Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

5 dolog, amin elcsúszhat a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet
Néhány hét múlva bemutatják az első Star Wars-antológiafilmet, de az egyáltalán nem biztos, hogy elégedetten fogunk távozni a moziból…

zsivany-egyes-trailer-feliratos.png

A Zsivány Egyes bemutatója már látótávolságon belül van, egyre hangosabban dübörög a marketinggépezet, szinte minden napra jut valami, ami súlyosbítja a messzi-messzi galaxis utáni sóvárgásunkat. Tavaly Az ébredő Erő esetében is hatalmasak voltak az elvárásaink, és ez nincs másképp most sem, ráaádsul a Zsivány Egyes az első Star Wars-antológiafilm, így talán nem csoda, hogy a rajongók különösen izgatottak, hiszen egyelőre még nem igazán tudjuk, hogy mire is kell számítanunk ezeknél a filmeknél.

Az eddigi előzetesek és kedvcsinálók láttán minden okunk megvan a bizakodásra, ugyanakkor dolgozik bennünk némi szkepticizmus is. Bár semmi kétségünk afelől, hogy a film jól fog teljesíteni a mozikasszáknál, a rajongói közösségben egyáltálan nem biztos, hogy jól fognak szerepelni Jyn Ersóék, most pedig össze is szedtünk 5 olyan pontot, amelyen könnyedén elcsúszhat a Zsivány Egyes.

1. Gareth Edwards nem biztos, hogy jó választás volt

gareth-starwars.jpg

A film rendezője, a 41 éves Gareth Edwards először a Monsters című alcsony költségvetésű sci-fivel hívta fel magára a figyelmet, ami bár nem volt rossz film, mégsem estünk igazán hanyatt tőle. Ugyanez volt a helyzet a 2014 Godzillával, amely ugyan látványosra sikeredett, mégis inkább a dögunalom jut róla eszünkbe. Ettől függetlenül Edwards nagyon tehetséges rendező, abban azonban nem vagyunk biztosak, hogy víziója a messzi-messzi galaxisban is jól tud működni.

2. Jyn Erso nem tűnik hitelesnek

Az utóbbi időkben különösen nagy hangsúly helyeződik az “erős női karakterekre”, ami tök jó dolog. A bökkenő csupán az, hogy baromi kevés olyan női karaktert láthattunk az utóbbi években, akik hitelesek is voltak ezekben a szerepekben. A Felicity Jones által megformált Jyn Erso viszont inkább tűnik egy geekeknek szánt eyecandynek, mint egy született szabadságharcosnak.

3. Miki egér másképp látja a világot

disney_star_wars.jpg

Nyáron már volt egy kis nyammogás amiatt, hogy a film egyes jelenteit újra kellett forgatni, ugyanis a Disney fejesei nem voltak elégedettek a nyersvágás hangulatával, túl komolynak tartották. Ez meglehetősen furcsa volt, hiszen mióta tudjuk, hogy készül a film, folyamatosan a sötétebb, háborús hangulatra koncentráltak  nyilatkozataikban a készítők. Most nagyon úgy tűnik, hogy a Zsivány Egyes egyszerre akar családbarát matinéfilm és komoly háborús science fiction lenni. Nem tudjuk elképzelni, hogy a kettő együtt jól tud működni.

4. Az áldozat nélküli megváltás maga a giccs

Ez a pont némileg csatlakozik az előzőhöz, ugyanis a film hangulatát nagyban befolyásolja majd az is, hogy a Zsivány Egyes tagjai hogyan fogják átveszélni a film eseményeit, ha átvészelik egyáltalán. Amennyiben a családbarát megközelítés érvényesül inkább, nem kell aggódnunk a drámáért, ugyanis nem lesz ilyesmi. Ha viszont tényleg háborús film lesz, akkor áldozatok is lesznek, és nincs annál rosszabb, amikor ezt giccsesen tálalják. Reméljük, nem így lesz.

5. A mítosz immár történelem

star-wars-last-supper.jpg

Akár tetszik, akár nem, az eredeti Star Wars a mesék és a mítoszok világából építkezik. Emiatt időtlen és talán ezért is volt képes annyi embert elvarázsolni. A Zsivány Egyes és a következő évek Star Wars-történetei viszont másképp tekintenek a messzi-messzi galaxisra, ami nem biztos hogy összegyeztethető azzal a világgal, amit megszerettünk.

Ezek persze csak mi meglátásaink, és természetesen nem biztos, hogy igazunk van (ne legyen!). A kommentek között várjuk a ti véleményeteket is!

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr1011973758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AdamTheTux 2016.11.20. 15:00:57

Hányszor, hányszor, hányszor kell még leírni és nyomatékosítani, hogy a Star Wars nem sci-fi! Ettől még nagyon is jó történet, de olyan messze van a sci-fi-től, mint Makó Jeruzsálemtől. Attól még, hogy valamiben olyan dolgok vannak, amiket (még) nem fejlesztettek ki vagy találtak fel, nem lesz valami sci-fi.

AdamTheTux 2016.11.20. 15:27:05

@Cae: De várj, itt viszont ezt írod: "Most nagyon úgy tűnik, hogy a Zsivány Egyes egyszerre akar családbarát matinéfilm és komoly háborús science fiction lenni. Nem tudjuk elképzelni, hogy a kettő együtt jól tud működni."

Vagy túlreagáltam picit? Ha íg van, akkor sry... :/

Amúgy egyetértek a félelmekkel, főleg azzal, hogy a Disney esetleg nem engedi, hogy igazán háborús film tudjon lenni, pedig jó lenne ezt az oldalát is látni az eposznak.

Balázs AttiIa · http://diceandsorcery.blog.hu/ 2016.11.20. 15:44:41

@AdamTheTux: A készítők nagyon arra hegyezik ki a kommunikációt, hogy a Zsivány Egyes egy komoly hangvételű , háborús film lesz, ezért jutott eszembe a military science fiction jelleg. Az ötödik pontban egyébként pont utalok is rá, hogy a Star Wars elsősorban a mesék és mítoszok világából építkezik, és nem tartom feltétlen jó iránynak ezt a komolyabb vonalat. Ettől függetlenül baromira várom, és nagyon remélem, hogy jó film lesz:) Nem reagáltad túl egyáltalán, azért van a kommentfal, hogy ezeket meg tudjuk beszélni :)

Szalay Miklós 2016.11.20. 15:54:26

Azt kerestem, hogy már a tavalyi is gyalázatos volt.

AdamTheTux 2016.11.20. 15:57:25

@Cae: Szerintem sem alapvetően a Ryan Közlegény, vagy Katonák voltunk (esetleg Black Hawk Down) jellegű "realisztikus" irányba kellene elvinni a sztorit, ugyanakkor jó terület megmutatni azt, hogy mit is jelent a lázadás.

Ugyanakkor... Kétélű fegyvernek érzem: a Star Wars IV-VI pont a klasszikus "tündérmesei" jellege miatt válhatott szerintem korszakos klasszikussá. Meglátjuk, én már alig várom :) (Személy szerint egyébként nagyon szerettem az Ébredő Erőt is - nekem nagyon bejött Abrams stílusa már a Star Trek-nél is)

Darth Revan 2016.11.20. 16:41:01

A heten voltam moziban es lattam a film trailerjet. nem voltam tole elajulva. nem fogom megnezni. az ebredo ero is hot gagyi szar volt, ez sem lehet kulonb

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása