Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Ahol az egyetemen fejlesztenek szerepjátékot
Egy pszichológus hallgató és egy tanár összefogott, és segítségükkel olyan kurzus indult egy angliai egyetemen, amelyen a diákok szerepjátékot fejleszthetnek.

szerepjatekegyetem.jpg

Tanulva játszani…

Aki halott már az ELTE szerepjáték szemináriumáról, az tudja, hogy egyrészt menő, másrészt igen ritka az európai felsőoktatási szférában, hogy komoly krediteket érjen a szerepjáték vagy más hasonló hobbi. Azonban az angliai Winthrop egyetem irodalmi tanszéke még ezen is túllépett: szerepjáték fejlesztő tantárgyat hirdetett, és az itt készült alkotásokat ki is fogják adni –a pénz pedig a tanszékhez kerül, ahol természetesen fejlesztésekre költik majd. Az ötlet egy 22 éves pszichológus hallgató, Krysten Hudson fejéből pattant ki, aki nem olyan rég ismerkedett meg ezzel a gyönyörű hobbival, és teljesen lenyűgözte. De nemcsak elámult, hanem azt is felfedezte, hogy a játékok mennyit segítettek a résztvevőknek a szociális problémák és gátlások leküzdésében, ezért javasolta az ötletet a karon - ahol szerencséje volt. Ugyanis ott tanít egy bizonyos Christina Stiles is, aki nemcsak hogy játszott már ilyesmit, hanem hasonló Indie projektek írása a másik szakmája, így felkarolta a kezdeményezést.

… játszva tanulni

Az órára végül összesen 16 hallgató jelentkezett, és együtt megalkották több mint 44.000 szóban Ravensburg városát a Pathfinder rendszerében – a hozzá tartozó négy városon kívüli résszel együtt. Természetesen belehelyeztek rengeteg érdekes karaktert, történelmi utalást, ármányt és legendát, no és négy egyalkalmas modult is. Mindezt úgy rakták össze, hogy a különböző helyszínek különböző szociális képességeket fejlesszenek (már ha meg akarják oldani a modult), de közben ne maradjon ki a kardcsörgetés és a tűzlabdadobálás sem. A diákok szerint nem csupán a szociális készségeik fejélődnek, hanem az órával - némileg paradox módon - jobban felkészülnek az életre, mint a hagyományos metódusokkal. Itt ugyanis csapatban kell dolgozni egy komoly és komplex projekten, méghozzá határidőre, előre meghatározott minimumteljesítmény elérésével, ahogy azt kell majd sok valódi munkahelyen is. Ráadásul amelyik 4 fős csapat nem dolgozott egy adott részen, azok játszanak egyet ellenőrzésképpen az épp elkészült helyszínen – így játék is sokszor szerepel az óra „házi feladatai” közt.

Bármi is legyen a kezdeményezés vége a jövőben, én biztosan kíváncsi leszek a hölgyek vezényletével alkotott modulra, így ha megjelenik ti is értesülni fogtok róla.

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr998712784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása