Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Zsivány Egyes trailer #2 | analízis
Górcső alá vettünk minden zsiványságot.

hero.jpg

Régóta vártuk már a Zsivány Egyes második előzetesét, amit kis csúszással ugyan, de péntek hajnalban végül megkaptuk. És úgy tűnik, megérte a várakozást. Természetesen szokásunkhoz híven ezúttal is igyekeztünk kielemezni minden egyes eldugott részletet, ahogyan azt már az első előzetes esetén is tettük. Most viszont a legújabb traileren a sor, hogy felfedjük annak minden lehetséges titkát.

FIGYELEM! A következőkben kisebb SPOILERek szerepelhetnek. Ha szeretnéd minimális ismeretekkel megnézni a filmet, akkor inkább ne olvass tovább!

Készen állsz? Akkor vágjunk is bele! De mindenekelőtt nézzük meg újra az előzetest:

Most pedig következzen a részletes elemzésünk:

rogue-one-01.jpg

Az első képsorok rögtön a mesés Jedha nevű holdat mutatják, ami a jedik vallási központjának, amolyan Mekkájának tekinthető. Igaz, hogy ezekben az időkben már nincsenek jedik, de aki hisz az Erőben, annak ez a hely valódi szent föld, ahová érdemes életében elzarándokolnia.

A jedik nem véletlenül választották ezt a helyet otthonuknak, hiszen a fagyos és sivatagos klíma ellenére a Jedha természetes lelőhelye a kiberkristálynak, ami a fénykardok alapvető alkotóeleme. Sajnos azonban a Birodalom legújabb szuperfegyvere, a Halálcsillag szuperlézeréhez is pont ilyen kristályok kellenek, így a birodalmiak nem voltak rest lecsapni a parlagon heverő nyersanyagokra.

rogue-one-02.jpg

A következő jelenetben láthatjuk, ahogy Jyn Erso (Felicity Jones) és Saw Gerrera (Forest Whitaker) épp aktuálpolitikai eszmecserét folytat a birodalmi elnyomás okozta helyzetről. Láthatóan mindketten egyetértenek abban, hogy valamit tenni kell a diktatórikus hatalommal szemben. Az öreg veterán buzdító beszéde tettre sarkallja Jynt, akinek kalandos útja ezennel megkezdődik.

rogue-one-03.jpg

Az ugye feltűnt mindenkinek, hogy Forest Whitaker ebben a jelenetben hajjal szerepel, szemben az előző trailerrel?

rogue-one-04.jpg

A következő snittben láthatjuk magát a szent várost, ami egy természetes fennsíkra épült. A hegy alján egy nagy kapu áll, akárcsak egy középkori vár esetén. A hely tehát egy valódi erőd, bár ez gyakorlatilag mit sem ér, amikor épp egy hatalmas csillagromboló lebeg az egész város felett.

Érdekes megfigyelni a két apró karaktert a kép alján. Az egyikük minden bizonnyal Jyn Erso, a másik pedig a kabátja és egy további jelenet alapján nagy valószínűséggel Cassian Andor százados lesz, akit a későbbieken még jó néhány jelenetben viszontlátunk majd.

rogue-one-05.jpg

A következő képsorok ismerősek az első előzetesből, de azért vessünk egy röpke pillantást erre a csillagrombolóra, amint épp előbukkan az árnyékből, ahogy szép lassan a helyére illesztik a szuperlézer fedelét.

rogue-one-06.jpeg

Cassian Andor százados (Diego Luna) úgy dönt, segít Jynnek, és vele tart a kockázatos küldetésre. A képen láthatjuk, amint felszállnak a Yavin 4 holdról egy vadiúj űrhajóban, az UT-60D-ben, ami a közismertebb nevén Jockey U-wing. Feladatuk, hogy megszerezzék a Halálcsillag terveit, ehhez azonban szükségük van még néhány jól képzett harcostársra.

rogue-one-07.gif

Ezt követően teljesen új képsorokkal találkozunk: egy űrhajó, feltehetően az U-szárnyú egy eddig nem látott helyszínen cirkál, ahol természetes, oszlopszerű geológiai képződmények között kell manőverezniük. Nem tudni, hogy pontosan hol van ez a hely, csak annyit, hogy fontos szerepet kap majd a történetben.

rogue-one-08.gif

A következő jelenetben láthatjuk, ahogy Baze Malbus (Wen Jiang) épp bosszút áll otthona elpusztításáért néhány peches birodalmi rohamosztagoson, akik egy birodalmi támaszpont bejáratát őrzik. De vajon mit rejthet ez a hely? Talán épp itt tárolják a Halálcsillag terveit?

rogue-one-09.jpg

A következő jelenetben Chirrut Îmwe (Donnie Yen) karakterét láthatjuk, ahogy szembeszáll néhány troll rohamosztagossal, aki feltehetően egy jót akartak mulatni egy vak félkegyelműn. De olybá tűnik, Chirrut egyáltalán nem fél a harctól, mert jól ismeri az Erőt. (Ergo egyfajta erőérzékeny, de nem jedi karakterről van szó.)

rogue-one-10.jpg

Ráadásul nemcsak jól elagyabulálja ellenfeleit egy bottal, hanem mindeközben még arra is ügyel, hogy a foglyul ejtett Jyn Erso és Cassian Andor kiszabadulhassanak a küzdelem hevében. Olyan jól tolja, hogy egymaga leterít egy csapatnyi rohamosztagost (akik úgy látszik, közelharcban sem kaptak megfelelő kiképzést).

rogue-one-11.jpg

A kiszabadításukat követően megjelenik a K-2SO névre hallgató droid is, aki Cassian Andor segítőjeként csatlakozik a társasághoz. Korábban birodalmi droid volt (látható a jelzés a karján), de a lázadók elfogták és átprogramozták. Személyisége C-3PO, a (jó) Terminátor és TARS egyvelegének tűnik, amolyan segítő prototrolldroidnak. Akárcsak minden beszélő droid, ő is szeret esélyeket latolgatni. Azonban C-3PO-val ellentétben nemcsak, hogy százalékban fejezi ki az esélyeket, hanem a túlélés valószínűsége helyett inkább a kudarc esélyét adja meg. Elég negatív hozzáállásnak tűnik...

rogue-one-12.jpg

Most pedig következzék egy szemet gyönyörködtető kép, amelyen a Halálcsillag szerepel a Jedha bolygó felett keringve, ráadásul a hagyományos pozíciójával ellentétben itt most fejjel lefelé áll. (Nem mintha ez számítana, hiszen a belső vertikális orientációért elsősorban a mesterséges gravitáció felel.)

rogue-one-13.jpg

És egy újabb gyönyörű kép, habár cseppet sem idilli: a Halálcsillag, ahogy elhalad a Jedha bolygó napja előtt, így képezve egy csodaszép napfogyatkozást.

rogue-one-14.jpg

Végül pedig feltűnik Orson Krennic igazgató (Ben Mendelsohn) karaktere, akinek pillantásából ítélve vélhetően nem teadélutánra készül a lázadókkal.

rogue-one-15.gif

Ezt követően egy új helyszínen, egy pálmafás/tengerpartos bolygón (Scarif) találjuk magunkat. Itt már senki nem kímél senkit, hatalmas csatajelenetekre számíthatunk földön és levegőben egyaránt.

rogue-one-16.gif

Visszatértünk egy már korábbi jelenethez, ahol is a lázadók megtámadnak egy ellenséges központot, ám ezúttal láthatjuk, ahogy X-szárnyúak is besegítenek az ütközetben.

rogue-one-17.gif

És vissza a Scarif bolygóra: láthatjuk, ahogy egy AT-ACT épp kap egy kemény jobbegyenest Baze Malbus rakétavetőjének köszönhetően. Pazar látvány, meg kell hagyni.

rogue-one-18.gif

Végül pedig egy egészen rövid, de annál látványosabb képsort kapunk, ahogy a Jedha bolygón hőseink menekülőre fogják, mert az épp készül darabjaira hullni. Talán mégsem volt olyan jó ötlet beinteni a birodalmiaknak?

rogue-one-19.gif

Ám szerencsére mint mindig, most is kéznél van a jó öreg hiperhajtómű.

rogue-one-20.gif

Itt pedig épp egy meglőtt TIE vadász találja telibe kollégáit. Nincs az a bolygóközi vagány, akinek jól esik egy ilyen esés...

rogue-one-21.jpg

A következő snittben pedig a morcos Jyn néz szembe egy TIE vadásszal a Scarif egén, kezében egy lézerstukkerrel. Hol van ilyenkor egy droid, aki megmondhatná az oddsokat?

rogue-one-22.jpg

Végül, de cseppet sem utolsó sorban feltűnik a mindenki által izgatottan várt Sith nagyúr: Darth Vader. Pusztán a jellegzetes sisak és hörgés elég volt arra, hogy rajongók millióinak szíve dobbanjon fel egyszerre. Ám úgy tűnik, az igazi antrét meghagyják a filmvászonra, aminek mi egyfelől örülünk, másrészt viszont így még nehezebb lesz kivárni azt a maradék 4 hónapot.

A film december 15-én kerül a magyar mozikba, ám addig is igyekszünk majd további Star Wars-os információkkal és hírekkel szolgálni. Tartsatok továbbra is velünk!

– Scotty

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr9310408316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2016.08.13. 21:00:59

újabb lélektelen ipari termék a disney ipari termékgyárból...

zsírvezér 2016.08.13. 22:42:44

Scotty névvel, Star Wars trailer elemzés?
Hát nekem a bolsevista nyilas jut eszembe róla:-)

Balázs AttiIa · http://diceandsorcery.blog.hu/ 2016.08.14. 13:47:52

@venomspawn: Ez a film az eredeti, 77-es Star Wars előtt játszódik, Rey (a csajszi) viszont visszatér 2017-ben érkező VIII. Részben.

steery 2016.08.14. 15:52:14

Az SW legendákban a felkelők a Toprawa nevű bolygóról szerezték meg a Halálcsillag terveit. A Halálcsillag az egyes történetekben több bolygó körül is keringett, amíg építették. Ezek a Geonosis és a Despayre, de van olyan sztori is, amiben a mélyűrben építik meg, egy fekete lyukakkal körülvett térségben.

Kíváncsi vagyok, vajon ebben a filmben is megfeledkeznek-e arról, hogy egy ekkora fémszerkezet megépítéséhez mekkora hatalmas ipari háttér kell? Mennyi bánya, feldolgozómű, ipartelep, űrkikötő, meg több városnyi munkásszálló, sok ezer űrhajó és sok százezer robot? Ha ezeket nem ábrázolják sehol, akkor az tipikus SW hiba lesz.

Balázs AttiIa · http://diceandsorcery.blog.hu/ 2016.08.14. 16:36:38

@venomspawn: Valóban fura tud lenni, viszont úgy néz ki, hozzá kell szoknunk, ugyanis a fő történetszál mellett ( a számozott részek) folyamatosan lesznek a Zsivány Egyeshez hasonló antológiafilmek is, amelyek időben nem feltétlen az aktuális részek idejében játszódnak. A következő ilyen a Han Solo-film lesz, amely szintén klasszikus részek előtt fog játszódni.

vénkujon 2016.08.15. 08:54:45

a tankos jelenet fej nélküli karakteréhez mit szóltok?:)

LúzerMan 2016.08.15. 21:47:26

@steery:
Azta!
És ha még azt is elmagyarázod, hogy az úrhajókat nem az űrben vették fel, akkor összeomlik bennem minden!

steery 2016.08.16. 00:11:46

@LúzerMan: Azért majd csak túléled valahogy.

R/T 2016.08.16. 09:10:28

Én nem mentem át rajta ilyen alaposan. Kétszer megnéztem, és csalódottan várom. Most komolyan, RPG? Nem kéne újításokat tenni egy előzményfilmbe. Mert akkor a később játszódó Birodalomban miért nem használták, ha ilyen hatékony...? Nonszensz.

PonDrow 2016.08.16. 16:23:29

@R/T: A trélerből nem látszik, hogy hatékony lenne, csak fejbe kólintja az AT-AT-t. Ha nem tette harcképtelenné, akkor nem hatékony. :)

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása