Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Óvakodj a túlságosan udvarias emberektől!
A tudósok a Diplomacy társasjáték beható tanulmányozása után fogalmazták meg a fenti tanácsot.

A Számítógépes Nyelvészeti Társaság minden évben összeül Pekingben, hogy megvitassák az év legfontosabb tudományos kérdéseit és kutatásait. Tavaly decemberben egy rendkívül érdekes téma került elő, amely az emberek kommunikációs stratégiáival foglalkozott, ezen belül is a kedvesség és udvariasság mögött megbúvó sötétebb dolgokról.

A kutatók a Diplomacy című társasjáték segítségével vizsgálták az embereket, és arra a következtetésre jutottak, hogy a különösen kedves és udvarias játékosok nagyobb valószínűséggel szúrják hátba játékostársaikat. Aki esetleg nem ismerné, a Diplomacy egy, az I. világháború előtt játszódó, több évtizedes múltra visszatekintő játék, amelyben kártyák vagy kockák helyett kizárólag kommunikációs és tárgyalási képességeinkre hagyatkozhatunk. Szövetségeket köthetünk és rúghatunk fel, és folyamatos politikai-stratégiai döntéseket kell hoznunk, tehát a játék kiváló körülményeket teremt az árulás mechanizmusának vizsgálatára.

Azt már tudjuk, hogy jobb vigyázni az udvarias emberekkel, de érdemes egyéb intő jelekre is figyelni. A  kutatásból kiderült, hogy a kezdetben udvarias egyének, akik hátsó szándékkal rendelkeznek, szép lassan teljesen megváltoztatják kommunikációjuk hangnemét, amely a kezdeti kedvességből később átcsap semlegesbe, sőt néha egész csendes lesz az illető.

A tudósok egyébként már régóta egyetértenek abban, hogy az alakoskodás és a kedvesnek tűnő, udvarias hozzáállás kiváló harci stratégia. Mi, emberek bár tisztában vagyunk a csalás és a hazugság fogalmával, alapvetően bízunk egymásban és együttműködőek vagyunk. Ez az a tulajdonságunk, amit a gátlástalanabbak könnyedén kihasználnak mind a játékasztalnál, mind a való életben.

A fenti kutatás egyik legérdekesebb része egyébként a számítógépes vizsgálat eredményei voltak. A vizsgált esetekben a számítógép 57%-os pontossággal jósolt árulást, ami elsőre talán nem tűnik túl jó eredménynek, de ha figyelembe vesszük, hogy a gép pusztán nyelvi természetű változásokat vett figyelembe, akkor sokkal impozánsabb ez a szám.

Titeket melyik játékban szoktak a legtöbbször hátba döfni?

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr908637666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása