Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

A YouTube filmes streamszolgáltatást indít
A videómegosztó óriás újabb ötlettel próbál kimászni a cicásvideók-illegális tartalmak gödréből.

A YouTube a világ legnagyobb streamingszolgáltatója – ez tény, bár eredetileg nem az akart lenni. A felhasználók kezdték el elárasztani a videómegosztót kedvenc zenéikkel, filmjeikkel és klipjeikkel. Bár a YouTube ma már felismeri a videók eredeti jogtulajdonosait, még mindig rengeteg a rossz minőségű és megkérdőjelezhető eredetű tartalom a videómegosztón. Aki jó minőségben és rendszerezetten akar zenét hallgatni vagy filmet nézni, az biztosan a Spotifyhoz, Deezerhez vagy Tidalhoz, filmes fronton pedig a Netflixhez vagy HBO Gohoz, ezek hiányában pedig illegális forrásokhoz fog fordulni. Nem beszélve a YouTube agresszív reklámairól, amiket az ingyenességért cserébe el kell viselnünk.

A YouTube kiváló szakemberei tisztában vannak ezekkel a felhasználói élményt romboló tényezőkkel, így folyamatosan új ötletekkel állnak elő. Volt már szó havidíjról a reklámmentességért, volt szó zenei streaming szolgáltatás indításáról – ezek nemrég meg is valósultak YouTube Red néven, de egyelőre csak Amerikában.

A legújabb ötlet ezek analógiájára a TV-műsorok és filmek streamelése hivatalos szolgáltatóként, amivel a Netflix-szel, Huluval és Amazon Prime-mal akarják felvenni a versenyt. A YouTube közleménye szerint az említett szolgáltatókon inkább régebbi tévés tartalmak elérhetők, míg a YouTube új gyermeke inkább saját tartalmakra fog koncentrálni és exkluzivitást biztosít a 10 dolláros (közel 3000 Ft) havidíjat kicsengetőknek. Bár a Netflix is nemrég bejelentette, hogy 5 milliárd dollárt (1500 milliárd Ft) fog 2016-ban saját tartalom gyártására költeni, azzal a nem titkolt céllal, hogy átvegye az HBO pozícióját.

A YouTube komoly energiákat mozgat meg, hogy az ingyenes, de reklámokkal tűzdelt működésről áttolódjon az előfizetésért cserébe prémium tartalmakat biztosító modellre. Egy a Wall Street Journal által hivatkozott kutatás 2020-ra várja, hogy az előfizetések száma meghaladja az ingyenes felhasználók számát.

Szerintünk a kérdés nem is az, hogy valaki ingyenesen reklámokkal vagy előfizetéssel fogyaszt tartalmat online, hanem, hogy milyen gyorsan térnek át a felhasználók a nagyságrendekkel drágább és rugalmatlanabb TV előfizetésekről a streaming szolgáltatókra. Míg egy TV előfizetéssel egy előre meghatározott műsorfolyamot nézhetünk a TV-nken (és a rugalmasságon csak korlátozottan javítanak az On Demand szolgáltatások), egy streaming szolgáltató hozzáférést ad az összes létező műsorhoz, filmhez, zenéhez, amit bármilyen eszközön bármikor elkezdhetünk, félbehagyhatunk, folytathatunk, megoszthatunk, gyűjteménybe rendezhetünk, stb. Mindezt egy jobb TV-s előfizetési díj töredékéért.

Sajnos Magyarországon egyelőre nem érhető el komolyabb filmes streamszolgáltató (a Netfilx indulását tavalyra ígérték), reméljük a jogászok mihamarabb lefutják a köreiket, addig pedig maradnak a jól bevált forrásaink.

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr418637290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása