Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

SBrick Plus - Robotlego otthon, vagy az osztályban
Egy újabb ígéretes magyar projekt a Kickstarteren.

s-brick-lego.png

A robotkészítés már nemcsak a Super6-osban, hanem a valóságban is létező, egyetemi, vagy középiskolai elfoglaltság – ám egy új magyar fejlesztéssel sokkal könnyebben eljuthat az osztálytermekbe.

Haladni kell a korral

Mostanság nem győzik egymás túllicitálni azon hírek, hogy mekkora hiány van a képzett munkaerőből (kis hazánkban éppúgy, mint a nagyvilágban), főleg az IT-szektorban. Ezért a cégek nem sajnálják beleönteni a pénzt az oktatásba (ha már a kormányok nagy része erre rest), különböző versenyek, támogatott foglakozások, kurzusok és ösztöndíjak formájában. Robotikában különösen erős ez a vonal, sokszor már a középiskolában igyekszenek kiválogatni a leendő a szakembereiket a nagy cégek - és néha a kisebb Startupok is. Egy magyar Kickstarter projekt ezt az irányt kívánja megerősíteni egy különleges kis kockával, amivel nem csak robotizálhatjuk a Legóból épített alkotásainkat, hanem különböző készülékeken keresztül programozhatjuk és irányíthatjuk is őket, amely új távlatokat nyithat a robotika és ezen keresztül a programozás oktatásában.

s_brick_2.jpg

Játék mindenkinek

Bár a Lego ára gyerekkorunk óta az egekbe emelkedett, ez nem akadályozta meg a hazai társadalmat sem abban, hogy a gyermekekkel együtt az apák is függővé váljanak eme roppant kreatív „modellező” hobbinak – ha addig még nem voltak rabjai a mezítláb járkálás rémálmainak. Azonban a trend mára az online világ felé fordul, és ezt a Lego is próbálta követni a Mindstorm termékcsaláddal - ami nem mindig kompatibilis a „hagyományos” elemekkel.

Ennek kiküszöbölésére született meg két éve a hazai Vengit által fejlesztett SBrick, amely komoly sikert könyvelhetett el: egy sikeres Kickstarter kampányt követően több mint 40.000 elégedettnek mondott felhasználót tudhat maga mögött. Ennek fejlesztése a most futó kampányuk, az SBrick Plus, amely okos készülékek igen széles skálájával képes kapcsolatot teremteni, és meglepően könnyű programozási lehetőségeket is lehetővé tesz a felhasználók számára.

Egy ilyen kis kockával egyetlen viszonylag nagyobb szettből 14 fajta kis robotot hoztak össze, igen komoly funkciókkal: az egyik rajzolni tudott, a másik darabokat pakolni innen oda stb. Ezek leírásai és összeszerelési útmutatóit felrakták a kampány oldalára, és egy profi építőcsapatot is megkértek a játékszer kipróbálására, amikből még elképesztőbb modellek születtek, jelezve, hogy a lehetőségek határa végtelen. A Vengit végtelen egyszerű programozási metódust ígér ingyenes útmutatókkal, amivel apa és fia együtt tanulhatják meg a programozás alapjait - és persze bírhatják működésre a különböző kreálmányaikat.

sbrick_3.jpg

A piszkos anyagiak

Az Sbrick Plus alapára 59 dollár, ami egészen 120-ig felmehet, attól függően, hogy milyen konstrukciójú csomagot választunk. Ha egy egész osztálynak szeretnénk rendelni, úgy viszonylag kedvező, 999 dolláros áron megtehetjük ezt – ami nem meglepő, hiszen ez lenne az Sbrick Plusz fő célcsoportja: az iskolai osztályok. Természetesen nem a hazai középiskolák, hanem azok a fejlett oktatási szegmensek, ahol van pénz és befogadó készség az ilyesfajta technológiára.

Bár meglehetősen lassan indult, a projekt összeszedte a megvalósuláshoz szükséges pénzmagot, és még mindig van 24 nap, hogy újabb támogatókat szerezzen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr3211805891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NGA 2016.10.14. 21:17:13

"Bár a Lego ára gyerekkorunk óta az egekbe emelkedett"
1976-ban egy közepes doboz Lego 630 Ft volt. Anyukám félhavi fizetése. Ez kb 60-70e Ft lenne most. A Lego sokkal olcsóbb lett, mint gyermekkorunkban!

chr(27) 2016.10.20. 16:38:54

@hallatlan: jaja legjobb gyors penzkereseti sema

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása