Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Tudósok kiszámították, hogy mennyi lembas kell egy mordori túrához
Frodó fiam, eszel te rendesen?

Ha azon gondolkodtál volna, hogy a Völgyzugoly-Végzet-hegye emléktúrára mennyi kaját kell magaddal vinni, és válaszok nélkül maradtál, akkor ne aggódj, mert Skye Rosetti és Krisho Manoharan elvégezték helyetted a matekot.

A két tudós kiszámította, hogy a 92 napos túra egy 9 fős csapat számára (4 hobbit, 3 ember, 1 tünde és egy törp) körülbelül 1 780 214,59 kalória bevitelére van szükség, hogy sikerüljön az út.

Ahhoz, hogy ez a szám kijöjjön Manoharan és Rosetti először külön-külön kiszámolta, hogy az egyes fajoknak naponta mennyi kalóriára van szükség. Feltételezésük szerint az emberek naponta 1700, a tündék 1400, míg a hobbitok napi 1800 kalóriát fogyasztanak.

Akárhogy is nézzük, ez rengeteg kaját jelent és itt jön a képbe a lembas. Szerencsére az alábbi idézet alapján arra lehet következtetni, hogy rengeteg kalória van a lembas kenyérben:

Keveset egyetek egyszerre, s azt is, csak ha muszáj. Mert ez akkorra szolgál, amikor már minden másból kifogytok. Az ostya még hosszú-hosszú ideig megőrzi az ízét, ha nem törik meg, és ha így hagyják, falevélbe csomagolva, ahogy mi hoztuk nektek. Ha egy darabot megeszik valaki, még akkor is, ha Minas Tirith emberei, reggeltől estig bírja a fáradtságot.

Nos, Manoharan és Rosetti ezen idézet alapján arra következtet, hogy egy lembas-ban úgy 2638,5 kalória van. Teljesen egyértelmű, nem? Innen már nem kellett sokat kalkulálni ahhoz, hogy kijöjjön, hogy a gyűrű szövetségének összesen 675 vekni lembas-t kell magukkal vinni, amiből 304 a hobbitoké, 214-et kap Gandalf, Aragorn és Boromir, 60 jut Legolas-nak és 99 Gimli jussa.    

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr18636734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása