Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Blood Bowl: Amerikai foci fantasy stílusban
Aki tényleg jó, az túléli!

bb0.jpg

A vérfoci 30 éve meghódította a táblás játékok világát, majd hagyták meghalni, visszatért a számítógépre, és most ismét az asztalunkon élvezhetjük a csontrepesztő ütközéseket. De mégis mi ez, és miért ilyen jó?

Egy kivételes eset

A Vérfoci, azaz a Blood Bowl első verzióját 1987-ben dobták piacra Jervis Johnson szürkeállományának felhasználásával, a Games Workshop (GW) bábáskodása alatt. Az igazi sikert azonban csak két évvel később, 1989-ben könyvelhette el a második kiadás megjelenésekor, amikor is hazájában igen nagy népszerűségre tett szert. A világ meghódítása, és a játék mai formájának kialakulása a harmadik, 1994-es kiadáshoz köthető.  A siker oka többek között az volt, hogy a társasjátékhoz képest viharosan gyorsan terjedt és roppant összetartó, nemzeti határokon átívelő játékosbrigád alakult ki köré. Aztán ahogy változtak az idők a GW háza táján, az összes „Specialist Games”-be tartozó remek kis játékot hagyták kimúlni, mivel a három nagy terepasztalos stratégiai játékhoz képest (Warhammer Fantasy, Warhammer 40k, Lord of the Rings) nem hoztak elég bevételt. Ezek után csak nagy nyögvenyelősen jelent meg majd tíz évvel később a negyedik kiadás, ám ezt sem követték újabb figurák, újabb nagy hullámok, csak a rajongók lelkesedését igyekezett szégyenteljesen kevés energiabefektetéssel megcsapolni a GW. Pedig volt mit.

blood_bowl.jpg

Hogy ez miért fontos? Mert ha egy félig-meddig gyűjtögetős társasjátékkal a kiadója nem foglakozik, nem frissíti a figurakészletet a technológia és szobrászok fejlődésével, akkor az egy idő után meghal. A Vérfocinak azonban annyira stabil és erőteljes rajongóbázisa volt, hogy nem csak hogy nem halt ki, hanem új játékosokat is bevonzott, és tucatnyi kisebb kiadó csinált hozzájuk új figurákat - igaz, a Vérfoci név és kvázi marketing használata nélkül, hiszen az könnyen jogi vitához vezetett volna a legkisebb ilyen ügyre is vérebként ugró GW-vel. Ez pedig azt jelenti, hogy egy hangulatában és funkciójában is remek játékról van szó.

A GW először 2009-ben számítógépen élesztette fel a játékot (2014-ben jött a felújított változat), ám ez egy az egyben a társasjáték szabályait kapta. Majd mikor a kiadó rájött, hogy a társasjátékokban már nagyon sok pénz van, és összerúgta a port az általa birtokolt világok társasjátékait addig kiadó Fantasy Flight Games-szel, 2016 végén újra kiadta a Vérfocit, immáron ötödik változatban. Mivel a GW az elmúlt években inkább hideget mintsem meleget kapott a játékai szabályrendszereire, ezért az új kiadással is a játék eredeti alkotóját bízta meg - ami így nem változott sokat, és ismét remek lett.

bb3.jpg

Blood Bowl: Team Manager

A Vérfocit nem szabad összetéveszteni a Team Manager alcímet viselő kártyajáték változattal, ugyanis két teljesen más játékról van szó – igaz, a világ, és a hangulat ugyanaz, ám minden más különbözik. A Team Manager egy elég speciális pakliépítő kártyajáték, amelyet már nem gyártanak és nem is fognak többet. Az alapjáték és a Sudden Death kiegészítője még elérhető pár helyen, azonban a másik, Foul Play nevet viselő kiegészítő angol verziója annyira hiánycikk az egész világon, hogy 2-300 eurókért cserél gazdát a világháló virtuális piacterein – a polckészlet pedig minden boltból kifogyott.

Értem hogy fasza, de mi ez?

Egy olyan gyűjthető - és alakítható - figurákkal felturbózott társasjáték, amely vegyíti a hagyományos társasjátékok és a terepasztalos stratégiai játékok legjobb elemeit.

A szabályokat az amerikai foci, a rugby és egy gladiátoraréna egyvelegéből alkották – ahol a nézők közé bekerülni néha halálosabb, mint egy rád rontó troll talpa alá. A játék pörgős, vicces, sok taktikai döntés igényel, és mégis elég véletlen van benne, hogy ne lehessen mindent előre eltervezni. Az alapszabályok roppant egyszerűek, ám rengeteg apró, roppant hangulatos - akár kihagyható – kiegészítőt használhatunk hozzá, amik egy olyan egyedi ízt adnak neki, amit évek múlva is ott érzünk majd a szánkban. Cheerleader lányok, különleges, akár robbanó labdák, kispadon ülő varázslók, vagy épp egy a pályára becsalt láncfűrész mind fordíthat a meccs sorsán – ráadásul minden csapatnak saját, hozzá illő opciói vannak, ami tovább növeli a hangulatot.

A vérfoci másik különlegessége, hogy játszhatunk „szezon” módot, amivel minden egyes meccsünk kihat a következőkre. Itt a játékokért járó pénzből tudjuk bővíteni a csapatunkat, vehetünk számtalan kiegészítőt, sztárjátékosokat, és a játékosaink fejlődnek - ám le is sérülhetnek, vagy meg is halhatnak egy rosszul sikerült szerelés után. A csapatmenedzselés pedig egy olyan dolog, amitől még inkább rákattanhatunk a játékra. Gyakoriak a hivatalos és nem hivatalos versenyek egyaránt, ahol az alapjáték és a szezon egyfajta keverékét élhetjük át, egy nap akár 3-4 meccset lejátszva.

bb2.jpg

Minden figurának 4 értéke (és pár képzettsége) van: mozgás, erő, ügyesség, páncél. A játék kétfajta 6 oldalú (és ritkábban egy 8 oldalú) dobókockát használ. Ha képességpróba áll fenn, akkor a sima kockán van a szerep, azonban ha erőszakosabb dolog (szerelés, vagy földön rugdosás) történik, akkor jön előtérbe a speciális kocka. Minél nagyobb erőfölénybe vagyunk annál több kockával dobunk, és ki kell választanunk az egyik dobott kocka eredményét: ez lehet feldöntés, ellökés, ezek kombinációja – vagy épp az, hogy mi esünk hasra. A játék 2 félidőből, és minden félidő 8 körből áll, ahol mind a 11 játékosunkkal 1-1 cselekedetre van lehetőségünk - azonban a körünknek azonnal vége van ha elveszítjük a labdát, vagy ha egy játékosunk feldől. A végső cél minél több gólt, azaz touchdownt szerezni - ám ez sokkal könnyebb, ha az ellenfél játékosainak többsége félholtan fekszik a földön. Természetesen minden faj más taktikát követ: míg az orkok az ellenfél szétmorzsolásában jeleskednek, addig az elfek mások feje felett átszaltózva törnek a záróvonal felé.

Riválisok

A játék kirobbanó sikere és elhanyagolása óta sokan próbálták „lenyúlni” az ötletet, ám egyik próbálkozás sem lett annyira jó, mint az eredeti. A jelenleg is elérhető verziók közül a Mantic által gyártott Dreadball egy űr-fantasy rugby, ám itt a figurák kidolgozottsága és a játék hangulata messze elmarad az eredetitől. A Privateer Press most gondolta újra a Grindot, amely egy gépszörnyek által, gigantikus fémlabdával játszott steampunk változat – az újragondolás nyilván azért kellett, mert az első verzió nem hozta be a hozzá fűzött reményeket. A legújabb trónkövetelő pedig a Guildball, amely mind kidolgozottságban, mind hangulatban vetekszik az „eredetivel” – azonban a világ, amelyben játszódik közel sem olyan brutális és vicces, mint a Vérfoci Öreg Világa.

bb1.jpg

De megéri?

Az alapjáték nem sokkal több húszezernél, amiben minden benne van, ami csak kellhet – és ez egyáltalán nem sok ilyen szépen kidolgozott figurákért. Ráadásul ez az ár annál jobban széttöredezik, minél többen érdeklődnek a baráti társaságban: egy új csapat ára mindössze 7000 forint, ami a különleges kockáikkal se megy 10 ezer fölé – ám azok nem szükségesek a játékhoz. Sajnos az új nagyfiúk nem elérhetőek még a csapatokhoz, ám ezek beszerzése is extra 1-3 ezer forintos költség csupán (alternatív gyártóktól, és warhammer fantasy figurák átalakításaiból könnyen verbuválhatóak). A kampánykönyv ára sajnos kifejezetten borsos. Ha bejön a cucc, akkor ezért az árért több száz órányi játék – és festés – élményt szerezhetünk magunknak. Ha pedig nem, akkor mindig van a befogadó közösségben pár tag, aki átveszi a számunkra nem kellő csapatokat.

(szerkesztve Vihar mester útmutatói alapján)

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr2412239568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem várt fordulat 2017.02.14. 15:06:59

OFF: hú de emlékeztet ez engem valamire... régen volt agy C64, de azt hiszem inkább PC-re egy játék, ami "hasonló" volt.

Lehetett venni mindenféle szörnyek közül és ott labda helyett egy hal volt azt hiszem, le lehetett fizetni a bírót, meg ilyenek. Mi volt annak a játéknak a neve?

al Dajjal 2017.02.14. 15:39:41

@nem várt fordulat: Nekem az Archon ugrik be, ahol a sakktáblán a szörnyek nem leütötték egymást, hanem mindig párbajoztak.

Amúgy BB-t én is játszom. Akit érdekel, a lfg.hu/forum/index.php/forum/164-blood-bowl-verfoci/ oldalon tudja felvenni a kapcsolatot a közösséggel. (Ez itt a reklám helye volt.) :-)

nem várt fordulat 2017.02.14. 15:48:02

@al Dajjal: Azt imádtam azt a játékot :)))

De ez amire gondolok, ez nem az. Ha eszembe jut, megosztom..

Mr. Slayer · http://geeksarok.blog.hu/ 2017.02.14. 16:26:01

A mostani szabályok mennyiben térnek el a 3. illetve 4. kiadástól? Mert anno a 4. kiadásnál Jervis azt nyilatkozta, hogy a vérfoci szabályai annyira-jóra sikerültek, hogy nincs mit rajtuk változtatni! :D

Csak azért kérdezem, mert nekem megvan a 3. kiadás, és ha egy mód volna, akkor csak plusz csapatokat vennék! :D

Raistlin'75 2017.02.14. 17:35:34

Living Rulebook 5.0 EZ az utolsó hivatalos a MoneyWorkshop(khmm... GamesWorkshop) által kreált UTOLSÓ fejlesztése ezen JÁTÉK szabályainak!

Vihar Hun 2017.02.17. 20:21:18

Nosfi: a harmadik kiadástól - cirka 1991-92 - lúdul meg a Blood Bowl. Éri el - minimális változtatásokkal - a jelenlegi képét és rendszerét. Nem a játék jó, hanem a közössége fantasztikus. Nem véletlen, hogy képesek voltak életben tartani közel 15 évig egy eltemetett játékot. Sajnos a Blood Bowl rendszer felett eljárt az idő, ezért is várták a veteránok - és gondolkodó geekek - , hogy az új kiadás változásokat hoz a már végletekig kijátszott szabályokba. Mint tudjuk ez nem így történt. Jelenleg a GW csupán a tavalyi World Cup - közel ezer nemzetközi edző/csapat versenyzett Olaszországban - sikerét próbálja meglovagolni és tömni a részvényesei zsebét...a Vérfoci marad ami volt...rétegjáték.

nem várt fordulat: a játék, amire gondolhatsz a Chaos League (szintén a Cyanide Games gyermeke volt,de mióta kooperáltak a Games Worlshop-al , még az oldalukról is levették )

al Dajjal: köszi a link megadását. csakugyan itt van a hazai BB élet "főhadiszállása" és nem a Nosfi által beírt link-en. Minden hónapban versenyt szervezünk, kijárunk a nemzetközi megmérettetésekre és van ligánk is...gyertek... ;)

Mr.Slayer és Raistlin'75: a 2016-os kiadást megelőző legutolsó szabálykönyv a Living Rulebook 6 volt, kiegészítve a 3 félhivatalos -de versenyeken használható - csapatokkal. Ez a jelenlegi kiadással egyidejűleg a GW mindenhonnan levetette. : (
Ezek az aktuális szabályok/csapatok:

www.thenaf.net/blood-bowl/rules/
www.thenaf.net/wp-content/uploads/2013/06/CRP1.pdf

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása