Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Az élvezeten túl - avagy mire tanított meg a társasozás?
Elgondolkodtál már azon, hogy mire tanít meg téged a társasozás?

image

Engem például arra, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Meg, hogy játszva tanulunk igazán. És arra is, hogy a képernyőn túl is van élet. No, meg azt, hogy kimaradni egy körből felér egy örökkévalósággal. A közhelyeken túl azt vettem észre, hogy a rendszeres játék hatására megváltozott a gondolkodásmódom, sőt bizonyos helyzetekben a viselkedésem is. Lássuk, miket tanultam a társasjátékoktól, és azt, hogy mely játékokat ajánlom egy-egy készség fejlesztéséhez.

Gyors döntések szorult helyzetben

image

A társasjátékozás során a legtöbb esetben (kivételt képeznek ez alól a kooperatív játékok) a felek között verseny alakul ki, ami miatt játékosok nyomás alá kerülnek. Még akkor is, ha ez izgalommal, örömmel vegyül, egy enyhébb stresszhelyzetnek tekinthető. Konfrontatív játék esetében pedig még inkább tetten érhető az efféle felfokozott idegállapot. Mivel én elég sűrűn kerülök hasonló helyzetekbe, ezért megtanultam őket kezelni, sőt a „kezelésen túl” rájöttem, hogy lehet a legtöbbet kihozni a nehéz szituációkból. Stresszes helyzetekre jó gyakorlás az olyan konfrontatív játék, ami tipikusan 1 vs. 1 játszható, például: Ashes, Summoner Wars, Neuroshima Hex, Hive.

Amikor stresszhelyzetben kell gyorsan és a lehető legjobban döntenem valamiben, nem fog el a pánik és nem okoz nehézséget reagálni vagy épp kitörni a helyzetből.

Az előre gondolkodás és az ok-okozati összefüggések

image

A reakció játékokon kívül minden társasjáték igényel valamiféle stratégiát. Annak, aki rendszeresen játszik, nem okoz nehézséget az, hogy rendszerben lássa azt, amivel dolgozik.

Egy új feladat megoldásánál nyugodtan és viszonylag gyorsan képes vagyok végig gondolni, hogy milyen lépéseket kell megtennem ahhoz, hogy megoldjam a feladatot. Akinek problémát okoz ennek a képességnek az elsajátítása, annak szeretettel ajánlom az Agricola című játékot, ami olyan szinten bünteti a rossz döntéseket, hogy pár játék alatt megtanít bárkit előre gondolkodni.

Új utak keresése

image

Előfordul, hogy a jól kigondolt stratégiánkat egy határozott mozdulattal keresztülhúzza valaki. Társasjátékozás során nincs idő hosszasan szomorkodni és bosszankodni, a hányattatott sorsú játékosnak muszáj mielőbb új utakat keresve tovább lépnie.

Kevésbé csap arcon a kudarc, ha rögtön arra fordítod az energiádat, hogy kitörj a nehéz helyzetből. Az újratervezés képességének csiszolására a Ticket to Ride-ot ajánlom, ebben a játékban többször is szükség lesz rá. A stratégiaváltás gyakorlásához javaslom még a következő játékokat: Small World, Race for the galaxy.

Kommunikáció, kifejezőkészség

image

Aki életében legalább egyszer megtapasztalta, milyen nehéz is elmagyarázni egy szabályt, az már sejti, hogy miről van szó. A szabálymagyarázat megkívánja, hogy a mondandódat logikusan és követhetően építsd fel. Fontos, hogy a közérthetőség mellett színesen fogalmazz, mert ha szabályok tanulása közben elunja magát a hallgatóság, az a játékra is rossz fényt vet. A szabálymagyarázat megtanít rá, hogy fogalmazz tömören, majd arra, hogy miként bontsd ki a részleteket pontosan és érthetően.

+1

image

Magyarországon egyelőre a társasjátékok hasonló helyzetben vannak, mint az új sorozatok, filmek – vagy megtanulsz angolul, vagy megalkuszol és várod a szinkront. Már amihez készítenek…

Számomra hatalmas motiváció volt a társasozás, ahhoz hogy megtanuljak angolul, kéz a kézben jár a kettő egymással a mai napig.

Te mit tanultál a kedvenc játékodtól?

-KralleKralle

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr738637994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása