Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Megépítették az úszó robotot, ami szemetet eszik
A robot a víz felszínén talált szemétből termel magának energiát.

WALL•E lassan valósággá válik. Elképesztő innovációval álltak elő brit kutatók: egy úszó robotot fejlesztettek a testében mesterséges organizmusokkal, amik képesek elektromosságot előállítani. A szerkezet tulajdonképpen úgy működik, mint a bálna vagy a rája: mozgás közben vizet vesz fel, és a vízben talált szennyezőanyagokat emészti meg és termel belőlük energiát a további mozgáshoz.

Mint az köztudott, a tengerek elképesztő mennyiségű szennyeződést tartalmaznak. A Csendes-óceánon gyakorlatilag egy úszó szemétsziget lebeg, aminek a mérete elérheti a 15 millió négyzetkilométert is. De a többi tenger és óceán sem sokkal tisztább: a kutatások szerint akár az óceánok 10%-át is boríthatja szemét, ami bomlás közben folyamatosan mérgezi az élővilágot. Erre a problémára nyújt megoldást a Row-bot nevű szerkezet, ami az általa a vízben talált szemétből csinál magának energiát. Reméljük, hamarosan sok kisebb-nagyobb Row-bot fog a tengerekben úszkálni és nekiállnak a takarításnak, ha már ilyen csúnyán teleszemeteltük.

A robotot a Bristoli Egyetem Bioenergetikai Központjának és Robotikai Laboratóriumának kutatói fejlesztették.

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr208637422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása