Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Itt a Netflix, de ez miért jó?
Elindult itthon is a világ legnagyobb filmes és sorozatos streaming szolgáltatója.

image

Kb három évvel ezelőtt indultak itthon a zenei streamingszolgáltatók (Deezer, Spotify), de igazából elmaradt az áttörés. Az emberek nem értették meg, hogy miért jó az, hogy hogy nem kell torrentezni és YouTube-on keresgélni. Nem látták meg, hogy az egész egyszerű, felhasználóbarát, legális, kényelmes, mobil-kompatibilis és az előadókat támogatja az aki így hallgatja a zenéket. Akik igen, azoknak a túlnyomó többsége sem hajlandó havi 1500 forintot ilyesmire költeni. Szépen lassan persze terjed a Spotify és a Deezer, de nem robbanás-szerűen. Az újdonságot kereső, techfüggő tini generáció sem állt át azonnal streamingre, mint más országokban, amire nehéz magyarázatot találni.

Elindult itthon a Netflix, így 190 országban, egy-két hardcore diktatúrát leszámítva gyakorlatilag a világ minden országában elérhető lett a filmek és sorozatok Spotify-ja. A Netflixről annyit érdemes tudni, hogy egy DVD-kölcsönző szolgáltatásnak indult közel 20 évvel ezelőtt, postán juttatták el az előfizetőknek a filmeket, és az évek alatt többtízmillió előfizetőt gyűjtöttek és több mint egymilliárd DVD-t postáztak.

image

Aztán jött a streaming: minek a DVD és minek a posta, ha az egész működhet a neten. Belépsz és eléred az összes filmet és sorozatot ami létezik – és ez nem szolgáltatófüggő: nem kell hozzá se UPC, se T-akármi, se HBO, csak a havi néhány eurós havidíj és kész. Az egész annyira működik, hogy egyrészt Amerikában emberek százezrei mondják le havonta a tv-előfizetést – minek fizessek súlyos pénzeket 120 csatornáért, ha csak kettő érdekel belőle és azt se nézem? A jelenséget cord-cuttingnak hívják: nem kellenek a drága szolgáltatók, a fölösleges csatornák, az adók, a szerződések és a hűségnyilatkozat, amikor ennek a töredékéért hozzájutok ahhoz a két műsorhoz és néhány filmhez ami érdekel, akkor amikor időm és kedvem van, azon az eszközön ami éppen a kezemben van. Mert persze van Netflix laptopon böngészőben, okostelefonon és okostévén, megfelelő előfizetéssel akár egyszerre. Apa nézi a nappaliban a krimit, a gyerek telefonon az saját gyártású legmenőbb sorozatot.

Mert a Netflix bizony saját gyártású tartalmakat is készít, és itt ne kispályás bénaságokra gondoljunk, hanem egy 5 milliárd dolláros keretre (1500 milliárd forint), amivel konkrétan az HBO-t akarják lenyomni Trónok harcástól és Vinylestől. Több nagyszabású Netflix sorozat mellett (House of Cards, Orange is the New Black) négy Marvel karakter kap önálló sorozatot, valamint a Star Wars: A klónok háborúja utolsó két évada már eleve csak Netflixen jelent meg. Persze ezek csak az extrák a legnagyobb filmes stúdiók teljes archívumai mellett.

Ebből maradtunk ki hosszú éveken át, de végre feloldódtak a földrajzi és jogi korlátok, most pedig megyek és nézek valamit. Jövő hétig ne számítsatok új bejegyzésre! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr208637526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása