Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Trónok Harca – A kártyajáték
Vívd meg Westeros piti és óriási háborúit!

lcg_1.jpg

Kipróbáltuk A Trónok Harca Living Card Game új kiadását. Bár viszonylag jól kapja el a westerosi küzdelmek hangulatát, és a rendszer is rendben van, de igazán érdekes a sokjátékos módtól lesz.

Még egy LCG

A Metagame - hazánk legnagyobb és legprofibb kártyaklubja, boltja - volt olyan jó fej, hogy kicsiny szerkesztőségünkhöz vágta a Trónok harca LCG frissített, második kiadását, hogy írjunk róla valamit. Nem feltétlenül jót, csak valamit. Mivel sok más rajongóhoz hasonlóan mi sem voltunk képesek tartani az ajtót, és minket is régóta beszippantott az intrika, a mészárlás és a szex tömény világa, ezért érthető izgalommal ültünk neki a játék kipróbálásához.

Na mi lesz ebben, ami veri az összes többi hasonló játékot - ahogy a könyv és a sorozat is megtette ezt a riválisaival?

Kipróbáltuk a szokásos 1v1-et, ahogy az a TCG-kben és az LCG-ben lenni szokott. Már egy játék után kiderült, hogy egy korrektül kidolgozott, kiegyensúlyozott rendszerrel van dolgunk. Átgondolt, karakterekhez illő, csak ritkán erőltetett képességek, hangulatos ház erősségek, igényes rajzok jellemzik a játékot.

A játékrendszer egyszerű: 15 hatalompontot kell összeszedni, amit lehet politizálással, kémkedéssel és persze harccal is. Számos kombó lehetősége van a játékosoknak: 8 külön fajta játékstílus a 8 háztól (itt a feketét öltöttek külön ház), illetve ezek kombinációs lehetőségei (pakli összeállítás). A kör elején választható, egy körig érvényes Plot kártyák határozzák meg a körre vonatkozó bevételünket, azt hogy hányadikak vagyunk és hogy mennyi lap lehet a kezünkben - ami kellemes, sőt egyedinek mondható ötlet a játékmenetben. Egy FFG-s játék második kiadásától nem is várnánk kevesebbet - viszont a Trónok harca második kiadása esetén már jóval nagyobbak az elvárásaink.

Mi az az LCG?

Az LCG a Living Card Game rövidítése, ami annyiban különbözik a TCG-ktől (vagyis a Trading Card Gamektől), hogy itt minden alapdobozban és minden kiegészítőben fixen ugyanazon lapok vannak, így a lapoknak nincs egyénileg meghatározható értékük (nem úgy, mint a TCG esetén), vagyis nincsenek benne ritka, erősebb lapok. Ezáltal az LCG hobbi jóval olcsóbbá válik, mintha valaki egy TCG-be akarna igazán komolyan belekezdeni, mégis megmarad annak a varázsa, és belevihető annak versenyszemlélete - legalábbis elviekben. 

Hét TCG és három LCG után (ami 12 évnyi kártyázást ölel fel) ez nekem csupán egy tucatjátéknak tűnt: 10-20 meccs után biztos, hogy 1-2 évre a polc alján köt ki, hogy aztán talán elővegyem még pár meccsre, aztán száműzzem vissza ugyanoda. Viszont a többjátékos mód egészen megváltoztatja a véleményemet erről a játékról.

lcg_2.png

Tömeges Intrika

Az alapcsomaggal négy játékos játszhatja (ez egy nagyobb vagy két kisebb kiegészítővel már hatra ugrik fel), de mi minimális szabályhekkeléssel* simán kipróbáltuk öten. Itt bejönnek a kistanácsbéli szerepek (mindegyik ad egy különleges képességet, kijelöl egy szerepet akit nem bánthatsz, és két ellenséges szerepet, akik bántásáért plusz pont jár), és igen, itt már brillíroz a játék. A Trónok Harca LCG második kiadásában ténylegesen eljutunk szarkavarás Mekkájába, üres ígéretekkel, felrúgott szövetségekkel, aljas húzásokkal és gyorsan változó erőviszonyokkal tarkított játék során arcul csap a westerosi hangulat. Ekkor nem csak átjön a Trónok Harca miliője, hanem egyenesen a játékosok elé varázsolja a helyszínt, és olyanná válik a parti, amit semelyik másik kártyajáték nem tud visszaadni (eddigi ismereteink szerint). Ráadásul itt tényleg fontossá válik a kezdeményezési sorrend, hiszen ezáltal jönnek elő a plotkártyák valódi jelentőségei.

Bár ez mód jóval hosszabb mint egy hagyományos játék, de azért nem éri el a társas időigényét - és ez a tömeges játékmód az, ami után újra és újra játszani akarsz vele.

lcg3.png

*Szabályhekkelés

Az egyetlen akadálya annak, hogy az alapcsomaggal több mint 4-en játszatok az az, hogy mindenkinek kell lennie 7 plotkártyájának - és összesen 28 plotkártya van az alapcsomagban. Mi megoldottuk úgy, hogy mindenki ötöt kap (öt játékosnál), ám ha kijátszik egyet, akkor az nem a kukába megy, hanem továbbadja a tőle balra ülőnek. Vagy ha nem akarja továbbadni, akkor kirakja a közös plotpakli aljára (ebben a maradék 3 plot kártya van alapból), az pedig aki kapná felhúz ezen pakli tetejéről egy plotkártyát. A játékmechanika semennyit nem sérül és az újabb taktikai elem csak színesíti a játékot.

Pro

+ Westeros egy újabb játékban kel életre, ahol te alakíthatod kedvenc házad sorsát

+ Egy LCG amivel ketten és többen is lehet játszani      

+ Remek hangulat és rendszer többjátékos módban

+ Megbosszulhatod a havert, aki beárult tegnap az asszonynál

 Kontra

- Bonyolult, főleg azoknak való akik a társast is élvezik

- Legalább egyszer ki kell próbálni kettesben, hogy élvezhető legyen többen is

- Sok apró kiegészítő van hozzá (amit meg kell venni, ha rákapsz), igen drágán

- Ha az első három körben nem húzol kémet, de mindenki más igen, nagyon gyorsan kifogysz az opciókból. De tényleg.

Kipróbálnád?

Ha szeretnéd kipróbálni a játékot mielőtt megvennéd, akkor irány a Metagame, ahol lehetőséged lesz megismerkedni és játszani a beruházás előtt - de szinte bármelyik másig LCG-vel és TCG-vel is megismerkedhetsz ott. A helyet őskártyások viszik, akik nem csak hogy benne élnek, de imádják is a hobbit, így csakis profi, kezdőbarát hozzáállással találkozhatsz a pulton túl - és legtöbbször a pulton innen is.

Ha pedig méltóképpen szeretnéd ünnepelni az évad zárását (bizony, már az is közeleg), akkor térj be a BarCraft2-be, ahol június 26-án Évadzáró Vigadalom lesz. Az esemény során több Trónok harcás játékkal is lehet majd játszani, többek közt A Game of Thrones kártyajátékkal, de egyéb tüzes-jeges programokkal is várnak a szervezők.

- Nosfi

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr138780532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása