Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Niche: Mert fennmaradni nem is olyan egyszerű
Komoly evolúciós játék cuki izékkel.

niche_a6_logo.jpg

Újabb evolúciós játék érkezik hamarosan a piacra (pontosabban a Steam boltjába), az eddigieknél is sokkal komolyabb, tudományosabb és összetettebb mechanikával. A te fajod túl tudna élni?

A legnehezebb feladat

Darwin szerint a világ legnehezebb dolga azt a génkészletet összehozni, amivel egy faj képes a hosszú távú túlélésre, és ezeket a folyamatosan a változó körülményekhez igazítani. Pont ezt a feladatok állítják elénk a Niche alkotói - és itt sem sokkal könnyebb, mint a való életben. Azonban a nehéz játékok pont hogy vonzani szokták az intellektuális kihívásra éhes gamereket gondoljunk csak a Dark Soulsra vagy a Dwarf Fortressre , így ez nem lehet ellenérv a Niche-re. Ráadásul a játékban számtalan génkombinációból hozhatjuk össze a fajunknak, így abszolút a saját szájízünk szerint állíthatjuk össze nyerési stratégiánkat - amely az evolúciós játékok nagy vonzereje egyre inkább individualizálódó világunkban. A nyeremény pedig ezúttal maga az élet.

Már elérhető egy ingyenes demó verzió, amely egy kisebb szigeten játszódik - ám még így, a változók számát lecsökkentve is roppant élvezetes, és véresen nehéz a játék. Egyszerre kell figyelni az élelemre, az időjárásra, a szaporulatra, a betegségekre, a ragadozókra, és a klímaváltozásra, és ezek ideális eloszlására, különben kihalunk (amely biztosan meg fog történni párszor, mire valameddig is eljutunk a játékban). Akinek ez a verzió tetszik, az biztosan vevő lesz a teljesre, és a várhatóan folyamatosan érkező kiegészítőkre - amelyekhez a biológia szinte végtelen számú ötlettel szolgál.

niche_2.jpg

Magáról a játékról

Először is a fajunkról: egyetlen alap fajjal lehetünk, amelynek megjelenése sosem fog gyökeresen megváltozni, ám még így is számtalan opciót rejt a játék. A grafikán sajnos lehetett volna mit javítani: 2016-ban ez a grafika kicsit égőnek tűnik, legalábbis a stílusa biztosan nem jön be szerény személyemnek, annak ellenére, hogy a macskakutyamongúzok tényleg cukik. A játék hexamezőkön játszódik, amely stratégiai szempontból abszolút plusz pont - noha a grafikai élményt tovább rontja.

A készítők (öten dobták össze a játékot) mindegyike nagy biológia fan, egyesek közülük komolyabban is foglalkoznak a témával - innen született az alapötlet is. A játék neve életteret jelent (nem összekeverendő a hasonló nevű nihilista filozófussal), és mechanikája a valós életből vett egyszerűbb öröklési menetekből, valamint a populációgenetika alapvető jelenségeiből áll, így játék közben hasznosítható biológiai tudást is felszedhetünk.

nieche_3.jpg

Finanszírozás

Mint általában, a készítők a közösségi finanszírozás legkedveltebb módját, a Kickstartert választották. A kezdeti 15 ezer dolláros célt átlépve jelenleg majdnem 55 ezer dollárnál tartanak, és ez az összeg még pár napig növekedhet (hamarosan vége a kampánynak, így aki akar, gyorsan nevezzen be a bétakulcsra). Az elért és elérendő stretch goalok közt sajnos nincs grafikai update, ám számos új tényezővel és mutációval gazdagodott a játék a pénzösszegnek hála, és immáron a családfát is lehet vezetni. Az alapár 18 dollár, ami igen szerénynek mondható, de sajnos ehhez az összeg növelésével nem jár sokkal több tartalom, maximum mi is összerakhatunk pár mutációt - ha csak a mangafanok számára kötelező macskakutyamongúz füleket ide nem vesszük.

Niche - egy biológus elmagyarázza

A niche olyan élettér, amelyet valamilyen formában betölt az élőlény. Pl.: miket fogyaszt, milyen hőmérsékleten van, a térben hol helyezkedik el, hol van a búvóhely, hol van a territóriuma stb. Szóval ez egy n-dimenziós tér, amin belül az adott élőlény helyet foglal. Ott van sokféle élőlény ahol sok betölthető niche van, de ritkán kerülnek a teljesen ideális helyre, mivel ott van a többi faj is...

Ha tetszett a Creatures, a Don’t Starve, Vagy a Spore (amelyek az alkotó csapatnak is ihletül szolgáltak), akkor biztos be fog jönni a Niche is – ha pedig kihívásra vágysz, ess neki a demónak!

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr568750016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása