Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Overwatch - fenékből is megárt a sok | Vélemény
Túl szexi volt egy karakter győzelmi póza, és ezt Internetfölde nem nézte jó szemmel.

tracerbutt.jpg

Nem tagadom, lélekben kamionos vagyok. Tudjátok, olajos baseball-sapka, AC/DC, vikingszakáll, kockás ing, tahó viccek és farmerdzseki. Ezen nem tudott változtatni sem a szülői nevelés, sem a nagyszerű etikaórák, de még a felsőoktatás húgymeleg tengere sem. Lehet, hogy ezért néztem értetlenül néhány napja, amikor a nemzetközi és hazai gamer sajtó arról számolt be, hogy az Overwatch című játékban az egyik karakter győzelmi póza rendkívül szexista és sértő. Egészen pontosan ez:

Ez most komoly?!

Internetfölde soknak tartotta a cicanaciban pózoló, formás fenékkel megáldott/megtervezett Tracert, mert milyen tárgyiasított képet fest már a nőkről.

Elképesztően képmutató és álszent hozzáállásnak tartom ezt, különösen úgy, hogy a videojáték-ipar számtalan olyan példát termelt ki, ahol teljesen elfogadható lett volna az ilyen mértékű felháborodás, mégsem hisztizett igazán senki. Mert azért valljuk be, az elmúlt 15-20 év és napjaink videojáték-dizájnja elég erősen kedvezett és kedvez a tizenéves fiúcskák (fő célcsoport) bimbózó szexuális fantáziálásának. Néhány példa, a teljesség igénye nélkül:

Persze az is lehet, hogy a gamer társadalom 2016-ra kinőtte a tinédzserkort, nemet mondva az alpáriságra, amikor a teljesen irreális arányokkal megalkotott, nyilvánvalóan rajzfilmszerű Tracert és a formás fenekére koncentráló győzelmi pózt már képtelen volt lenyelni. Én tényleg csak azt nem értem, hogy miért pont most megy a hiszti, és hogy ez a segges győzelmi póz hogy lépte át azt a bizonyos ingerküszöböt, amit a fenti példák inkább csak kívülről nyaldostak.

Az egészben viszont a legérdekesebb a Blizzard reakciója és problémamegoldása volt. Elmondták, hogy nem akarják, hogy bárki is kényelmetlenül érezze magát, nem akartak megsérteni senkit, és biztosították a kedves gamereket, hogy változtatnak. Változtattak is, íme a Tracer új győzelmi póza:

Igen. Ez sokkal kevésbé felháborító. Egyáltalán nem szexista. És a srácok sem maradnak hoppon: van egy kis segg is.

A külön vicc az egészben az, hogy maga beállítás egy ősrégi pinup kép alapján készült, ami szintén nem az a műfaj, ami valaha is törekedett volna arra, hogy a nők és a valóság bármilyen módon is összefonódjanak. Vicces ez a világ, na.

-Cae

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr48637870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása