Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Kifejlesztették az idegnyugtató kabátot, amivel az arcot is el lehet cipzározni
Rózsaszín, elsősorban sportolóknak ajánlják és rohadt drága. Wannabe Kennyknek.

A felső egy nagyon komolynak tűnő, több pszichológiai és fizikai folyamatra épülő fejlesztés. Egy marketinges-sportoló ikerpár áll a cég mögött, akik saját igényüket kielégítendő kezdtek bele egy olyan ruhadarab fejlesztésébe, ami relaxálja a sportolót a verseny előtti napon.

Először is a színét egy olyan pszichológiai kutatás alapján kapta, amely azt vizsgálta, hogy színekkel meg lehet változtatni az ember érzelmi állapotát. Konkrétabban a hetvenes években egy Alexander Schauss nevű washingtoni kutató szerint a rózsaszín egy halvány árnyalata (Miller-Baker pink) képes a szív ritmusának lassítására és az agresszió csökkentésére. Ugyan a kutatás nem győzte meg a tudományos világot, a designerek és marketing szakemberek hisznek a színek és az érzelmek szoros kapcsolatában – a nagy cégek logóinál nem is kell messzebb mennünk: a piros a figyelemfelkeltő szín (Coca-Cola, YouTube), a kék bizalmat (Facebook, Skype, NASA), a fekete és fehér pedig a tisztaságot és professzionalizmust sugall (Apple, Adidas). A kabát pont az ilyen érzelmi társítások és azok lehetséges fizikai hatásai miatt lett halvány rózsaszín: így akarják a viselőjét akarják megnyugtatni.

További relaxáló mechanizmus az arcot is elrejtő kapucni és a kart megtartó zsebek. A tervezők egy plusz felületet alakítottak ki az arc előtt, amivel orrlégzésre ösztönzik a ruha viselőjét – ez nyugtató hatású és lassítja a szívverést. A behúzott kapucniból természetesen ki lehet látni, és külön légzőnyílások vannak az orrnak és a szájnak. Továbbá ha zsebre teszi az ember a kezét, a kabát megtartja a karokat, így a viselőjének nem kell az izmait használni, ezzel is segítve az ellazulást.

A kabát ára brutális, 220£ és 750£, azaz közel 100 000 forint az olcsóbb és több mint 330 000 forint a drágább modell. Nekünk elsőre inkább egy jól felépített marketing bullshitnek tűnik az egész, mintsem forradalmi teljesítményjavító eszköznek, de ezt majd úgyis eldöntik a sportolók eredményei. Mindenesetre ahhoz túl drága, hogy high-tech Kennynek öltözz karácsonykor.

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr188637344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása