Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

5 film, amit minden nyáron kötelező megnézni
Egy teljesen szubjektív filmkoktél a hőség ellen.

jaws-jaws-468738_1024_782.jpg

A nyár már a vége felé közelít, de azért az augusztus nagyobb része még a rendelkezésünkre áll, hogy fellőjünk egy ízléstelen hawaii-inget, vagy betámadjunk egy-két vízpartot. Persze az is teljesen érthető, ha a nyár hajrájában már alacsonyabban van az ingerküszöbünk, és már nem kívánjuk a hekket, nincs kedvünk megküzdeni a napégéssel, és inkább otthon, nyugalomban pihennénk, mondjuk néhány régi kedvenc film társaságában.

Mi is így vagyunk ezzel, ezért összeválogattunk öt olyan filmet, amit egy nyáron sem hagynánk ki. Az érintett filmek témájukban nem mindig kötődnek a nyárhoz, inkább a hangulat és a személyes emlékek vezéreltek minket, de ettől szubjektív egy lista, nemde? Akkor csobbanjunk!

A sorrend nem tükröz semmiféle hierarchiát vagy rangsort!

5. Kincsvadászok 

goonies.jpg

A Kincsvadászok egy igazi klasszikus, ráadásul az utóbbi időkben egyre gyakrabban kerül szóba, ami részben annak köszönhető, hogy a jelenlegi generáció teljesen beleesett a 80-as évekbe. Ez a film pedig tökéletes lenyomata a korszak Spielberg-féle családi filmjeinek, nem is csoda, hogy kísértetiesen hasonlít az idei nyár nosztalgikus slágersorozatára, a Stranger thingsre. A Kincsvadászokban ugyanakkor nem a horror dominál, hanem a kaland és a kalózos hangulat, ami tökéletes fűszer egy amúgy is kellemes nyári filmhez. 

4. Nagy Hal

bigfish.png

Tim Burton egyik legjobb és egyben utolsó értékelhető filmje magán viseli a zakkant rendező minden olyan jellemzőjét és stílusjegyét, amiért megszerettük korábbi filmjeit, bár a tipikus Burton-féle gótikus megközelítés helyett egy jóval színesebb, ám sötét tónusokat is felvonultató mozit kaptunk, amelyben helye van a rejtélyeknek, a humornak, a központban mégis egy viharos apa-fiú kapcsolat áll, amely a valóság és a fikció konfliktusában bontakozik ki. A Nagy Halból így egy különös, a déli gótika eszköztárát is bátran használó pikareszk film lett, ami nekünk nyáron csúszik a legjobban.

3. Cápa

capa.jpg

Steven Spielberg első igazi kasszasikere, az 1975 nyarán bemutatott Cápa szintén olyan film, ami nyáron csúszik igazán, de ez témájának és helyszínének is köszönhető. Az Amity-szigetet gyötrő fehér cápa története nem a világ megfejtése, ám Spielberg elegáns filmes megoldásai, John Williams kultikus zenéje és a főszereplők még negyven év után is képesek a képernyő elé szögezni a nézőt, ami azért nem kis szó. Minden balatoni út előtt kötelező mozi! 

2. Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag 

tied-up.jpg

Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag tökéletes lezárása volt egy nagyszerű trilógiának. Ez a kijelentés persze már nem állja meg a helyét, hiszen 2008-ban elkészült egy kevésbé jól sikerült folytatás, és a jövőben is számíthatunk újabb Indiana Jones filmekre, immár az Egérgyárból. A harmadik rész tökéletesen mentett át minden jó tulajdonságot az elveszett frigyláda fosztogatóiból, és jó érzékkel kerülte el a végzet temploma hibáit, ráadásul az egészet megspékelte egy nagyszerű Sean Conneryvel is.  

1. Hóbortos hétvége 

hobortos.jpg

A Hóbortos hétvége egy igazi bűnös élvezetnek számít, amelyben két szerencsétlen srác cipeli ide-oda a főnökük hulláját, akiről csak ők tudják, hogy már nem él. A kritikusok által gyűlölt és gyakran ízléstelennek titulált alkotás azonban szép lassan kultuszfilmmé vált, és a sikernek köszönhetően egy folytatást is kitermelt. Fun fact: a Jóbarátokban Rachelnek ez a kedvenc filmje. 

Tiszteletbeli helyezés: Keménykalap és Krumpliorr 

kemenykalap.jpg

A kankalin sötétben virágzik! 

 Melyek a ti kedvenc nyári filmjeitek?  

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr958944462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.08.05. 19:29:25

Az Apám, a hős (My Father The Hero) 1994. Romantikus film/Vígjáték kellemes nyaralós film, Gerard Depardieu-vel és Katherine Heigllel. Nem tudom hányszor láttam már, de mindig nagyon tetszik.

szkófild 2016.08.05. 19:32:47

Na,én pont ezt az 5 filmet nem nézném meg újra.Se nyáron se télen.

K úr 2016.08.05. 20:00:17

A Gooniest meg nem lattuk, kosz a tippet.

Udo von Schmetterling 2016.08.05. 21:58:14

A Bujtor István féle Ötvös Csöpi filmek!
Nyár,Balaton,Lada 1200... :D

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása