Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Nintendo E3 2015: mérsékelt siker vagy totális kudarc?
Mélyreható elemzés és kritika a Nintendo idei E3-járól.

image

Minden épp egy hete kezdődött, amikor a Nintendo egy speciális, 20 perces pre-E3 Directet mutatott be, kifejezetten a Smash Bros. játékhoz tartozó legújabb DLC-kre és amiibo-kra, melyről részletesen be is számoltunk. Ezt követően rendezték meg 25 év után a Nintendo World Championships-et, amiről szintén tudósítottunk. A versenyt megelőzően ráadásul egyszersmind bejelentették, hogy 26 évnyi várakozás után végre kiadják angolul is a Mother sorozat legelső részét, Earthbound Beginnings néven. Mindezek után úgy festett, hogy valami igazán nagy dobásra készülhet a Nintendo, ha már idő előtt ennyi puskaport elfüstöltek.

image

Ezt követően kerülhetett sor a Nintendo igazi E3-as prezentációjára, az ún. Digital Eventre. Azonban a Sony és a Microsoft jól sikerült konferenciái magasra tették a mércét a Nintendo számára. Persze, mondhatjuk, hogy nem volt könnyű dolguk, azonban ha valóban akarták volna, felvehették volna a kesztyűt, hiszen az idei E3 legnagyobb szenzációi közé egy hosszú évek óta várt játék (The Last Guardian) és egy közel 20 éves kultikus játék (Final Fantasy VII) remake-je tartozott. Egy Zelda U trailer és egy remastered Super Mario 64 megfelelő mértékű hype-ot generálhatott volna, amivel minden bizonnyal pozitívan zárták volna az idei mérleget. Azonban úgy látszik, ezúttal nem nagyon akartak az elégséges szintnél többet elérni.

A tavalyival ellentétben az idei E3-as Digital Event a legjobb esetben is csupán közepesnek mondható. Még csak nem is feltétlen játékokból volt hiány, sokkal inkább meglepetésekből. Gyakorlatilag nem volt egyetlenegy epic momentum sem, melynek hiányában sajnos az egész prezentáció vérszegénnyé vált. A legtöbb bemutatott játék ugyanis nem számított újdonságnak, sőt, sokukat már évek óta jól ismertük tengernyi előzetest és gameplay-t látván. A műsor fénypontja egybehangzó vélemények szerint az egyébként zseniális Muppet Show-szerű bevezető volt, amely klasszikus szórakozást nyújtva adta meg az alaphangulatot. Aztán elkezdődött a nem várt lejtmenet…

Az idei játékfelhozatal

Hetekkel előre bejelentették, hogy az idei évi E3-on nem esik szó sem a készülőben lévő új konzoljukról, az NX-ről, de még csak a most ősszel debütáló mobil játékaikról, vagy a Quality of Life platformjukról sem. De ami még rosszabb, hogy az eredetileg 2015-re tervezett Zelda játékról sem kívántak semmilyen információt megosztani. És szó mi szó, így is lett. Míg a konkurencia nem volt rest sok esetben 2016-os, sőt, 2017-es játékokkal kecsegtetni, addig a Nintendo kizárólag idei, illetve 2016 eleji játékokról volt hajlandó beszélni. Mint kiderült, ez nem feltétlenül volt a legjobb döntés. A hivatalos álláspont, azaz a szokásos PR bullshit szerint az E3 a rövidtávú tervekről szól. Mondták ezt annak ellenére, hogy az idén decemberben megjelenő Xenoblade Chronicles X második(!) előzetesét még a 2013-as E3-on mutatták be. Akkoriban úgy látszik, még más volt a policy. A legvalószínűbb forgatókönyv persze, hogy nem nagyon tehettek mást. Hogy pontosan miért, azt majd a későbbiek során bővebben kifejtem.

De haladjunk sorjában.

image

Először láthattuk akcióban a Star Fox Zero nevű játékot, ami bár hozta a kötelezőt, láthatóan azért volna még mit rajta csiszolni. Sokat hallottunk továbbá olyan évek óta ismert játékokról, mint a Yoshi’s Woolly World vagy a Super Mario Maker, amik már így is túl sok képernyőidőt kaptak. Üde meglepetésként azonban bemutattak pár új címet is, mint a The Legend of Zelda: Triforce Heroes, Mario & Luigi: Paper Jam, illetve Mario Tennis: Ultra Smash. Túl sok idő ment el viszont olyan dolgokra, mint a Skylanders-amiibo együttműködésre, ami leginkább a befektetőknek lehetett érdekes, illetve a hosszadalmas fejlesztői kommentárokra, amik a játékmenet bemutatása helyett sokkal inkább fejlesztői trivia-król szóltak. Izgalmas részekből tehát nem nagyon bővelkedett az összeállítás, ám nem is feltétlenül ez volt a legnagyobb baj.

A mindent elsöprő katasztrófa

image

A Metroid-rajongók hosszú évek óta várnak már egy valódi, színvonalas játékra kedvenc franchise-ukból. Időszerű volt tehát, hogy ha van készülőben lévő játék, akkor azt az idei E3-on jelentik majd be. Nagy volt tehát a várakozás, és nem is hiába: valóban bejelentettek 3DS-re egy vadonatúj játékot Metroid Prime: Federation Force címmel. Ennek viszont sajnos annyi köze van a Metroidhoz, mint gumicsirkének a kindertojáshoz. Ráadásul Boba Fett után az univerzum második legnagyobb fejvadásza, Samus Aran legfeljebb csak apró cameo-ként fog szerepelni a játékban. Egy vadonatúj IP helyett inkább fogták, és rásütötték a Metroid logót, hátha jobban fog fogyni. Ez így viszont szemérmetlen arcon köpése a rajongótábornak, akik ráadásul annyira dühösek lettek, hogy petícióval próbálják elérni, hogy ne adják ki a játékot. Amitől persze a helyzet semmivel sem lesz jobb, csak rosszabb.

image

Az Animal Crossing sorozat sem járt sokkal jobban. Akik szép, HD minőségű játékot szerettek volna kedvenc városlakóik számára, azoknak egyelőre be kell érniük egy szimpla társasjátékkal. Az Animal Crossing: amiibo Festival nem egy Mario Party-szerű társas, mert abban vannak minijátékok. Valójában egy végtelenül egyszerű társasjátékról van szó, amiben gyakorlatilag nem történik semmi érdemleges. Igaz, mint később kiderült, a játék maga ingyenes, csupán a hozzá tartozó amiibo figurákat kell majd megvenni. Ezt azonban mondhatták volna már a legelején is, akkor talán nem lett volna belőle ekkora felháborodás. Talán.

image

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy eléggé balszerencsére sikerült az idei E3-as Digital Event. Lehet mondani, hogy nem nagyon volt miből építkezni, ezt azonban gyorsan megcáfolja az egyébként élvezetesre sikerült Treehouse Live Stream is. Az E3-as prezentációban nem szerepelt a már említett dolgokon kívül az idén megjelenő Fatal Frame: Maiden of Black Water vagy a Devil’s Third. Továbbá teljes mértékben kimaradtak az indie játékok bemutatása, pedig ha valamiről, akkor a FAST Racing Neo-ról lett volna mit mutatni. Emellett nem esett szó sem a Bravely Second-ről, sem a Splatoon soron következő DLC-iről. És akkor a Retro Studios készülőben lévő titkos játékáról ne is beszéljünk. Tartalom lett volna bőven, így tehát alapvetően nem ezzel volt a gond.

A valódi probléma

image

Az E3 nem más, mint a videojátékok ünnepe, amolyan karácsony, amikor világ összes játékfejlesztője összejön, hogy bemutassák a legfigyelemreméltóbb portékáikat. A Nintendo ezzel szemben megint a casual réteget próbálta megszólítani (akiket valójában nem nagyon érdekel az ilyesmi), és nem a core fan tábort. Öreg hiba. Remélhetőleg tanulnak az esetből, ha más miatt nem is, akkor azért, mert ilyen negatív panaszáradatra évek óta nem volt példa. Satoru Iwata, a Nintendo elnöke nemrégiben egy tweetjében azt nyilatkozta, hogy odafigyelnek a kapott visszajelzésekre. Van is mire.

A Wii U jövője

Annak ellenére, hogy az idei évben számos kiváló játék érkezik majd Wii U-ra, a 2016-os listán csupán két játék szerepel: Shin Megami Tensei X Fire Emblem, illetve a legújabb Zelda játék. Mindkettőre igaz, hogy már hosszú évek óta fejlesztik őket, és szinte már csak a megjelenésre várnak. Semmilyen más új Wii U játékról nincs jelenleg információnk, míg 3DS-re bőséggel érkeznek majd címek jövőre is (melyek többsége éppen most lett bejelentve). Nem szeretnék elhamarkodottan ítélkezni, de jelenleg a Wii U szénája nem fest túl rózsásan. Jövőre be fogják jelenteni a Nintendo új, NX kódnevű konzolját, ami valószínűleg az utolsó szeg lesz a Wii U koporsójában.

image

De mi is az az NX? Izgalmas kérdés, amiről hosszasan lehetne spekulálni. Lehet handheld, vagy épp otthoni konzol (vagy akár mind a kettő). Többen is utaltak már arra, hogy inkább egy konzol, de ez jelen pillanatban nem is annyira lényeges. Ami biztos, hogy a nem túl biztató eladási mutatókkal rendelkező Wii U ideje így vagy úgy, de hamarosan lejár. Nem érdeke sem a cégnek, sem a rajongóknak, hogy egy ilyen holtteher akadályozza a további fejlődést. Ha valami nem működik, akkor bármilyen szomorú, de meg kell tőle válni, és helyette valami újjal előrukkolni. A jövő évi NX bejelentést követően pedig már biztosan senki nem fog invesztálni egy kifutóban lévő készülékbe, főleg, ha az utód visszafelé kompatibilis lesz. A Nintendonál pedig már feltehetőleg minden új projekt az új konzolra készül, efelől ne legyenek kétségeink. Az is könnyen megeshet, hogy a soron következő Zelda a Twilight Princess-hez hasonlóan a Wii U mellett az új konzolra is egyaránt meg fog jelenni.

image

Egy szó, mint száz, a Wii U ideje hamarosan lejár, amit még a legnagyobb rajongóknak is be kell látniuk. Számos remek exkluzív játék jelent meg rá, és még fog is a következő bő egy évben. 3rd party nélkül viszont egyszerűen nem fog menni. Alapjaiban kell változtatni dolgokon, de leginkább a hozzáálláson. A most kapott pofon remélhetőleg helyrebillenti a fejeket, hogy a következő E3-ra már valóban teljes tárral, csőre töltve érkezzenek. Várni fogjuk.

-Scotty

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr278636428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása