Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet | Erős közepes
“A lehető legrosszabb helyen, a lehető legrosszabbkor éltek. Nem csoda, ha hőssé lettek.”

zsivany_egyes_kritika_hero.png

Majdnem egy éve már annak, hogy bárgyú mosollyal az arcomon, sajtszósztól ragacsos kézzel és egy kissé csalódottan baktattam kifelé a Star Wars: Az ébredő Erő premierjéről. Nem mintha rosszul szórakoztam volna, egyszerűen csak arról van szó, hogy sokkal többet vártam az új generáció első Star Wars-filmjétől. Most, a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet bemutatója után hasonlóan vegyes érzésékkel úsztam ki a tömeggel és ismét arra a megállapításra jutottam, hogy 

egy közepes akciófilmet láttam.

Se nem Zsivány, se nem Egyes

Néhány héttel ezelőtt vinnyogtam már egy kicsit baljós előérzeteimről, és sajnos félelmeim egyáltalán nem voltak alaptalanok. Ettől függetlenül nem volt katasztrofális a végeredmény, a Zsivány Egyes rengeteg olyan erénnyel bír, amire a jövőben bátran építhetnek majd az egérgyár rabszolgái munkatársai, azonban nem mehetünk el amellett sem, hogy az első Star Wars-antológiafilm bizony egy kissé felemásra sikeredett. A futószalagon gyártott Marvel-filmekhez hasonlóan a Zsivány Egyes is hozta persze a kötelezőt, én azonban egy Star Wars-film esetében nem szeretném ennyivel beérni, egyszerűen túl magasak az elvárásaim.

Minden idők legdrágább fanfilmje

Gareth Edwards egy szimpatikus forma, aki amellett, hogy elképesztően nagy Star Wars-rajongó, korábban egészen ízléses filmeket hozott tető alá, így minden okunk megvolt arra, hogy reménykedjünk. Jó forgatókönyv nélkül azonban lehet bármilyen tehetséges egy rendező, csodát nem tud alkotni. A Zsivány Egyes története pedig sajnos leginkább egy közepes háborús film klisés dinamikájával operál, amin tovább súlyosbít, hogy nincsenek igazán jó vagy érdekes karakterek, akik hatásosan képesek kontextusba helyezni a történéséket.

Tényleg sokatmondó, hogy az egyetlen karakter, akinek volt klasszikus értelemben vett jelenléte, az K-2SO volt, a Zsivány Egyes csapat kissé kattant droidja. Jyn Ersót, Cassian Andort és a többieket viszont valahogy nem tudta helyzetbe hozni Edwards. A szereplők hátteréről nagyon keveset tudunk meg, ami miatt a nyakamat merném rátenni, hogy hamarosan regények, képregények vagy videojátékok formájában újra találkozunk majd velünk.

rogue-one-a-star-wars-story-early-concept-art.jpg

Egy korai koncepciórajz a Zsivány Egyes csapatáról 

Filmes szempontból egyébként kifejezetten izgalmas élmény a Zsivány Egyes. Nagyon tetszett, hogy az első antológiafilm más filmnyelvi eszköztárral dolgozik, mint amit az eddigi Star Wars-filmeknél megszokhattunk, Edwards rendezői stílusa pedig jól is passzolt ehhez a kicsit felhígított háborús megközelítéshez. A film dinamikája viszont nagyon suta, különösen a történések első felében. Edwards kapkod a helyszínek és a karakterek között, mi pedig a fejünket kapkodjuk, és várjuk, hogy végre élvezhessük is a mozit.

Nagyjából a film felétől ez a dinamikai rozogaság szépen megjavul, a történetvezetés más sebességbe kapcsol, és egy olyan látványos csatának terít meg, amilyet Star Wars-filmben még nem volt szerencsénk látni. Itt Edwards már kifejezetten jó ízléssel ugrál a különböző színterek között, érezni az ütközet grandiózus jellegét, a Birodalom túlerejét és a Lázadók szinte reménytelen helyzetét. Bármennyire is bicegős a történet, a film végi csata valamelyest kárpótol minket, annak pedig külön örülök, hogy a Disney kifejezetten bátor döntéseket is hozott egyes szereplőkkel kapcsolatban. Ettől függetlenül

a Zsivány Egyes nagyon messze van a klasszikus értelemben vett háborús filmektől,

azt pedig végképp túlzásnak érzem, hogy ez lenne a Star Wars-filmek Piszkos tizenkettője. A Zsivány Egyes egyszerűen egy szórakoztató akciófilm, és egy másodpercig sem akar vagy képes ennél több lenni.

PÁR SZÓ A ZENÉRŐL

Michael Giacchino zeneszerző az utolsó utáni pillanatban csatlakozott a Zsivány Egyeshez, és ez érezhető a soundtracken is, viszonylag kevés igazán megragadó zenei motívummal találkozunk. Giacchino azonban már korábban a Majmok bolygója: Forradalom és a Star Trek filmzenékkel bizonyította, hogy jó érzékkel képes ismert franchise-ok zenei világában kalandozni, és összességében a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet zenéje sem sikerült rosszul. Arra azért kíváncsiak lennénk, hogy az eredeti zeneszerző, Alexandre Desplat milyen zenét írt volna Jyn Ersóéknak...

rogue-one-a-star-wars-story-felicity-jones-5k-wallpapers-hd-wallpapers.jpg

Kérsz kék tejet a menühöz? Nem? Akkor is kapsz!

A Zsivány Egyes folyamatosan bizonyítani akarja a nézőnek, hogy Star Wars-filmről van szó, ami eleinte szórakoztató, a folyamatos összekacsingatásán azonban hamar el lehet fáradni. Az első Star Wars antológiafilm képtelen megállni a saját lábán, az eredeti filmek nélkül nem is igazán lehet kontextusba helyezni. Ezzel azonban nincs különösebb probléma, elvégre valamiféle kísérleti próbálkozással van dolgunk, aminek legfőbb célja a rajongók kiszolgálása. Ebben már-már idegesítően jól teljesít a Zsivány Egyes, azonban jobban örültem volna, ha a felületes Star Wars-os utalásokon túl valami mélyebb élményben részesülök.

Verdikt

A Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet filmes szempontból leginkább egy Erős (bocs!) közepes, amit elsősorban rajongói szemmel érdemes nézni és élvezni. Én így nagyon jól is szórakoztam, és ha Edwards nem is készítette el az új Birodalom visszavágot, az mindenképp biztos, hogy a Zsivány Egyes az eddigi legjobb előzményfilm, ami a messzi-messzi galaxisban játszódik.

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr412054877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.12.18. 11:12:31

Akkor a kedves kritikusnak mi a véleménye az ébredő erőről? Mert az még összehasonlítás nélkül is eleve nevetségs volt. Akkor az simán szemétbe való...

Balázs AttiIa · http://diceandsorcery.blog.hu/ 2016.12.18. 13:28:29

@molnibalage: Szia! Itt az ébredő Erőről írt kritikám: diceandsorcery.blog.hu/2016/01/04/star_wars_az_ebredo_ero_kritika_a_sotet_oldalrol

Egyáltalán nem szemétre való a Zsivány Egyes, de még az ébredő Erő sem. Egyszerűen arról van szó, hogy lehettek volna sokkal jobb filmek is. Így is jól szórakoztam mindkettőn, de kicsit többet vártam tőlük.

Covery 2016.12.18. 13:56:24

Nekem nagyon bejött. A feleségemet is elvittem, aki SOHA nem látott még Star Wars filmet és nagyon tetszett neki. A végét magyarázni kellett, hogy össze álljon a teljes kép, de ezen kívül jól szórakozott ő is.
Én azt gondolom, hogy ez volt a legjobb Star Wars film amit láttam és nem érzem hogy egy filmben bárkit is jobban meg kéne ismerni. Pláne, hogy tudjuk, hogy....hát... nem spoilerezek.
Ez egy epizódja a történetnek és biztos születnek majd kepregenyek, animációk azoknak akik jobban bele akarnak mélyedni a történetbe.

Balázs AttiIa · http://diceandsorcery.blog.hu/ 2016.12.18. 14:04:57

@Covery: Ez tök jó, én is nagyon jól szórakoztam, de az én kedvenc Star Wars-filmem továbbra is a Birodalom marad :) Ettől függetlenül a Zsivány Egyesnek is ott lesz a helye a gyűjteményben, és az is tuti, hogy még megnézem a moziban újra. Mondjuk annak örülnék leginkább, ha egyszer láthatnánk a rendezői változatot, és zenerajongóként nagyon kíváncsi lennék arra, hogy Desplat milyen zenét rittyentett volna ennek a filmnek.

Covery 2016.12.18. 14:08:56

@Covery: @Cae: Rendezői változatara én is kíváncsi vagyok, de egy jó képregényt is meglesnék.

ilozv · http://barazdazaj.blog.hu 2016.12.19. 05:29:45

(Szigorúan szubjektív vélemény, senkit nem szeretnék megbántani. Minden mondat előtt érvényes a "szerinem" szó.)
Általában röhögni járok az SW filmekre. Függetlenül attól, hogy a helyén kell kezelni a mese "tudományos" fantasztikumát, egyszerűen nem tudok leszakadni a légüres térben visító űrhajókrók és a számtalan hasonló baromságról. Annyira túl van tolva a bárgyúság, hogy eniatt a történet egyébként értékelhető részei is élvezhetetlenné válnak. (Kedvenc epizódom egyébként a Blue Harvest.)
Ez a rész viszont kicsit emelt nálam az árfolyamon. Az utalásokkal nincs gondom, a helyszínek közti pattogás nekem is feltűnt, de simán követhető. A karakterek talán ebben a részben a legjobbak. Bár itt is akad pár megbocsáthatatlan űrbéli jelenet, van egy olyan beszólás, ami durván helyére teszi a franchise technikai részletekhez való nagyvonalú hozzáállását. A látvány a helyén van, a történet pedig csak annyira nyálas, hogy tűréshatáron belül tud maradni. Egyáltalán nem vagyok híve a patakvéres hentelésnek, viszont ebből a filmből kicsit hiányzik az erőszaknak az az ábrázolása, amit a történet egyébként sugal. (Persze én is tudom, hogy miért van ez így.)
Mindent összevetve pozitív "csalódás". Nagyon jó film is lehetett volna, ha más szempontok alapján készül.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.12.20. 15:05:43

@Cae: Én azt nem értem, hogy hogyan lehet fanyagolni azom a filmen, ami eredetiséget mutat fel, mikor a FA. egy tetves rememake volt 0. eredetisséggel...

Balázs AttiIa · http://diceandsorcery.blog.hu/ 2016.12.20. 15:59:36

@molnibalage: Azért az túlzás szerintem, hogy fanyalogtam volna. Jól szórakoztam, a Star Wars hangulat is nagyon a helyén van, de mint film közepesnek érzem.

Saank 2016.12.20. 16:45:10

A technika,látvány rendben volt. De ugye ez a minimum ,ami elvárható. A film első fele dögunalom,zavaros. Rémes színészi játékkal, kidolgozatlan karakterekkel. Leginkább egy Harc az Endor bolygón színvonal, de sajnos semmi képen nem SW. Gyenge közepesnek érzem.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.12.20. 17:38:24

@Saank: De akkor az magyarázd már meg, hogy akkor a FA-nál miért nem fanyalogtál...? Ha ezen a filmen fanyalogsz, akkor a FA-n tombolni kéne a dühtől, hogy mi az a fos. SEMMI, de SEMMI eredetiség vagy kreatív gondolat nem volt a filmben.

Képtelen vagyok ezt felfogni. A legtöbb kritikus és néző szerint ez volt az eddigi legjobb SW film, szerinted meg középszerű. WTF...?

Balázs AttiIa · http://diceandsorcery.blog.hu/ 2016.12.20. 18:42:44

@molnibalage: "Minden ember más és más, de másságáért senki nem hibás" - Séf bácsi

Saank 2016.12.20. 19:47:33

@molnibalage Nem tudom ,hogy miből gondolod ,hogy nem fanyalogtam? Egyébként tényleg nem tettem. Annak a résznek volt feladata. Vissza kellett hoznia a klasszikus sorozat hangulatát. Szerintem ennek eleget is tett. De az a rész sokkal átgondoltabb volt még ,ha sémákat is követet ,mint a Zsivány Egyes. Talán az sem véletlen ,hogy a teljes főszereplő gárda odaveszik,de igazán nem lesz ettől rossz érzése az embernek a film végén. Végig az volt az érzésem ,hogy valaki egy SW forgatás után kölcsön kapta a berendezett stúdiót,felkéri az arra járkáló színészeket és megpróbál csinálni valami SW szerüt. Ami hasonlít ,emlékeztet rá ,de nem sok köze van az egészhez.

Gomes 2016.12.20. 20:54:29

Hali mindenkinek. Egy gyors kérdés a szerzőhöz: a Thin Red Line-ban pl. mit tudsz meg a szereplők többségéről? Pedig az egy baromi jó film. Ahogy szerintem ez is.
Mindkettő a közkatonák háborújára fókuszál, ahol a kisemberek kimennek a frontra, csinálnak valamit, ami szerencsés esetben előrelendíti a nagy egészet, aztán vagy túlélik, vagy meghalnak, oszt jónapot. DE, nem jön értük mentőhajó az utolsó másodpercben és nem vagánykodnak, amikor lőnek rájuk. Plusz legfeljebb minden százezredik lesz hős a közvélemény szemében, mert a legszűkebb környezetüket leszámítva senki nem tudja, mit tettek.
Jött egy rendező, aki elég tökös volt és úgy nyúlt hozzá az SW-univerzumhoz, hogy bemutassa, hogy hullanak az átlag bokorugrók, annak érdekében, hogy végül Luke kilőhesse azt a nyomorult torpedót, aztán a felcsendülő zenére Hannal felsétálhassanak a kitüntetésért meg a tábornoki rendfokozatért. Félek, ha a a vége teljes happy end, akkor azon sopánkodnál, hogy semmi eredeti sincs benne és a Disney nem mer kilépni a sablonokból.
Miután megnéztük, a következő megjegyzéseket tettem, amiket most is vállalok:
1. Ez a film az amerikai kritikusoknál és az amerikai nézők nagy részénél meg fog bukni, mert minden hiányzik belőle, ami egy franchise-hoz kell.
2. Az európai nézők imádni fogják.
3. Iszonyúan bátor húzás volt a Disney részéről (ami ugye egy piaci alapú vállalkozás), hogy be merte vállalni. Egyfelől az első megjegyzésből levezetve kockáztatnak egy kritikusi bukást, másfelől behatárolt a bevétel, mert se továbbvihető karakterek, se cuki BB8-ak a karácsonyfa alá.
Boldog karácsonyt mindenkinek.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.12.21. 02:42:53

@Saank: 1. Ki mondta, hogy vissza kellett hoznia...?
2. Szerintem nem sikerült, nem mintha az alap vagy a 2. triógia hangulata összességben agyeldobós lenne...
3. Nem tett neki eleget. Egy béne remake erre alkalmatlan.

Saank 2016.12.21. 17:03:17

@molnibalage: Igazad van. Elnézést kérek,hogy van véleményem! Nagyon restellem érte magam.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.12.22. 01:54:32

@Saank: Látom még mindig nem érted.

Jött az FA. A világ összes pénze ott van rá. Kaptunk egy tetves remaket 0 eredetiséggel és olyan cselekménnyel és logikáltanságokkal én a moziból úgy jöttem ki, hogy ritkán éreztem magam ennyire átbaszva.

Ehhez képes a RO egy igencsak szürke világot ábrázol, bátor és kreatív újításokat hoz, nem egy szaros elbaszott rekmake. Ehhez képest a RO középszerű.

Hogy mitől és miféle érvrendszer alapján, azt nem látom....

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása