Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Warcraft előzetes és elemzés
Rengeteg nyalánkságot találtunk!

image

Eljött a nagy nap, amikor is végre kijött a Warcraft film első hivatalos trailere. Személy szerint térdelőrajtban vártam, majd tigrisbukfenccel vetettem rá magam az alig több, mint két perces bemutatóra.

Mielőtt belecsapnánk az elemzésbe, nézzük meg újra az előzetest! Itt a feliratos változat:

Itt pedig a szinkronos:

Az első két snitten madártávlatból jelenik meg egy hegység, majd egy torony, ami rögtön sejteti velünk azt, amit később láthatunk is, hogy valaki repül. Nade ki és hova? Igen fogas kérdés, hiszen az egyetlen, akit élesen ki lehet venni a képen, az Anduin Lothar, a mögötte ülő alak kilétét homály fedi, mint ahogy az úticélét is. Elkezdtem vadul találgatni, s arra jutottam, hogy az első hat jelentben szereplő három város feltehetően Karazhan, Stormwind és Dalaran. Továbbfűzve ezt a gondolatot oda lyukadtam ki, hogy akkor valószínűleg Medivh és Khadgar is fog szerepelni a filmben, bár ez pusztán a trailer alapján nem vehető teljesen biztosra, úgyhogy nyomban meg is néztem a szereplők listáját, ami igazolta is gyanúmat.

A folytatásban Lothar vészterhes hangon jelenti ki, hogy “valami közeleg”. Reméljük, itt nem a tél. A koponya mellé térdelős jelenet után, vagy legalábbis látszólag közvetlenül utána, a halottat nézi, akinek egy feltűnően emberi kézre méretezett markolatú fegyver lóg ki a hátából (ekkor ölte meg Garona Llane-t?). A jelenet szomorú, csata vagy inkább mészárlás utáni hangulatot hordoz, de nézzük meg jobban, a kép bal oldalán (mielőtt elsötétedik a kamera), méretes földdarabok robbannak be, mintha a harc még folyna.

image

Vélhetőleg tényleg így van, hiszen Llane Wrynnt Stormwind ostroma közben szúrta le Garona, akinek a tudatában aktiválta a Shadow Council az erre vonatkozó parancsot. Azt, hogy Llane lehet a földön fekvő halott, egyrészt Lothar arckifejezéséből is sejthetjük, illetve a trailer vége felé lévő képsorokból is, amelyek valószínűleg egy temetést, a máglya melletti korona és a részt vevők alapján a király temetését mutatják.

image

Ezután nagyobb váltás következik: egy erdő látható, ahol a magasból támadnak az alant álló egységekre. Vajon ki ugrik le a fáról az emberekre támadó orkok élén? Sejteni lehet ugyan, de jó alaposan meg kell nézni, hogy a vállasai elárulják kedves barátunkat, Blackhand-et, aki később nehezményezi az emberekkel kötött szövetséget.

image

Feltűnt a halálra rémült ló tekintete, aki az orkkal a hátán vágtat, míg az a fejét markolva irányítja? Pedig szegény állat még nem is látta a lóhajigálós jelenetet…

image

Garona története szintén izgalmasnak ígérkezik, még azoknak is, akik jól ismerik a Warcraft világát. Egy perc környékén még rabláncon látható, nem sokkal később már a szövetség egyenruhájában lovagol a katonákkal, majd a rácsok túloldalán állva arról beszél Lotharral, hogy megmentik a királyságot. Valószínűleg Lothar nem értett egyet a “Fenevadak… Pusztuljon az összes” kijelentéssel, ez indokolta a rácsokat, és azt a jelenetet, melyben vért és cipő nélkül ugrik a toronyból.

image

Ner'zhul ha csak egy villanásra is, de tiszteletét teszi az előzetesben szerencsére még élő alakban. Később az ő lelke lesz a Lich King, hála Kil'jaeden-nel kötött paktumának.

image

Thrall is feltűnik néhány rövid jelenet erejéig. Bár még igen pici, mégis sokat hozzátesz a film sikeréhez. A “szövetkezzünk az ellenséggel egy nagyobb rossz ellen, a sajátjaink védelmében” elv egy szép részlete a történetnek, és fontos eleme a horda szerethetővé tételének. Ám abban, hogy az orkok a néző szemében is valóban érző lények legyenek, ennek a csöppségnek is komoly szerepe van. A Gyűrűk ura orkjainak embertelensége után igen mélyről indul ez a faj érzelmi fejlettségét tekintve, legalábbis az emberekben élő kép nagyon hasonlít a lovag véleményére: “Fenevadak”. A szülői féltés, a gyermek dédelgetése, a mózeskosárban való vízre bocsátás kellően erős érzelmek lehetnek a “sztereotípia” eltörléséhez.

image

Már ebből a pár perces anyagból is lejön a film monumentalitása, mindemellett részletgazdagsága is, például a távoli útjelzőtáblák és a harvest robot Westfallban 0:48-nál.

image

De mondhatnám az ork tábort is 0:42-nél, ahol még a távolból is látszik a sátrak és őrtornyok részletes felépítése.

image

Mint arra számítani lehetett, a díszletek, a karakterek mind tükrözik a Warcraft eredeti hangulatát, a maga eltúlzott méreteivel, megjelenésével. A farkas agyarától a hatalmas vállvasakon át, az üllő méretű kalapácsokig, de ez annyira hozzá tartozik ehhez a világhoz a Warcraft első része óta, hogy semmiképp nem sorolnám a negatívumok közé. Összességében most azonnal akarom ezt a filmet, és még véletlenül sem szeretnék májusig várni.

Ezek a részletek, amiket mi észre vettünk, kiagyaltunk. Kíváncsian várjuk a hozzászólásokat, hogy mi felett siklottunk el, és mik azok, amiket Ti máshogy láttok.

Masai és Ekriven

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr448637070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása