Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Kiskutyákkal az űrbe – avagy mikortól vehető komolyan egy Kickstarter-kampány?
Ha a robbanós macskák minden eddiginél nagyobb sikert hoztak a Kickstareren futó társasok történelmében, akkor logikusnak tűnhet megpróbálni a kiskutyás űrutazós verziót. Pedig nem az.

Ami működik Jupiternek…

Mit kell tenni, ha elbukik egy Kickstarter-kampányunk? Semmiképpen sem szabad elszontyolodni, depresszióba esni, elvonulni egy sarokba és sírni – épp ellenkezőleg. Össze kell szedni a tapasztalatokat, elemezni kell a hibákat és buktatókat, majd le kell vonnunk a következtetéseket. Ezek alapján a következő próbálkozásnál jobb esélyekkel indulunk – sőt, ha mindezek után úgy látjuk, hogy van a játékunknak realitása, akkor mindenképp érdemes újra nekivágni a közösségi kalapozásnak egy új stratégiával.

John Dermody is éppen így tett - legalábbis látszólag. Ő, látva a Kickstarteren 4,8 millió dollárt kasszírozó Exploding Kittenst, összehozta a Puppy Dogs from Space-t, amelyben nem macskákat kell felrobbantani, hanem cuki kiskutyákat kell visszahozni az űrből. Csakhogy ami az egyik helyen működött, az a másik helyen teljes kudarcra van ítélve – ráadásul logikusan.

Az alapkoncepció még a felnőtteknek is szórakoztató: mindenki fellőtte a saját kutyáját az űrbe, és most azon versenyeznek, hogy ki tudja őket előbb visszahozni, mivel a közvélemény nem szeretne cuki halott kiskutyákat látni a bolygó körül keringve. Csakhogy itt – vagyis a jó alapgondolatnál – ki is fullad a két projekt közti hasonlóság. A játék nem volt elég beteg, nem szórakozni vágyó felnőtteknek szólt, nem volt mögötte profin felépített marketing stratégia, és legfőképp nem volt egy olyan grafikus brigád, akitől azt is tízezer példányban veszik meg, ha félálomban lefirkantanak valamit egy vécépapírra. Ettől függetlenül még akár jól is lehetett volna csinálni…

… de nem ment. A projekt mindössze 200 dolláros kezdőcélt lőtt be (ez 6 eladott játékkal meg két gumicsonttal elérhető), ami egy csak kártyákra épülő társasjáték esetében is több (illetve esetünkben kevesebb) mint nevetséges. Aki belefogott már hasonló projektbe, vagy csak egy kicsit is belegondolt, az tudja, hogy csupán a grafikai munka több millió forintnak megfelelő összeg majd 150 kártya esetében, ehhez jön még a szerkesztő díja, a nyomda beüzemelése (ha értelmes áron szeretnéd kihozni, akkor 2000 példány alatt nem állnak veled szóba), és akkor még nem is beszéltünk a Kickstarternek kijáró százalékról.

Bár már közel 1800 dollárnál járnak az űrkutyusok, ez még tizede sem az ilyenkor szokásos, 20-25 ezer dolláros kezdőcélnak, és nem valószínű, hogy ezzel a hozzáállással a maradék 21 napban meglesz a fenti összeg. Ugyanis a projekten látszik (pledge goalok ide vagy oda), hogy a készítő csupán szeretne legalább valami minimálisát viszontlátni abból a pénzből és energiából, amit beleölt a valóban cuki játékába. És ha ezt a KS közönsége megjegyzi, akkor bármivel is áll elő a jövőben, annak se lesz sokkal nagyobb serege.

-Nosfi

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr598638072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása