Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Century – A kelet csodái társasjáték-ajánló
A Fűszerút folytatása van-e olyan csodás, mint az elődje?


c.jpg

Emerson Matsuuchi ezúttal a Távol-Keletre a Felfedezések korába kalauzol minket, ahol a tengeren utazva, felfedezve kell kereskednünk az aranynál is drágább új fűszerekkel. A tervező neve, illetve a játéksorozat címe nem véletlenül ismerős, A Kelet csodái a Century sorozat nagyon várt második darabja, ami a Piatnik Magyarország gondozásában jelent meg idén. Sikerült-e olyan jól, mint az első? Lássuk!

Évszázadok

Ezúttal fordítok egy picit a cikk szerkezetén, hiszen olvasóink nagy része már játszott az első résszel, így nekik kedveznék. A cikk végén a játék leírása, ám most alább  a _vélemény_ és üzenet a gyakorlottabb játékosoknak:

A Kelet csodái ugyanolyan szép grafikával, profi inzertes dobozzal érkezik, mint ahogyan az elődje is. A lapkák vastagok, jó minőségűek, a játékos táblák vékonyabb kartonlapból készültek, és jó euró játékhoz híven ez is tele van színes fakockákkal és egyéb jelölőkkel.

A fakockák láttán, a színtévesztő Lehel rendkívül elégedett volt, hiszen ebben a játékban nem összekeverhető árnyalatokat választottak a tervezők a fűszereknek, így ez a színekkel hadilábon álló kisebbségnek sem okozhat gondot.

A gyömbér sárga, a chili paprikapiros, a tea sötétzöld, a szegfűszeg pedig fekete, és a kártyákon, lapkákon is jól meg lehet őket különböztetni. Miként a Fűszerútból, ebből a verzióból is kimaradt a playmat, amit itt is nagyon bánok.

A Kelet csodáit négy játékossal lehet játszani, így azok, akik fixen öten hódoltak a Fűszerútnak most kissé csalódottak lehetnek. Én nem vagyok az, nekem öten sokan voltunk hozzá.

A sivatagból a tengerre

Ebben a játékban előörsöket kell építeni, fűszerekre szert tenni, azokat ügyesen váltogatni, gyűjtögetni majd a kikötőben lévő győzelmi lapkára beváltani. Már ennyiből is látszik, hogy feelingre nagyon hasonlít a játék az első részhez – felmerül a kérdés, hogy na, de akkor megéri magunkénak tudni ezt is? Meg egyáltalán, hány játék ez valójában?

Én a két doboz alapján úgy gondolom, hogy nem két társasjátékról van szó, hanem egy egyelőre két tagú játékcsaládról, ami nem akar más ízlésű közönséget toborozni magának. Ha tetszett a Fűszerút, nagy eséllyel ezt is szeretni fogod, ha oltári nagy rajongója vagy, akkor a Homoktól a tengerig játékmódtól esélyesen be fogsz könnyezni az örömtől, akárcsak egy jobb csilitől. Én nem tudok két játékként tekinteni erre a két dobozra, és remélem a harmadik is ennyire jól fog illeszkedni a zsánerbe, mert…

A Kelet csodái valóban olyan, mint a Fűszerút egy kis csavarral (mozgás a lapkákon, és harc a területért – bár ez sem vérre megy). A csavar itt főképpen az, hogy a játékosok kevésbé vannak kiszolgáltatva a lapkák szeszélyeinek. Ugyanúgy igaz rá, hogy jól működő „váltogatós” motort kell építeni, de itt mindenkinek megvan rá a lehetősége, maximum egy kicsit nagyobb kiadással jár.

A játékosok között nagyobb az interakció, hiszen a mozgások és az előörsök építése miatt többször is összetalálkozunk a játéktéren, mint a Fűszerútban. Sőt, ha őszinte akarok lenni, itt _van_ interakció, ott meg nincs (csak sűrű sziszegés, ha elhúznak előled valamit).

e.jpg

Részemről: ez a játék abszolút kell a Fűszerút mellé.

De , hogy adhat-e más élményt annak, aki az előzőt valamiért nem csípte?

Ha a szerencsefaktor zavart, akkor igen – főleg a két játék keveréke - , feloldhatja benned az ellenérzéseket. A Kelet csodáiban kevésbé vagy kitéve a szerencse szeszélyeinek, de nem szabad tisztán számolgatva játszanod, hacsak nem hoz össze a sors hasonszőrű játékosokkal. Ezt a játékot is lehet érzésre játszani, bár egy-egy többszörös váltogatást érdemes alaposan végiggondolni, főleg, ha szorít az idő.

De ha pont a váltogatások okozta hosszas számolgatással akadt gondod, akkor bizony ez sem a te játékod. Sőt.

A Kelet csodái pontozása sokkal sokrétűbb, mint a Fűszerútban. A játéknak akkor van vége, ha az egyik játékos elsőként felhúzta a negyedik győzelmi pont lapkáját, ekkor ez a forduló még lemegy, de további kör nincs már. Ám győzelmi pont nem csak a „küldetésekért” jár, a játék során szert tehetünk bónuszlapkákra, ebből az egyik játékvégi pontokat jelent, a másik a betakarítási akció esetén ad egy győzelmi pontot.

GYP jár a játékostáblán felfedett helyekért is, illetve a játék végén minden nem sárga kockáért, ami a raktérben marad.

A GYP lapkákat képpel lefelé gyűjtik a játékosok, így azok nem nyilvánosak, de nagyságrendileg könnyű őket megjegyezni, és eszerint nézni más GYP szerzési lehetőségek után.

Csodás Kelet

A Kelet Csodái játék előkészületei nem túl hosszúak, mindne játékos kap egy-egy fűszerraktárat aminek az egyik oldalát egyelőre kitöltik az előörsei, a másik oldalra a rakérbe majd a kezdő fűszerek kerülnek. A piaclapkákat szét kell típusonként válogatni, megkeverni, egyet-egyet eltávolítani mindegyikből, majd ezekből és a tenger lapkákból kotta alapján meg kell építeni a térképet, amin a játékosok hajózni fognak.

A Győzelmi pont lapkákat megkeverjük, képpel lefelé helyezzük és a felső öt GYP lapka közé keverjük a Zárt kikötő lapkát, a bónusz lapkákat típus szerint válogatva kell a tábla mellé helyezni. Az kezd, aki legutoljára hajózott, a kezdő fűszercsoportokat fordított sorrendben választják ki játékosok majd kezdetét veszi a játék, aminek  agerince az alábbi három akcióból áll:

  • piac: akció egy piaclapkán:   - előörs felépítése (elsőként ingyenes a további játékosoknak a díja egy kocka), majd a játékostáblájáról leveszi a sorban következő azonos szimbólumú előörsöt és azt helyezi fel a lapkára ha már van előörs iagzából is piacként funkcionál, tehát : valami(k)ből valami(ke)t készítesz
  •  kikötő: a GYP kártyával egyező színű és mennyiségű fűszert szállítasz le a saját rakteredből
  •  betakarítás: két gyömbért (sárga kockát) veszel el a készletből (bármilyen helyszínen végrehajtható)

b_1.jpg

A Century - A Kelet csodái játék több fordulóból áll, a kezdőjátékos kezd léptetheti a hajóját, majd egy akciót hajt végre, és sorban ezt teszik a játékostársak is.

A hajóval a szomszéd lapkára ingyenesen át lehet lépni, minden további lépés egy bármilyen színű kockába kerül, amit arra a mezőre kell helyezni, amiről lelép. Ha a játékos olyan mezőn fejezi a be a lépését, ahol már másik hajó áll egy kockával a másik hajó tulajét is ki kell fizetnie.

Ha kockák vannak azon a mezőn, amin a lépését befejezi, azokat beteheti a saját rakterébe.

A Zárt Kikötő lapka vándorlásba kezd, ha valaki teljesíti a kikötőben a Győzelmi Pont lapkát, akkor erre a helyre kerül a Zárt Kikötő lapka, és annak a helyére az új GyP lapka.

Bónusz lapkából öt féle van, ezekre akkor tehetnek szert a játékosok, ha a játékostáblájukon kiürítenek egy oszlopot, vagyis négy különböző szimbólumú előörsöt építettek meg.

  • További egy piros kocka betakarításkor, plusz ugyanilyen típusú bónusz lapkánként 1 GYP a játék végén.
  • 1 kockát 1 szinttel felfejleszthet előörs építésekor, plusz minden ilyen lapka 2GYPt ér a játék végén
  • Hajó léptetésekor egy további lépést engedélyez
  • Kibővíti a rakteret három férőhellyel
  • 6/5/4/3 GYP a játék végén

A játék akkor ér véget, ha valamelyik játékos megszerzi a negyedik GYP lapkáját, az adott forduló még lemegy, majd a pontszámítás következik:

GYP lapkák pontjai + játékostábla felfedett pontjai + bónusz lapkák pontja + megmaradt nem gyömbér kockák.

d.jpg

Nem összehasonlítós verdikt

A Kelet csodái nagyon jól működik már két fővel is, ám összesen négyen tudtok felfedezni és kereskedni a Fűszer szigetek között. A játékidő maximum egy óra, így egy estébe simán belefér a visszavágó. A szabályfüzet világos és velős, a szabályok egyszerűek, bátran neki vághatnak kevésbé gyakorlott játékosok is.

Összehasonlítós verdikt

Habár nagy szerelmese vagyok azoknak a játékoknak, amiben paklit is kell építeni (ahogy a Fűszerútban is), mégis úgy gondolom, hogy A Kelet csodái élvezetesebb játék lett mint az elődje. Nálam jó pont, hogy jobban szorít az idő, ettől pörgősebb a játékmód, mint a Fűszerútban.  Külön tetszik, a Homoktól a tengerig játékmódban, hogy kártyákkal is tudunk fizetni a lépésekért, nem csak kockákkal - így még több lehetőség nyílik előttünk, hogy igazán árnyaltan játszhassuk a Century családot.

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr4714293789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M_Peti 2018.11.14. 16:52:53

Nagyon eltérő leírásokat és teszteket olvastam eddig a Kelet csodáiról, van aki nagyon szidja és van aki szerint jobb lett mint az elődje. Köszi az írást, jó látni, hogy valaki nem a fanyalgók táborát erősíti :) Habár még nem próbáltam, de a kedvemet legalább meghoztad :)

KralleKralle 2018.11.19. 15:00:10

@M_Peti: Hozzáállás kérdése is szerintem, ahogy fentebb is írtam én nem vártam _teljesen új játékot_. Ha elvonatkoztatok az első résztől, akkor is nagyon jó a Kelet csodái. Írj majd, ha kipróbáltad, kíváncsi vagyok, hogy tetszett!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása