Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Jövőre dobják piacra a Toyota robotbabáját
Vajon a magány legyőzhető a technológia segítségével?

toyota_kirobo_mini.jpg

Néhány éve Steven Spielberg A.I. - Mesterséges Értelem című filmjében játszott el a valódi gyerekeket helyettesítő robot gondolatával, ám akkor még bátorság lett volna azt gondolni, hogy a fikció már 2017-ben valósággá válik.

A Toyota ugyanis jövőre dobja piacra a Kirobo Mini nevű termékét, amely bár távolról sem hasonlít a fent említett film robottestbe zárt kisfiújára, funkcióját tekintve kísérteties hasonlóságokat mutat vele. Ezt az érzést a termék reklámvideója is tovább erősíti: 

A Kirobo Mini valójában egy szomorú tendencia következménye: Japánban az elmúlt évszázadban jelentősen csökkent a születések száma, és napjainkban sem túl rózsás a helyzet. Rengeteg nő nem házasodik meg, aminek következtében a gyermekáldásról is sokan kénytelenek lemondani, így az emberek életében egyre jelentősebb a magány és az izoláció.

A Toyota Heart Project ezen kíván segíteni, pontosabban technológiájával és a mesterséges intelligencia segítségével próbál némi boldogságot csempészni azoknak az életébe, akiknek nem adatott meg a valódi gyermekek okozta vidámság. 

kirobo_mini.jpg

A Kirobo Mini éppen ezért tulajdonságaiban és jellegét tekintve nagyon hasonlít egy valódi emberi csecsemőre, ám konkrét megvalósításában arra törekedtek, hogy a hasonlóság ne legyen zavaró: állása és egyensúlya kicsit ingatag, épp mint azoknak a piciknek, akik járni tanulnak, külleme azonban egyértelműen robotszerű. Érdemes megjegyezni, hogy Kirobo folyamatosan tanul, és előszeretettel lép interakcióba tulajdonosával, tehát nem egy kiszuperált tamagochiról beszélünk.

A kis robot nem lesz olcsó: Japánban 39 ezer jenért fogja vesztegetni, azaz körülbelül 110 ezer forintnak megfelelő összeget kell érte kiperkálni. Mondjuk nem sokkal drágább a távirányítható BB-8-nél...

Bár egyeseknek furán hathat, a hasonló "pótlék kütyük" egyre népszerűbbek a világban. Tavaly a Hasbro kifejezetten az idősebb számára dobott ki egy játékkollekciót, amelyek rendkívül élethű kutyák és macskák képében próbálják visszacsempészni a boldogságot gazdáik életébe, de Japán már a Kirobo előtt is nagy népszerűségnek örvendtek a hasonló célzattal gyártott robottársak. 

A HASBRO termékei idősebbek számára

Jibo, a világ első családi robotja 

Az biztos, hogy rendkívül érdekes változások előtt állunk, és a robotika, valamint a mesterséges intelligencia fejlődésével egyre komplexebb gépekkel vehetjük körbe magunkat, az azonban továbbra is a jövő zenéje, hogy a technológia segítségével tényleg megválthatjuk-e a boldogságunkat. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr1111767977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása