Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Trónok harca 6. évad – nem vettünk észre valami fontosat?
Egy meredek elmélet szerint van remény a Starkok számára és erre számos bizonyítékot láthattunk az elmúlt évadokban.

image

A cikk spoilereket és spekulációkat tartalmaz!

A Starkokra keményen rájár a rúd a Trónok harca történetében és a remény legkisebb sugara sincs meg a bosszúra vagy a happy endre. De lehet, hogy mégis? A könyv rajongóinak van egy elmélete, hogy hogyan fordulhat meg a Stark család végzete.

Az elmélet röviden: az északiak továbbra is hűségesek a Starkokhoz, megdöntik a Boltonok hatalmát és Jon Snow lesz észak királya – ehhez pedig az kell, hogy Jon nyilvánvalóan valamilyen formában életben maradjon/feltámadjon.

Bizonyítékok

A Kardok viharában (a harmadik könyv, mely a harmadik és negyedik évad alapjául szolgált) van egy jelenet, amelyben Robb egy feszült vitában arról érvel az anyjának, Catelynnek, hogy Jon Snow-t jelöljék meg az ő örökösének.

A történet ezen a pontján Robb úgy tudja, hogy vérszerinti öccsei meghaltak Theon parncsára, és mivel Robbnak nincs fia, így jobb, ha kijelöl egy örököst. Kézenfekvő választás a fattyú féltestvére Havas Jon, akit a Stark család (érthető okok miatt Catelynen kívül) szeret és saját fiaként nevelt. Robb végül egy tanácskozást is összehív örökös ügyben, és bár nem tudjuk, hogy mi lett ennek a kimenetele, jó eséllyel az elöljárók és szövetségesek támogatták az örökösödési jogok Jonra ruházását és ezzel együtt a Stark név felvételét.

Ugyan a Vörös Nász során Robbot, Catelynt és sok lojális család számos tagját lemészárolnak a Lannister-párti Freyek, feltételezhető, hogy maradtak északon Stark pártiak, akiknek eszük ágában sincs a Boltonokat vagy a Freyeket szolgálni.

Ez tehát az alapja a Nagy Északi Összeesküvéselméletnek, ami egy Yeade nevű blogger nevéhez fűződik és itt olvashatjátok el a 44 oldalnyi részletes bizonyítékot, a párbeszédeket és eseményeket, amelyek alátámasztják az ötletet.

Észak nem felejt

Az összeesküvés motorja egy Wyman Manderly nevű karakter lehet, akinek a fiát is lemészárolták a Vörös Nászon és szintén bosszút akar állni a Freyeken és alá akarja ásni a Boltonok hatalmát. A hatodik évad egyik karakterének leírása kíértetiesen emlékeztet Wymanre: egy kövér, hatvanas éveiben járó nemesember, akinek jellegzetes északi akcentusa van és egy meg nem jelölt forrás szerint lesz egy nagy beszéde, amiben váratlanul a politikai hűségről kezd beszélni. A sorozat Vörös Nász jelenetében fel is tűnik Wyman fia Wendel, aki a család címerét viseli. Bár név szerint nem kerül említésre, a sorozat készítői feltehetően okkal ábrázolták ilyen egyértelműen a Manderly családot.

image

További bizonyíték az északiak hűségére Lyanna Mormont levele, amit Stannis Baratheonnak küldött: “A Medve-sziget nem ismer más királyt, csak Észak Királyát, akinek a neve Stark”.

image

Ennél konkrétabbak a netet elárasztó bizonyítékok, Kit Haringtont sokszor lefotózták Írországban, a forgatás helyszínén, sőt egy bulvárlap a csatajelenet díszletében is lefotózta, ráadásul nem az éjjeli őrség fekete egyenruháját viselte, hanem a Stark család egy harci öltözetét. Pont olyat, amiben Ned Starkot lefejezték.

A feltételezés tehát az, hogy Melisandre vagy egy új karakter fogja feltámaszatni Jont, aki, mivel meghalt, az Éjjeli Őrség esküje sem köt tovább (“Sűrűsödik az éj, elkezdődik az őrségem. Nem ér véget halálom napjáig.”), így minden feltétel adott ahhoz, hogy akár Havasként akár Starkként bosszút álljon a Boltonokon és Freyeken.

Ha ez nem lenne elég, a Sansát játszó színésznő is arról nyilatkozott, hogy Sansa sorsa is hatalmasat fordul.

Fenntartásaink

A Trónok harca pont arról ismeretes, hogy senkinek sem biztos a sorsa, bármelyik szimpatikus vagy nem szimpatikus főszereplő bármikor meghalhat. Az egész történet folyamatosan köpködi szembe a nyálas hollywoodi fordulatokat és kiszámítható klisés történeteket. A Trónok harcában nem a jó győz, hanem az, aki erős és aljas, de az ilyen karakterek is bármikor elbukhatnak egy másik karakter vagy erő által.

Ha a történet tényleg a Starkok felemelkedését hozná, azzal pont a saját örökségét tagadná meg a történet és berántaná a sorozatot a geil amerikai álom kategóriába. Pont azt, ami ellen dolgozott eddig és ami a sikerének a kulcsa. Szeretnénk, ha nem így lenne és megmaradna a történet pont olyan kiszámíthatatlannak és valóságosnak (értve ezalatt az összetett jellemeket, motivációkat és a hatalmért folytatott harc ábrázolását minden szinten), mint amilyen eddig volt.

A 6. évad április 24-én indul a HBO-n, addig is olvassátok el a többi infót és nézzétek meg az első hivatalos trailert magyar felirattal:

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr48638044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása