek egytől egyig autentikusak, egyáltalán nem lógnak ki a Star Wars világából.

u-wing.jpg

Az U-szárnyú LEGO változata 659 darabból áll, amivel a nagyobb készletek közé tartozik; felépítve több mint 10 cm magas, 44 cm hosszú és 17 cm széles, így egy kifejezetten terebélyes űrhajóról beszélünk. A nagy méretek azonban meghálálják magukat, ugyanis kifejezetten jól sikerült LEGO formába önteni az egyedi külsejű űrhajót. Ezzel együtt azonban jóval “játékosabb” külsővel bír, mint az AT-ST lépegető, amely az avatatlan szem számára első ránézésre akár egy makettnek is tűnhet. Az U-szárnyú legósabb külleme azonban egyáltalán nem zavaró, a polcon is kifejezetten mutatós darab.

img_3787.JPG

Építési szempontból egyébként sokkal könnyebb, gördülékenyebben összerakható készletről van szó, mint a jobbára szürke darabokból álló AT-ST esetében, így a fiatalabb Star Wars-rajongó építészek számára jó választás lehet az U-szárnyú, feltéve persze, ha szimpatizálnak a lázadással. Itt is fontos megjegyezni, hogy az építés mellett matricákat is kell ragasztgatni, amely a kevésbé rutinos legósok számára okozhat némi kihívást, de egy kis odafigyeléssel ez sem számít lehetetlen feladatnak.

Jelszó: Játszhatóság

Az AT-ST lépegetővel szemben az U-szárnyú doboza egy olyan készletet rejt, amely rengeteg játékos funkciót és okos mechanikai megoldásokat rejteget. A kötelező kilőhető töltények mellett az űrhajó legmenőbb tulajdonsága az állítható szárnypozíció, amely nyitott, légtéri állásban hatalmassá varázsolja az építményt:

snapseed_2_1.jpg

Bár kétségtelenül így néz ki a legjobban a készlet, sajnos rengeteg helyet foglal, amely a gyűjtök számára okozhat némi fejtörést, amennyiben ilyen módon szeretnék vitrinbe helyezni a játékot. A nyitható és csukható szárnyakon kívül egy nagyon okos mechanizmus segítségével lehet felnyitni a pilótafülkét, de a lövegek aktiválása is hasonlóan elegánsra sikerült, jó látni, hogy a LEGO folyamatosan újragondolja ezeket a mechanizmusokat is.

Az űrhajó talán legormótlanabb része, a hajótest alján elhelyezkedő nyitható ajtóval rendelkező szállítóegység, ahová a készlettel érkező minifigurákat helyezhetjük. Már amennyi belefér, ugyanis ellentétben az eredeti járművel, itt jóval kisebb hellyel tudunk gazdálkodni, de ez a fajta mérnöki szabadság teljesen érthető egy ilyen típusú LEGO készletnél. A szállítótérben állítható ágyuk is helyet kaptak, amelyek természetesen aktiválhatók is.

Jyn Erso meg a többiek

Az U-szárnyú készélethez minifigurák is járnak, és nem is akármilyenek. A Zsivány Egyes két főszereplője, Jyn Erso és Cassian Andor kizárólag ebben a készletben hozzáférhető, de a korábban űrmajomként emlegetett rendkívül szimpatikus fizimiskával megáldott Bistan is itt kapott helyet. Rajtuk kívül egy pilóta és egy névtelen lázadó harcos is velük utazik, tehát az U-szárnyú LEGO változata 5 fős legénységgel érkezik. A minifigurák és a hozzájuk tartozó kiegészítők egytől egyig kiválóan vannak kidolgozva, és amennyire lehet, követik is az eredeti karakterek jellegzetességeit.

716528f4-d38b-48b8-ab3b-a0b67a6d3360.jpg

Gyűjtői szempontból tehát igencsak erős készletről van szó, így akik odavannak a minifigurákért, biztosan nem fognak csalódni az U-szárnyúban.

Verdikt

Az U-szárnyú vadászgép, amit néha csapatszállítónak is csúfolnak, egy kifejezetten könnyű, ugyanakkor élvezetes építési élményt rejt magában, ami elsősorban a fiatalabb LEGO-rajongók számára lehet fontos jellemző. A LEGO U-szárnyú esztétikai szempontból is tetszetős, ráadásul egészen kiváló minifigurákkal érkezik, de küllemében valamivel elmarad az egészen zseniálisra sikerült AT-ST lépegetőtől, amelyben bár kevesebb figura van, mégis jobb választás lehet azok számára, akik elsősorban a vitrinbe szeretnének egy mutatós LEGO Star Wars relikviát. Azt is meg említeni, hogy az U-szárnyú a drágább Zsivány Egyes készletek közé tartozik, árfekvését pedig nem feltétlen indokolja az alkatrészek, illetve a minifigurák száma.

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr1312069361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.12.24. 11:52:49

Az AT-ST hiánypótló volt az eddigi viszonylag ormótlan próbálkozások után. Remek szett. Az U szárnyú még nincs meg, gondoltam megvárom a karácsonyi szezon végét, hátha valamelyik játékbolt nagyon el akarja majd adni nekem, és ezért nagyobbat enged az árból. Lego-nál a 20-30% off (előzetes felárazás nélkül persze), már rendben van. Egyébként az új szettek közül megvettem már Yoda Jedi-fighterét, az is remek kis szett. De van új A-wing és Y wing is.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.12.24. 11:53:25

Ja, és köszönöm a bemutatót. :-)

steery 2016.12.24. 14:46:42

Az U-szárnyú egy könnyű deszanthajó, amit valami érthetetlen okból kifolyólag vadászgépnek csúfolnak.

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2016.12.24. 17:35:31

@steery: pont ezt akartam irni, nem a csapatszàllito a csufnév, hanem a vadàszgép.
Ez bizony nem vadàszgép akàrhogy is nézzük, de nézzük el az ironak, elvégre karàcsony van, meg làthatolag nem nagyon érti mirol beszél :)

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása