Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

PewDiePie ízléstelenségét Miki egér nem tűrte tovább | Vélemény
Napjaink egyik legnépszerűbb YouTube-sztárja súlyos árat fizetett ízléstelenségéért: a Disney kirúgta, a YouTube pedig nem támogatja tovább.

pewdiepie-brofist.jpg

Az elmúlt napokban Internetfölde újra lángokba borult Felix Kjellberg miatt, akit a világ PewDiePie néven ismert meg. Aki esetleg nem lenne képben: Kjellberg működése során elképesztően nagy sikereket ért el a YouTube-on, 53 millióan követik csatornáját, tavaly pedig több mint 15 millió dollárt keresett a videózással, ezzel pedig ő számít a legjobban kereső YouTube-osnak. 

PewDiePie nemrég feltöltött néhány videót, amelyben többek között antiszemita viccekkel szórakoztatta közönségét, az idióta poénkodást azonban visszaöklendezte a Disney, amely tulajdonosa annak a Maker Studios nevű cégnek, amellyel partneri viszonyban áll a népszerű videós. Pontosabban állt, ugyanis az eset után szerződést bontottak Kjellberggel, akinek bár értékelték provokatív tartalmait és humorát, szerintük ezúttal túlment azon a bizonyos képzeletbeli határon, amit viccesen néha jó ízlésnek is szoktunk nevezni.

Miki egérnél többek között az a január 11-én közzétett videó csapta ki a biztosítékot, amelyben PewDiePie két indiai srácnak fizetett azért, hogy egy "halál az összes zsidóra" feliratú táblát tartson fel, de a Wall Street Journal szerint az ifjú svéd már korábban is kacérkodott antiszemita tartalmakkal; egyik videójában például egy Jézusnak öltözött ember azt mondja, hogy "Hitler semmi rosszat nem tett".

A videó, amely kiverte a biztosítékot 

A kifogásolt videókat egyébként Kjellberg törölte saját csatornájáról, illetve bocsánatot is kért miattuk. Állítása szerint csak szórakoztatni akarta közönségét, illetve szerette volna megmutatni, hogy egy olyan beteg világban élünk, amelyben 5 dollárét bármilyen hülyeségre rá lehet venni az embereket - ezzel utalva a fentebb említett indiai srácokra, akik a "halál az összes zsidóra" felirattal ellátott táblát tartották. Kjellberg ehhez még azt is hozzáfűzte, hogy nem gondolta, hogy a srácok eleget tesznek a kérésének. Ettől függetlenül a szerződésbontás megtörtént, ráadásul a YouTube is kihátrált a sztár mögül, hiszen a továbbiakban nem kívánják támogatni YouTube Red-es műsorát, csatornáját pedig kivették a Google Preferred prémium hirdetési programból.

A két indiai srác videója, amelyben bocsánatot kérnek hülyeségükért

Amikor szar viccet kell magyarázni 

Az elején le kell szögeznem, hogy a PewDiePie által gyártott tartalmak borzasztó távol állnak tőlem. Soha nem csíptem a humorát, munkássága pedig tökéletesen hidegen hagy, ez persze nem meglepő, hiszen egyáltalán nem én vagyok a célközönsége. Ez az eset azonban több szempontból is figyelemreméltó, ezért nem mehettem el mellette szó nélkül.

Számomra az egész történetben nem is a fenti videók tagadhatatlan ízléstelensége a legcinkesebb, hanem Kjellberg végtelenül sunyi és gyáva hozzáállása, valamint a felelősségérzet és az önkritika teljes hiánya. Állítása szerint közönsége számára gyártott szórakoztató tartalmakat, akik egyébként értik és értékelik az ilyesfajta humort. Én ezt még el is hinném neki, tényleg. Az viszont meglehetősen kínos, hogy ettől függetlenül csak eltávolította a kényes tartalmakat a csatornájáról, a legnagyobb botrányt keltő táblás videó esetében pedig azzal takarózott, hogy nem gondolta, hogy a két srác tényleg eleget tesz kérésének. De komolyan, mégis mire gondolt? Fizetett nekik, ők pedig leszállították a szart, amit kért, amelyből végül előállította saját, "szórakoztató" tartalmát.

Az igazi ízléstelenség magvai pedig itt keresendők. PewDiePie jó ideje nem állít magáról többet, mint hogy ő PewDiePie, ez pedig - legyen bármennyire is sziporkázó személyiség - önmagában nem túl combos tartalom. Ebből egyenesen következnek a baromságok, az over the top jelleg és a tökéletesen öncélú polgárpukkasztás, ami jelen esetben pont egy kis zsidózásban nyilvánult meg. Kjellberg persze lányos zavarában próbálkozott valamiféle társadalomkritikus narratívát gyártani a sztorihoz, de ne legyenek kétségeink afelől, hogy a szándék itt is elsősorban a szenzációhajhászat volt.

És ebben a sztoriban pont az az igazán bosszantó, hogy ez a hozzáállás nem csupán PewDiePie sajátja. Az internetes tartalomgyártásban

az ilyenfajta gátlástalansággal súlyosbított plebejus öncélúság egyre gyakrabban üti fel a fejét,

ami leginkább azért rémisztő, mert nagyon úgy tűnik, hogy egyszerűen erre van igény. Ez persze nem menti fel PewDiePie-t ízlésbűnei alól, nézettsége és támogatottsága azonban legitimálja azt a moslékot, amit gyárt, ezen a helyzeten pedig nem segít sem a Disney, sem pedig a YouTube elhatárolódása.

Az egyébként különösen vicces, hogy az elvakult rajongók egyenesen a szólásszabadság halálát látják abban, hogy az üzleti óriások kihátráltak PewDiePie mögül. Akik ettől tartanak, megnyugodhatnak, ugyanis szó sincs ilyesmiről. PewDiePie továbbra is gyárthatja kedvére szórakoztató tartalmait, aki pedig nyitott a dolgaira, továbbra is élvezheti őket, függetlenül attól, hogy a Disney, a YouTube, a Google vagy akárki mennyire nem képes azonosulni ezekkel a tartalmakkal. Mi ez, ha nem a szólásszabadság megnyilvánulása?

És éppen ez lenne a lényeg: bárki gyárthat megbotránkoztató, kényes témákat érintő tartalmakat, és azt sem tiltja senki és semmi, hogy mindezt tahó módon tegyék. A következményeket azonban gerincesek módjára kellene viselni. Itt most ez nem sikerült.

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr2512261876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.02.15. 08:15:43

Fel nem fogom, hogy ő és egy rakás streamer hogyan képes akkora feliratkozó közönségre szert tenni. Ekkora igény van a szarra? A streamerek többsége nevetségesen bénán játszik, idegesítő az egész karakterük. Ezen felül kinek van ideje arra, hogy azt nézze, hogy hogyan játszik más, mikor a legtöbb ember, akik ismerek felnőve azon kapta magát, hogy erre nem nagyon van ideje.

adam1224 2017.02.15. 11:43:34

@molnibalage: úgy hogy (kis) iskolás a célközönség, nem a felnőtt dolgozó.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.02.15. 11:45:29

@adam1224: Fiatalabb koromban sem bírtam volna elfogadni ezt az ipsét.

adam1224 2017.02.15. 11:50:06

@molnibalage: Ciki vagy nem, szerintem úgy 12-13 körül szerettem volna, de az már több mint egy évtizede volt, akkor ez még nem volt divat. Van streamer most is akit követgetek, de nála is inkább visszajátszást nézek, abba bele lehet tekerni, meg olyan játékról ami tudom hogy érdekel. A pozőr játszik mindenfélével és mindent túlreagál-típusú csatornákat manapság már én sem értem :D ő meg konkrétan irritál :D

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2017.02.15. 15:43:07

Most ez komoly, hogy egy bohóc sületlen baromságára kell reagálnia kell egy multinak, hogy a hülyén elverve a port mutathassa magát szociálisan érzékenynek? Egyik szánalmasabb, mint a másik.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.02.15. 16:16:37

@adam1224: Mivel és 34 leszek hamarosan lehet, hogy "öreg" vagyok már ehhez...

midnight coder 2017.02.15. 20:54:11

Mondjuk fogalmam sincs kicsoda ez a csávó, de az biztos, hogy ha nem a Választott Néppel kapcsolatban poénkodik hanem mondjuk a németekkel vagy a magyarokkal, akkor semmi baja nem esik.

conchita wurst 2017.02.15. 20:59:30

szó sem volt itt zsidózásról

a walt disney anno ugye rengeteg antiszemita vádat kapott, amikor üzletileg ki akarták csinálni...ez csak üzlet

mellesleg a gyereknek is üzlet, ezután majd 2x annyian nézik a hülyeségét

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.02.15. 21:05:32

@conchita wurst: Miért néznék? Akit eddig sem érdekelt ezután sem fogja...

SJobs 2017.02.15. 21:30:55

Akkora kibaszott PC mindenki. Könyörgöm, 80 éve volt. Nekem kurvára nincs bűntudatom, nem akarok emlékezni sem erre, sem másra.. és a zsidókat sem akarom szeretni mert ők sem szeretnek engem.. meg még sok más népet.

odamondó 2017.02.15. 21:36:00

@midnight coder: ennyi. Keresztényeket például simán kereszthalálra küldhette volna semmi sem lenne.

Csak hát itt van a náci zsidó propaganda akik kinyírnak bárkit ha megemlíti a zsidókat. Tökmindegy milyen kontextusban. Kivétel természetesen a seggnyalás és a holokauszt borzalmas elítélése akkor ez a terror szervezet békén hagy. Talán.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2017.02.15. 21:57:48

Most megtanulta a kis pocshuszar hogy ezt csak a zsido hebdonak lehet.a gazdik helyretettek.

glad az egyetlen 2017.02.15. 22:00:29

@Madnezz: Ez a bohóc azon kívül, hogy havonta több százezer dollárt keres, annyi embert befolyásol, ami egy ilyen nagy cégnek is irigylésre méltó. Politikusok és világméretű cégek örülnének ennyinek. 53 milló feliratkozója van és egy-egy videóját 5 millióan nézik meg. megnézed a Disney csatornáját, nekik van 2 millió feliratozójuk és a videóinak fele akkora nézettsége.
Bár a tököm érti, hogy mit néznek ezen a bohócon ennyien, nyilván fiatalok, de nagy tömeget tudnak maguk mögött.

N48 2017.02.15. 22:30:11

Ööö, csak én érzem úgy, hogy ez a videó nem zsidóknak, hanem az indiaiaknak sértő?

orgoványi erdőjáró 2017.02.15. 23:26:16

Zsidózott. Innentől fogva jobban meghurcolják, mintha csecsemőket erőszakolt volna meg és utána megette volna a a májukat (nagy szemű babbal és jó chiantit ivott volna hozzá) .
Ilyen világban élünk.

glad az egyetlen 2017.02.15. 23:40:53

@orgoványi erdőjáró: Ez azért nem ennyire egyszerű. A zsidózás USA-ban eléggé megszokott és szalonképes szólás (jobban mint itthon, ott a fekázás az érzékeny pont). A gond azzal volt, hogy halált kívánt nekik, az pedig a feketék/indiánok/arabok esetén is botrányosnak számít. Minden másik esetben ez történt volna.
Azért érdekes látni, ahogy egyesek hazai "szemüvegen" keresztül nézik és értékelik ezt a hírt.

Richard Xenos 2017.02.16. 00:15:47

Szóval az a gond, hogy a gyereknek igaza volt?

Hiszen Hitler valóban nem csinált rosszat, illetve a világ valóban jobb lenne a zsidók nélkül.
Az nyilván természetes, sőt követendő, hogy ma már nem létezhet film buzeráns és/vagy nigger és/vagy zsidó nélkül - leginkább elvért persze mindhárom, illetve ezek keveréke -, illetve nem létezik cikk napi zsidó- és buzi- és niggerimádat nélkül. Komolyan, miért nem indítanak itt az indexen is egy "napi zsidó", "napi nigger" stb... rovatot, aztán akit érdekelnek ezek a patkányok, ott olvashat róluk.
Sajnos ez a szelekció kontraszelekciója.

Exploiter 2017.02.16. 07:13:33

Ezek az arcok bármit megtennének valami új, sokkoló contentért, ennyi.
Ha azt írta volna ki, hogy halál a svédekre, az a kutyát nem érdekelte volna. Ezt ő is tudja, te is tudod, mi is tudjuk. Pont ezért nem a svédek lettek.
Ez a műfaj amúgy tényleg nehezen érthető, de a tartalom érzésre nem lehet szarabb, mint egy random hétköznap esti magyar műsor.

Veder1 2017.02.16. 07:53:09

@glad az egyetlen: es a feherek eseteben? Valszeg akkor betuttak volna egy bena poennak.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.16. 07:58:15

Liberális szokás a zsidókérdés tabusítása. Ha más nemzetiség ellen viccelődött volna, tapsot kapott volna.

orgoványi erdőjáró 2017.02.16. 09:52:09

@glad az egyetlen: annyira szokásos és megengedett, hogy amikor a kitűnő színész és rendező, Mel Gibson elmondott egy-két tényt, mely talán nem a legjobb színben tünteti fel őket (beszélt arról a közismert dologról, hogy Hollywoodot a zsidók irányítják) akkor azonnal elásták őt a mélységi magmás kőzetekig a nagy toleranciájukban.

talgaby 2017.02.16. 09:56:58

Nem kedvelem PewDiePie-t. Nem utálom, de egyszerűen nem szórakoztat.
Ettől függetlenül néha ez az antiszemita/nem antiszemita kérdés néha tényleg túl van lihegve. Itt pláne. Bár úgy érzem, hogy PDP esetében valahogy mindig ez van, minden eseményszámba menő történés körülötte egy kisebb netes médiacirkusszá fajul egyik oldalon pár őslelet menedzserrel akik szerint még a mozimatiné a médiafogyasztás csúcsa, másik oldalon egy rakás kölyökkel akik azt hiszik, a VHS egy nem használt rádiófrekvencia rövidítése.

igazi hős 2017.02.16. 10:20:23

@Madnezz: Itt nem "egy multi"-ról van szó, hanem a Disneyről, ahol az alapító miatt különösen érzékenyek a témára. Tudod, ahol van egy alkoholista nagypapa, ott csúnyán néznek rád, ha a 3. pohár borodat iszod, pedig még nem hánysz a sarokba, "csak" vidám vagy. De szerintem PDP simán behányt a sarokba..

bbwd 2017.02.16. 13:44:47

- Józsi bácsi, a maguk falujában van antiszemitizmus?

- Hát, nincsen fiam, de igény vóna rá...

glad az egyetlen 2017.02.16. 15:57:31

@orgoványi erdőjáró: Azért a Mel Gibsonak jó pár kijelentése, mint pl.: "A holokauszt egy rakás lószar" kijelentés az kissé túl mutat a mezei zsidózáson.

glad az egyetlen 2017.02.16. 16:09:50

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:
"...Ha más nemzetiség ellen viccelődött volna, tapsot kapott volna. ..."

Nagyjából akkor fogalmad sincs az amerikai helyzetről csak megint magyar szemmel nézel egy ottani hírt.
Pl. a sima zsidó-üzleti ügyeskedéses poénok odakint kb olyan szintűek, mint nálunk a skót viccek.
Viszont semmilyen más nemzetnél nem tűrték volna a "halál rá" fordulatot.

Persze USA-ban is megvan a maguk túlzásba vitt érzékenysége ezen a területe. Ez pedig a négerezés. Éltem ott kint és tanúsíthatom, hogy ezt az érzékenységet már-már sokszor túlzásba viszik, bár tény, hogy az előítéletek most itt ott vannak azért a társadalom alapjaiban. Ha blogger ezzel viccelődött volna sokkal csúnyábban jár. Ha "csak" annyit írt volna ki, hogy "nem szeretem a négereket"sokkal jobban megjárta volna. Akkor nem ússza meg ennyivel, hanem örökre elásta volna magát az (ottani)életben.

Szóval nagyot téved az aki magyar szemléletből indul ki és azt hiszi, hogy USA-ban is hasonló a zsidóságról kialakult hozzáállás. Persze ez tudom, nehéz össze egyeztetni azzal, hogy (szélső)jobboldalon az sulykolják, hogy Amerikát is a zsidók irányítják. :)

orgoványi erdőjáró 2017.02.16. 16:22:18

@glad az egyetlen: igen, egy baráti társaságban részegen valóban ezt mondta, amiér utólag bocsánatot is kért. Azért engedtessék már meg, hogy az embernek legyen saját véleménye, és az is, ha esetleg részegen hülyeségeket beszél. Ezért meghurcolni valakit csak azok tudnak, akikre igazak a beszélő által tett megállapítások.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.02.16. 16:24:43

@orgoványi erdőjáró: MG több és nagyobb faszságot is csinált mezei zsidózásnál...

Az ultrakeresztény lelkem aki aztán a megbocsátó és toleráns a kersztény szellemiségben elválik majd pocskondiázza a régi nőt, aztán az új fiatal pipit is alázta és asszem meg is verte...

A saját templomába az elváltak nem léphettek be, de ő ezalól persze kivétel...

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.16. 16:38:09

@glad az egyetlen:

Tisztában vagypk az amerikai helyzettel, csak ennek ehhez semi köze.

glad az egyetlen 2017.02.16. 16:44:35

@orgoványi erdőjáró:
Csak, hogy neki ez más a sokadik húzása volt és a korábbiak fényében azért nagyobb súlyt kapott. Ráadásul előző nyilatkozatai alapján lejött, hogy bocsánatkérés ellenére ő ezt komolyan gondolta, csak az alkohol feloldott a jó neveltség gátját.

"...Azért engedtessék már meg, hogy az embernek legyen saját véleménye.."
Ez mondjuk egy nagy rizsa.
Magán véleményed lehet, nincs gondolatolvasó rendőrség. Kimondani/Publikálni egy szélsőséges véleményt, ezáltal hatni másokra az meg egy teljes más dolog, főleg ha egy nemzet irtás a téma. Ez marhára nem fér bele a gondolat és szólás szabadságba.

glad az egyetlen 2017.02.16. 16:49:38

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:
Már hogy ne lenne.
Ha olyat ír ki, hogy "nem szereti a zsidókat" nem lett volna nagy balhé. Lám korábban volt a Hitleres poénkodása még azt is megúszta. Ha viszont azt írta volna ki, hogy utálja a négereket, akkor gyakorlatilag kétszer akkora balhé lett volna.
Ha tényleg tisztába vagy az ottani helyzettel, akkor ezt tudod, és ez pont ellentmond azzal, amit írtál és amire reagáltam.

Tudom persze, hogy célod az egyetemes zsidó uralom bizonyítása volt (ezért nem tetszik a fejtegetés iránya), de ez nem levezethető ebből az esetből.

orgoványi erdőjáró 2017.02.16. 16:50:09

@molnibalage: engem pedig gyíkká is változtatott. Csak már elmúlt.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.02.16. 17:24:32

@glad az egyetlen: De, belefér, meg abba is, hogy viseled hülyeségid következményét.

theClaw 2017.02.16. 17:47:24

@molnibalage: Ugye milyen gáz, amikor több ezer ember néz valakit/valakiket és ráadásul még nem is jó/jók abban amit csinálnak. Gondolj bele pl: ott a sok olimpiai, eb, vb mérkőzés, futam stb. ott is ül a sok hülye és nézi. Képzeld van olyan is, ahol azért mennek el az emberek, hogy hülyeséget hallgassanak ilyen pl a stand up előadás. Ez még semmi, vannak olyan emberek akik elmennek külön egy nagy épületbe, hogy zenét hallgassanak, hihetetlen mik vannak.

glad az egyetlen 2017.02.16. 18:21:05

@molnibalage:
Na ezen a logikán a nyereség vágyból elkövetett emberölés is belefér az ember szabad cselekedeteibe, csak viselnie kell a "hülyesége" következményét.

Végül is egyfajta jogi megközelítésből igaz, etikailag már az más kérdés...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.02.16. 21:17:30

@theClaw: Sportesemények egy része valóban unalmas annak, akiket abszolúta nem érdekel sőt, még a rajongók számára is van szar meccs.

Egy jó stand up előadásra elmenni megéri, mert tartalom van benne. Egy jó koncerben is.

Kérlek áruld már el, hogy a sok streamer miféle tartalmat generál azzal, hogy irritálóan és kikúrt bénán játszanak...?

orgoványi erdőjáró 2017.02.16. 22:18:43

@glad az egyetlen: a véleménynyilvánítás szabadsága alapvető emberi jog és nem rizsa. Kimondani nyugodtan lehet(ne) egy demokratikus országban bármilyen véleményt, csak ha sértő egy embercsoportra nézve, azt nem lehet nyilvánosság előtt tenni, érthetően. Ezért elítélendő PewDiePie és nem elítélendő Mel Gibson.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.17. 05:29:21

@glad az egyetlen:

Nem hiszek az egyetemes zsidó uralomban, miért akarnék olyat bizonyítani, amiben nem hiszek?

orgoványi erdőjáró 2017.02.17. 09:47:23

@molnibalage: beszélünk MG feltételezett antiszemitizmusáról, te pedig valami feleségverős sztorival jössz elő, melynek semmi köze a témához. Így fűztem hozzá egy ide illő Monty Python idézetet.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.02.17. 13:06:14

@orgoványi erdőjáró: A kettő együtt után verte ki a biztosítékot, akkor tűnt el évekre. Egyébként nem tök mindgy? A fickó egész jó színés és egész jó rendező, ezzel nincs hiba. De magánéletemben ilyen barátra nem vágynék...

orgoványi erdőjáró 2017.02.17. 13:41:02

@molnibalage: pontosítsunk: először adott hangot a nem PC véleményének, utána kezdett a média bizonyos, igen jelentős szegmense minden követ megmozgatni, hogy hogyan lehetne a fickót besározni. És mit ad isten: hirtelen nőverő lett belőle. Good job, well done.
Jó színésznek és jó rendezőnek tartom én is, és szívesen elbeszélgetnék vele privátban, hogy valójában mit mond, mit gondol, mi az ő álláspontja. Valószínűleg teljesen más képem alakulna ki, mintha csak a médiában megjelentekre támaszkodnék.

theClaw 2017.02.17. 15:51:26

@molnibalage: Azért kíváncsi lennék rá, hogy próbálkoztál-e már az élőközvetítéssel. Egyszerre két dolgot kell csinálnod ha stream-melni szeretnél, ami nem egyszerű. Ezért romolhat a játékos teljesítménye, Én nem nagyon nézek ilyesmiket, de már próbáltam stream-melni és nem egyszerű. Ettől függetlenül vannak pocsék streamerek, de nem mindegyik rosz és főleg nem annyira, ahogy Te lefested.
Valakinek tetszik az ilyesmi, valaki azt élvezi, hogy ketrecbe vagy ringbe zárt emberek önszántukból véres verik egymást és még van ezer ilyen példa ami szélsőségesnek mondható pár kicsavart szóval, de valójában teljesen természetes.
Nekem úgy tűnik, hogy Te irigy vagy a streamerekre vagy valamiért nyélből gyűlölöd az egészet. Egyiknek sincs túl sok értelme.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása