Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

2048 - a társasjáték | kritika
Memóriafejlesztés hatványozott módon.

13324054_10209459944433270_1705640587_o.jpg

Az újragondolt művek világát éljük, tehát meg sem kell lepődünk azon, hogy a méltán népszerű Tetris játékból mozifilm készül, és teljesen általános az, hogy egy 90-es évekbeli regényből rendkívül jó fantasy videojáték szülessen a Witcher képében. Így teljesen kézenfekvő, hogy az elmúlt évek egyik legnépszerűbb, telefonos minijátékából társasjáték készüljön, ahogy ezt történt a 2048 esetében is.

Ízlelgessük egy kicsit: 2048 - a társasjáték. Mekkora ötlet! Vagy mégsem?

Első pillantásra úgy tűnik, hogy a fejlesztők biztosra szerettek volna menni, mintha csak egy újabb bőrt akartak volna lehúzni a híres alapverzióról. Felmerül a kérdés, hogy miként lehet társasjátékot kreálni egy tipikusan olyan játékból, ami egyszemélyes unaloműzőként szolgál hosszú buszutakon és unalmas előadásokon. Például úgy, hogy a játék alapötletét két (vagy többszemélyes) memóriajátékká ülteti át.

A memóriajátékok kifejezetten gyerekeknek valók, ők sokkal ügyesebbek benne, és általában jobban is élvezik, mint a felnőttek. Ha eddig azt gondoltad, hogy jó vagy benne, akkor hívd ki a hatéves unokahúgodat vagy a szomszédsrácot egy parti memory-re, tuti, hogy rövid úton elkeni a szádat.

Ám, ha egy 2048 meccsre hívod ki, akkor abban az esetben… nem, nem áltatlak: szintén felmossa veled a pályát, de garantáltan élvezni fogod a vereséget. Ha pedig eleget gyakorolsz hozzád hasonló láma felnőttekkel, akkor elképzelhető, hogy egyszer-kétszer te is le tudod majd nyomni az unokahugit/szomszédfiút.

Mert hogy a 2048 - the boardgame egészen korrekt kis darab lett. A társasjátékos verzió éppen annyira csavarja meg az eredeti hatványozott számok adta ötletet, hogy közben nem öli meg annak lelkét, de valójában mégis egy teljesen másik játékot kapunk.

13324421_10209459944473271_2097665303_o.jpg

A doboz, a tábla és a lapkák dizájnja egyértelműen az eredeti játékot idézi, ami annyit tesz, hogy nyomtatott verzióban is rendkívül jól néz ki a játék. A szabályok két játékos esetén az eredeti verzióhoz képest a következőképpen módosulnak:

A játékszabály szerint pár kártyát vissza kell tenni a dobozba, majd minden játékos megkapja a sorozatát 4-től 2048-ig, amit kézben, illetve magunk előtt kell tartani a játék közben, de ügyelni kell arra, hogy a másik stócunkkal ne keveredjen.

A játékszabály

A pályán kezdéskor, csak kettesek és négyesek szerepelnek, a kezdő játékos megnéz egy lapkát (ez vagy kettes, vagy négyes), visszateszi és megnéz egy másikat, ha a két szám ugyanaz, akkor felveszi a két kártyát és a kezéből kiválasztja azok összegét és pályán lévő két megüresedett hely egyikére teszi, a másik helyre pedig egy random kártyát tesz - ezután a másik játékos következik. Amennyiben olyan párt talál valaki,aminek az összegét már letette, azt is maga elé veheti, majd az üres helyeket két véletlenszerűen felhúzott lappal kell betöltenie. Aki először leteszi a 2048-as lapkát, az nyeri a játékot. Amennyiben előbb fogy el a húzópakli, minthogy bárki letenné a 2048-at, akkor az nyer, aki több párt gyűjtött.

A párokat magunk előtt kell lefelé fordítva gyűjteni, hogy a másik játékos számára ne legyen túl egyértelmű, hogy a társa hol tart. Érdemes figyelni a játékostársunk reakcióit is, illetve, hogy éppen mikor mit vesz fel, és hogy tesz-e a helyére a kezéből lapkát, vagy csak a húzópakliból pótolja a hiányt.

Tipp: Keverjük meg a kezünkben tartott lapokat, így az ellenfélnek nehezebb fejben tartania, hogy a vetélytársa éppen hol jár a sorozatban.

A játékban a szerencsének is akad bőven szerepe véletlenszerűen feljövő lapok esetében, így előfordulhat, hogy az egyik játékos Fortuna kegyéből fakadóan jut előnyösebb helyzetbe. Nem ajánljuk azoknak, akik nehezen viselik az efféle fordulatokat, vagy éppen borsódzik a hátuk a matematikától.

A játékot nemcsak két személy játszhatja, hanem hárman, illetve négyen is játszható, ekkor kevesebb kártyát kell a dobozban hagyni, illetve négy fő esetén egyet sem.

13313932_10209459955033535_514325473_o.jpg

Külön öröm, hogy maga a társasjáték magyar fejlesztésű, és hamarosan indul a hozzá kapcsolódó Kickstarter projekt, ami során bárki hozzájuthat a játékhoz, aki támogatja a kampányt. A 2016-os év eddig nagyon kedvezett a hazai játékfejlesztőknek, hiszen az Ave Roma és a Saltlands kampánya is sikeresen zárult, az Anachrony pedig meghatszorozta a kitűzött célt. Reméljük a 2048 - The Boardgame is a sikerrel zárt projektek táborát fogja gyarapítani, és erre minden esélye megvan, feltéve, hogy az internet világa megérett egy 2048 társasjáték adaptációra.

Apróság, de… tudom, hogy egyelőre egy tesztverziót tartok a kezemben: ám nagyon megszenvedtem azzal, hogy miként pakoljam el a játékot, ugyanis a komponensek nagyon nehezen férnek el a dobozban. Mind a játék, mind a közönség megérdemelne egy nagyobb dobozt, vagy épp egy jó insertet.

Verdikt

A 2048 - the boardgame mindenképpen jó választás, ha kedveled a memóriajátékokat, és az eredeti 2048-as játékot. De ugyanígy jól jársz vele, ha egy egyszerű, rövid, könnyedén elsajátítható páros játékot keresel.

- KralleKralle

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr428766408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása