Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Zsivány Egyes trailer #1 | analízis
Kielemeztünk minden zsiványságot.

image

E hét csütörtökön végre hivatalos mozgókép formájában mutatkozott be a Zsivány Egyes - egy Star Wars történet, és talán nem túlzás kijelenteni, hogy kegyetlen jól sikerült kedvcsinálóval van dolgunk. A klasszikus filmekre hajazó látvány mellett viszont vannak egyéb, rejtett látnivalók is, amelyek különös figyelmet érdemelnek.

Éppen ezért - ahogy Az ébredő Erő esetében is tettük - összeültünk, megnéztük jó néhányszor az előzetest, és igyekeztünk minden fontos momentumot megragadni. Mielőtt elolvassátok elemzésünket, nézzétek meg újra az előzetest:

Szóval van itt látnivaló, kéremszépen. Akkor kezdjük is!

De vigyázat! Erősen spoileres tartalmak következhetnek!

image

Látszik, hogy a Felicity Jones karaktere, Jyn Erso fogoly, és épp a Lázadók Szövetségének a bázisára viszik, miközben a háttérben kihallgatás dialógusa hallható. A két jel az őr sisakján ismeretlen, de kétség kívül menő.

image

Ez bizony a Yavin-4, egy klasszikus Star Wars helyszín. A háttérben egy szemetes kukára hajazó gonk droid (GNK power droid), már csak a nosztalgia kedvéért is. Hamisítatlan, mocskos Star Wars hangulat, épp ahogy szeretjük. A régi idők szellemét tovább súlyosbítja a háttérben látható X-szárnyú vadászgép és jobbra a kis R5-ös droid.

image

Ismerős helyszín: Jan Dodonna tábornok is látható (balra a sötétben), középen pedig Mon Mothma beszél épp, akit Genevieve O'Reilly alakít, aki egyébként korábban, a Sith-ek bosszújában már játszotta fiatalkori karakterét (csak az a jelenet végül ki lett vágva). A hasonlóság amúgy rendkívüli, az ember azt gondolná, hogy CGI trükközésről van szó, pedig nem.

image

Íme Diego Luna, akinek nem ismerjük a karaktere nevét (bár állítólag Cassein Willix), de a rangját igen: kapitányi (vagy századosi) rangját a dupla pötty jelzi. Később még többször is újra feltűnik majd az előzetesben. A pletykák szerint egyébként ő lehetett az, aki beajánlotta Jynt a lázadókhoz.

image

Jyn inkognitó módban. A háttérben egy cingár droid követi őt, feltehetőleg egy újraprogramozott birodalmi droid (később még részletesebben is láthatjuk). Feltehetőleg Alan Tudyk fogja alakítani őt, aki az Én, a robotban korábban már játszott hasonló szerepet.

image

Jyn összeütközésbe kerül pár rohamosztagossal, de úgy tűnik, jól boldogul közelharcban, és a sugárvetővel sem ügyetlen. 

image

Valaki távirányítású bombával jól odapörköl a rohamoszagosoknak. Ez a titokzatos alak viszont nem Jyn és nem is Diego Luna karaktere, mert ők a következő képkockában feltűnnek, ahogy elterülnek a lökéshullámtól.

image

“Lázadok” - mondja Jyn, aki valószínűleg épp most győzi meg a feletteseit, hogy ő a megfelelő jelölt - elvégre követett már el hasonló bűnöket. Jyn indíttatása, hogy bekerüljön a lázadókhoz, egyelőre tisztázatlan. Talán valami személyes bosszúról lenne szó?

image

Jynt épp most viszik el valami tuti helyre, de nincs rajta bilincs, tehát már valószínűleg a csapat teljes jogú tagja.

image

Látványos bemutatót láthatunk a Halálcsillag készültéről, ahol is a szuperlézert épp most rakják a helyére. Menő!

image

A korábban már látott morcos lázadó vezető, aki egyébként tábornok rangjelzést visel.

image

A csapat akcióba lép. Jó néhány X-szárnyú pilóta is velük tart, komoly akció elébe nézhetnek.

image

Íme a (vélt) főgonosz! Admirális rangjelzést visel, kezében sugárvető pihen. Mivel ember, illetve nem fő admirális, ezért ő feltehetőleg nem Thrawn admirális, de nem zárhatjuk ki, hogy Thrawn karakterére hatással volt a kiterjesztett univerzum lángelméjű stratégája.

image

Egy jóféle birodalmi tankot láthatunk, rajta spéci páncélú rohamosztagosok láthatók. Már látjuk is magunk előtt a különféle LEGO szetteket…

image

A film egyik nagyágyúja, Forest Whitaker is megjelenik. Arcán sebhelyek, egész teste jól láthatóan háborút járt, kezében járóbot. A pletykák szerint egyik lába nincs meg, helyén robotláb lehet. Továbbá azt is suttogják, hogy ő egy fejvadász. A monológja alapján jófiúnak tűnik, de könnyen lehet, hogy középen helyezkedik el. A fejvadászok már csak ilyenek…

image

Ismerős jelenet a teaserből: speciális, fekete rohamosztagosok, akik ha minden igaz, Darth Vader elit kommandójához tartoznak. A háttérben egy égő (felrobbantott) párakivonó berendezés is látható.

image

Lázadó rabok (ööö vagyis rab lázadók). Talán pont őket készülnek kimenekíteni? Vagy talán Jyn bajtársiasságból mentette meg a srácokat, akik ezt egy nemes, öngyilkos küldetéssel hálálhatták meg neki. A háttérben amúgy mintha egy nagyra nőtt jawát is látnánk.

image

A lázadó tolvajok futnak az életükért. Diego Luna ismét feltűnik, Jyn kezében pedig kis dobozka, benne vélhetően az ellopott tervekkel. A korábban említett robot itt jól látható hátulról: a hátán a rohamosztagosok páncélján is található kitüremkedéssel. Ez a jelenet egyébként egy londoni metrómegállóban játszódik.

image

Fehér és bézs rohamosztagosok - utóbbiak sisakját egyébként Donnie Yen korábban már kiszivárogtatta.

image

A vak csávó (Donnie Yen) épp párharcot készül vívni egy rohamosztagossal, akinek társai a háttérből figyelik az eseményeket. Mivel láthatóan jól küzd, könnyen lehet, hogy erőérzékeny (de nem jedi). A keleti harcművészeteknek amúgy is nagy történelme van a Star Warsban. A háttérben pedig egy lezuhant X-szárnyút is láthatunk, aminek ki van oldva az ejtőernyője.

image

Fekete ruhás rohamosztagosok lődöznek egy pálmás bolygón. Reméljük, hogy az elit alakulat tagjai jobban képzettek a szokásosnál, és el is találják az ellenfelet.

image

A következő snittben egy nagy robbanást láthatunk, aminek célpontja valami birodalmi transzport hajó lehet. Vajon ki vagy mi lehetett rajta?

image

Megint itt a főgonosz, csak most hátulról, aki lazán szeli palástjával a vizeket. Égő X-szárnyű a háttérben, rohamosztagos hullák a vízben - idilli kép.

image

Egy titokzatos csuklyás alak tűnik, aki épp letérdel. A háttérben vörös ruhás testőrök, akik az Uralkodó közelségét jelzik. Középen egy fényes, füstölgő cső - talán éppen olyan bacta tank, amiben Luke is pihengetett a Hoth bolygón - bár az alakját leszámítva eléggé különbözik attól. De fontosabb kérdés, hogy ki lehet az a bizonyos csuklyás figura. Nem valószínű, hogy Vader, és az Uralkodó sem túl sanszos. De akkor ki? Snoke? Vagy Mads Mikkelsen karaktere?

image

Feltűnik egy egyelőre ismeretlen szereplő, aki szintén a csapat tagja. Nem kímélik, jól meg van pakolva szegény. Valószínűleg ő sem lázadó, inkább csak besegít nekik.

image

Birodalmi lépegetők mindenfelé… Kicsit más a design, az oldaluk például sárga. Jyn bal kezében a tervekkel rohan az életéért, tehát feltehetőleg ez a jelenet a film vége felé játszódik.

image

Jyn birodalmi egyenruhát visel, de vajon miért? Álöltözet? Átpártolt? Kettős ügynök volt? És mik azok a fegyverek a hátán? Semmi biztosat nem tudunk mondani azon kívül, Jyn kegyetlenül dögös, és mintha a Halálcsillagon lenne.

A vizuális impulzusok mellett ne feledkezzünk meg a zenéről sem. Mivel a Zsivány Egyes a Csillagok háborújából a háborúra koncentrál, ez megjelenik a zenében is. Figyeljétek az előzetes végét, ahogy John Williams Erő témája és a birodalmi téma egybefonódik… Libabőr! A film zenéjét ezúttal nem John Williams, hanem Alexandre Desplat szerzi, aki helyettesítette már Williams-t a Harry Potter-filmek zárórészeiben.

Nos, mi ezeket a dolgokat vettük észre, de könnyen lehet, hogy vannak még titkok, amelyek rejtve maradtak, és azt se felejtsük el, hogy néhány hónapon belül valószínűleg újabb - remélhetőleg még hosszabb - előzetes is érkezik, amelyik szintén megér majd egy misét.

- Scotty & Cae

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr428637862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása