Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

A World of Warcraft és a nemek harca
Az MMORPG-ékben tapasztalható szexizmusról szóló vita régre nyúlik vissza. Most női szemszögből is megközelítjük a kérdést!

image

Manapság is kényes téma a nemi megkülönböztetés, hiszen egyfelől szinte mindenki azt vallja - még ha nem is teljes meggyőződéssel - hogy modern korban élünk, ez nem lehet probléma. Másfelől azonban a tapasztalat teljesen mást mutat. Jogosan vetődhet hát fel a kérdés, hogy vajon hogy néz ez ki egy online RPG-ben, pláne ha minden idők egyik leghíresebbjéről van szó.

Írásomat a WoW Lore Fordítások oldal ezen cikke ihlette, de én most kicsit más, jóval személyesebb szempontból is megvizsgálnám a kérdést, illetve elmondanám saját tapasztalataimat.

image

 Sajnálattal olvastam, hogy milyen atrocitásoknak voltak kitéve egyes játékosok (volt akit konkrétan lecicáztak), ugyanakkor az is eszembe jutott, hogy azért vannak jó példák is. Itt nem magára a játékban szereplő NPC­-k szövegére gondolok, hanem főleg saját tapasztalataimra:

még soha nem ért semmilyen nemi megkülönböztetés egyik online RPG-ben sem.

Pedig nem egyet kipróbáltam már, sok közösség része voltam, legyen az nemzetközi vagy magyar, és mindenféle korosztállyal játszottam már egy csapatban. Tény, hogy tapasztalataim szerint a tinik nagy része fennhangon hirdeti önnön nagyszerűségét és bizony sokszor lehetnek ezek a megnyilvánulások sértőek akár nemi értelemben is (legalábbis ha magára akarja venni valaki). De lássuk be, hogy bizony minden korosztály esetén találunk ilyeneket, legfeljebb szervertől függően más-­más arányban.

Azt vettem észre, hogy amikor a World of Warcaft­ban kiderült rólam, hogy a női nemhez tartozom, inkább egyfajta tisztelettel (lehet, hogy csak a bolondoknak kijáróval) kezeltek, vagy óvatosan, vagy csak nagyon udvariasan, illetve legtöbb esetben segítőkészen álltak hozzám, sőt volt aki menőnek gondolta, illetve örült neki. Szinte kérnem sem kellett a segítséget, csak annyit mondtam, hogy sajnos nem tudom pontosan, mit hogyan kell csinálni. Ebbe a részbe nyilván bele lehet érteni azt is, hogy persze, biztosan azért volt így, mert szépnek képzeltek és a férfiúi felsőbbrendűség jegyében segítettek, hogy lássam, milyen kevés vagyok.

image

Pedig nem. Bizton állíthatom, mert kíváncsiságból leteszteltem. A magam részéről úgy állok az emberekhez, hogy bárki lehet bunkó, primitív, szexista, mindez az ő dolga, az enyém pedig az, hogy megválogassam, hogy kikre figyelek oda. Ahogy az életben, úgy a játékban is elkerülhetetlen, hogy számunkra negatív módon megnyilvánuló emberekkel találkozzunk, és ha folyvást azzal lennénk elfoglalva, hogy lereagáljuk a sértéseiket, esetleg magunkban hordozzuk sértettségünket, akkor életünk végéig stresszelhetünk mindenen. Szerintem ez felesleges. Sőt, most bátor leszek, és kimondom azt is, hogy szerintem ez az egész nemiség dolog (eleve úgy gondolunk rá, hogy a nemek harca) kicsit túl van erőltetve. Az én mottóm ebben a témában is az “Élni és élni hagyni” elve. Természetesen úgy szép az élet, hogy sokfélék vagyunk, minden ember különböző, más igényekkel és elvárásokkal, aminek, lássuk be, elég nehéz megfelelni egyenként is, nemhogy egy olyan játékként, aminek több millió résztvevője van világszerte.

A fentebb említett cikket érdemes elolvasni, a végén pedig jó pár hivatkozás is taláható azoknak, akiket mélyebben is érdekel a téma. A magam részéről nagyon örülök neki, hogy az oly sokszor hallható negatív példák ellenére, mindig sikerült egy jó szervert találnom, ahol ilyen gondok eleve fel sem merültek. Ti hogy vélekedtek minderről? Mik a tapasztalataitok? Mondjátok el nekünk Facebookon!

-masai

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr198636404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása