Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Újabb információk szivárogtak ki az NX konzolról. Vagy inkább konzolokról?
Egy újabb megerősítése mindannak, amit már sokan régóta sejteni véltek.

nintendo_nx_wsj.png

A Wall Street Journal a Nintendo soron következő konzoljáról, az NX-ről osztott meg néhány igen érdekes információt nemrégiben. A napilap értesülései szerint a Nintendo nem fog sokáig tétovázni, hogy bevezesse új konzolját, ami nagy valószínűséggel már jövőre, 2016-ban fog megjelenni. Erre utal az tény, hogy számos fejlesztő cég számára küldtek ki ún. fejlesztői kiteket, amik segítségével a játékfejlesztők már most elkezdhetik portolni legígéretesebb projektjeiket az új konzolra.

Persze mindez még úgy önmagában nem feltétlen hírértékű, hiszen ezeket azért már régóta (de legalábbis az idei E3 óta) lehetett sejteni. A Wall Street Journal azonban továbbment:

Az NX hardverének pontos alakja még nem teljesen tisztázott. A fejlesztési tervek bennfentes ismerői arról számoltak be, hogy a Nintendo valószínűleg az otthoni konzol mellé legalább egy hordozható készüléket is szán, amit akár a konzollal együtt, akár házon kívül is egyaránt használni lehetne. Azt is említették, hogy a Nintendo iparágvezető chipeket készül az NX készülékekbe helyezni, miután sokan kritizálták a Wii U hardveres teljesítményét, ami nem tudta felvenni a versenyt a konkurenciával.

A fenti, kissé talán rejtélyes fogalmazású szöveget olvasván könnyen összezavarodhat az ember. Most akkor az NX az egy konzol, egy handheld, avagy mindkettő egyszerre? Az NX egy tuningolt Wii U lenne, ahol ezúttal a tablet kontrolleren akár már utazás közben is lehetne játszani? Nem valószínű, az ugyanis rendkívül drága mulatság lenne, és egyáltalán nem volna kifizetődő. Sokkal célravezetőbb, ha az egyes készülékeket külön-külön árusítják, ahogy eddig is (már csak az egyre nyilvánvalóbb regionális különbségek miatt is), ám aki megteheti, az beruházhat valamennyi NX készülékre egyszerre, és élvezheti annak összes előnyét: kedvenc játékával otthon is, vagy akár a buszon is játszhat, mikor épp hogy van kedve és ideje. Az NX tehát sokkal inkább egy közös platform, semmint valami spéci csodaszerkentyű. De talán pont erre van most leginkább szükség.

image

Ez persze mind szép és jó, de a pixelszámoló művészeket, valamint a konzolháborús bakákat leginkább az érdekli, mégis milyen erős lesz alatta a vas? Nos, a riport szerint iparágvezető chipek kerülnek a készülékekbe, így szinte biztos, hogy könnyedén felveszi majd a versenyt jelenlegi ellenlábasaival. Igen valószínű, hogy az otthoni konzolon full HD-ben, 60 fps-ban gyönyörködhetünk majd a legújabb Super Marióban éppúgy, mint a Dragon Quest jövőre érkező címében. Technikaibb (geekebb) oldalról megközelítve a kérdést: a fentiekből következik, hogy a Nintendo várhatóan ezúttal végleg kukázza a mára már teljes mértékben elavult, GameCube óta használt PowerPC architektúrát, és a versenytársaihoz hasonlóan áttér az x86-os processzor használatára (AMD Zen?). De persze egy jófajta ARM chip sem teljesen elképzelhetetlen. A Nintendónál sosem lehet tudni.

További fejlemények

Takashi Mochizukit, a Wall Street Journal újságíróját nemrégiben megkereste a NintenGen, hogy pontosan mit is jelent az „iparágvezető” kifejezés. Mochizuki a következőt felelte a kérdésre:

A gyors válaszom az, hogy „nem tudom”. Bocsi!

Néhányan, akik láttak demót, azt mondták, hogy amit láttak, az lehetetlen, hogy egy számítógépen elfusson „iparágvezető” vagy „élvonalbeli” chipek nélkül. Hogy milyen módon élvonalbeli, azt már nem fejtették ki.

És még egy fontos dolog, amit érdemes észben tartani, s amit valószínűleg már magad is nagyon jól tudsz, miszerint a chipek specifikációját csak a megjelenéshez egész közel véglegesítik.

Valamint a következő Twitter bejegyzést írta:

A fentiekhez hasonló kijelentéseket egyébként egy Nintendo fórumon néhány napja már emlegettek:

Volt egy rövid beszélgetésünk egy nagyobb amerikai játékkiadó cég szenior fejlesztőjével, és őszerinte az NX-nek igen lenyűgöző hardvere lesz. A fejlesztői kit alapján az eszköz számítási képessége (ami még nincs véglegesítve) „rendkívül erőteljes” lesz, ami talán még annál is gyorsabbnak ígérkezik, mint ami a Sony vagy a Microsoft tarsolyában van. Egész pontosan a fejlesztői kithez mellékelt szoftver demó annyi poligont zabál, ami jelenleg lehetetlen, hogy elfusson 60 fps-on egy jelenlegi generációs Intel processzoron (egy Core i7 Skylake-et tételezünk fel) és egy fullos videokártyán (nem mondtak specifikációt, de valószínűleg egy darab videokártyát használtak).

Túl szép, hogy igaz legyen? Könnyen lehet. Mi több, valószínű. Ám az mindenesetre jelzés értékű, hogy eddig valamennyi fejlesztő részéről csupa pozitív visszajelzés érkezett. Egy szó mint száz, valószínűleg nem nagyon fog csalódást okozni az NX. Legfeljebb a pénztárcánknak.

image

Szerencsére azonban már nincs olyan nagyon messze az a bizonyos hivatalos, 2016-os bejelentés a konzolról, amikor is végre lerántják a leplet erről a titokzatos masináról. De nem is kell olyan sokáig várni, hogy izgalmas híreket kapjunk a Nintendo háza tájáról: hamarosan bejelentést kapunk majd az első valódi, a Nintendo által készített mobiljátékról, amely remélhetőleg a már megszokott úttörő jelleggel és minőséggel fog majd berobbanni az alaposan elburjánzott mobiljáték piacra.

Scotty

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr868637186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása