Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

7 vérfagyasztó játék a halloweeni rettegéshez!
Nem tudod, mivel rémisztgesd magad virtuálisan? Van pár ajánlatunk a számodra...

halloween-hero.jpg

Halloween, Halloween, Halloween...

A csapból is ez folyik, tökfejek és rossz jelmezek mindenütt (no meg 1-2 jó, de mégis minek?), művér és műfogak, műünnep, de azért valljuk be, ilyenkor jó kicsit átadni magunkat a borzongásnak. Egy jó könyv magányosan (Nick Cutter: Mélység), egy parti társas a haverokkal (Rettegés Arkhamban) vagy egy klasszikus film a kedvesünkkel összebújva (The Thing), esetleg egy jó parás játék, ami egyszerűen csak szokványosan ijesztő, vagy – ami még jobb – elég mélyen az elménkbe is nyúl, rejtett félelmeinket keresi hosszú, nyirkos póklábaival…

Ez utóbbi opcióhoz gyűjtöttem össze pár ajánlott címet az utóbbi 20 év terméséből nagy neveket és indie címeket egyaránt lajstromba véve:

The Count Lucanor

Olcsó és gyors megoldás a rövid ünnep idejére. Ez a kis 5-6 órás indie kaland viszont meglepően igényes. Hangulatában Hayao Miyazaki filmóriásainak miliője (Chihiro szellemországban, A vadon hercegnője, stb…) keveredik a Silent Hill zsigeri horrorával, gótikus rémmesék és klasszikus népmesék elemeivel. Véres pofával röhögő kecskék, egy elátkozott kastély és az árnyak különböző borzalmai várnak minket egy intelligens és minden elemében egyedi horror kalandban, aminek édes kis pixelgrafikája csak hozzáad a rettegés faktorához, minthogy elidegenítené azt.

STEAM 

Sanitarium

Nem fogok sokat írni róla, mert nem is kell. Időtálló klasszikus, olyan pszicho-horror, amihez hasonlót sajnos azóta is nagyon keveset kaphattunk. Főhősünk egy elmegyógyintézetben ébred autóbalesete után, és ez a legkevésbé furcsa dolog, amit a játék alatt meg fog tapasztalni. Szürreális horror, mely hősünk elméjének legrejtettebb zugaiba kalauzol minket. Ízig-vérig egyedi kalandjáték, maximálisan ajánljuk, és nem csak az ünnepek idejére. A GOG rendszerében ráadásul tagja a nagy halloweeni leárazásnak, így pedig kevesebb mint két petákért (euró) a miénk lehet!

Extra érdekesség, hogy a játék első igazi fejezete egy tökfarmon játszódik, ahol őrült, torz gyerekek élnek szimbiózisban egy különleges, manipulatív lény felügyelete alatt…

GOG

STEAM

METRO: REDUX

A két Metro játék (2033, Last Light) felújított változatát magába foglaló csomag szinte minden pénzt megér, ha azt nézzük, milyen minőségű túlélő-horror FPS játékokat kapunk a pénzünkért. Ez talán a legsötétebb poszt-apolaliptikus vízió, amit videojátékban láttunk a S.T.A.L.K.E.R. óta. (A Stalker készítőitől egyébként…) A Redux csomag ráadásul tartalmazza a korábban csak DLC-ként elérhető Ranger játékmódot, ami minden HUD jelzőt nélkülöz, így igazán hardcore élményt nyújt a legnagyobb FPS veteránoknak is. (Ez a mód erősen ajánlott.) Ráadásul a Redux csomag most nagy konzolokon különösen akciós, PS4-re mindössze 3690 Ft-ért szerezhetjük be, Xbox-on pedig 5990 Ft-ba kerül.

PS Store

Microsoft

Clive Barker’s Undying

A játék, ami forradalmasította az FPS-horror zsánerét. A történetet nem más, mint a nagyszerű (és teljességgel elmebeteg… a szó legpozitívabb értelmében…) Clive Barker jegyezte, aki számtalan szuper regény és filmforgatókönyv mellett talán a Hellraiser-rel lett igazán világhírű. Az Undying Lovecrafti hagyományokat követő, mégis klasszikus elemekkel felruházott rémmese egy családról, akiket eluralt a sötétség, miután egy borzalmas ősi titok nyomára bukkantak. Az Undying sem egy mai csirke, ám egy felbontás bővítő modocska segítségével mai szemmel is elfogadható szintűre pofozhatjuk, a hangulata pedig máig képes meg-megfagyasztani a vért az ereinkben. Jóval a Bioshock előtt már alkalmazta a varázslat+lőfegyverek kettősét, ami mind a mai napig szuper élményt nyújt. Klasszikus, szellemes hangulata miatt halloween idejére különösen ajánlott, de aki még nem vitte végig legalább egyszer életében, amúgy is illendő, hogy tegyen vele egy próbát!

(…Akiket megfog Clive elmesélésmódja, tehetnek egy próbát a szintén az Ő nevével jegyzett Jericho című játékkal is, ami nagyon különlegesen ötvözi a kommandós csapatirányítós stílust a zsigeri és kizsigerelő gore-horrorral és ősi, misztikus témákkal.)

GOG

Pathologic Classic HD

Listánk egyik legfurcsább tagja, ami azért is nagy szó, mert fentebb már helyett kapott a Sanitarium is… A Pathologic egy túlélő-kaland-horror-FPS, mely egy különös, mindent eluraló vírus és egy baljós kisváros körül játszódik. A játék különlegessége, hogy teljesen szabad, nincs kimondott vége, sőt teljességgel koherens története sincs. A városban szabadon járva fedhetjük fel az eltemetett titkokat, oldhatunk meg küldetéseket, és persze deríthetjük ki azt is, mi mégis miért vagyunk ott, mi a célunk, ha egyáltalán van ilyen…(Illetve a tényleges igazság az, hogy van történet, ám a történetmesélés módja rétegekre épül, és a játékosnak magának kell összeállítani a képet magában, ahelyett, hogy a játék a szájába rágná az igazságokat.)

A valóban különleges dolgok mégsem a játékmenetben keresendők, a Pathologic hideglelős, elvont és semmihez sem hasonlító világa az, ami a legnagyobb kult-klasszikus horrorjátékok közé emelte. A játék szereplői pedig kimondottan regénybe illően különlegesek és felejthetetlenek. Mindenkinek ajánlom, aki vonzónak érzi a megfoghatatlan dolgokat…

HD felújítása elérhető az alábbi oldalakról:

STEAM

GOG

Darkest Dungeon

Az utóbbi évek egyik legkülönösebb horror és ugyan így legkülönösebb RPG játéka a Darkest Dungeon, ami tulajdonképpen a klasszikus „dungeon crawler” azaz „kazamata kalandor” (haha!) játékmenetet ötvözi fantasztikus horror körítéssel, őrülettel és leírhatatlan borzalmakkal. Az öreg Lovecraft igazán büszke lenne a készítőkre, hisz a játék szinte már-már embertelenül nehéz, sőt, ha nem vagyunk valódi stratégák illetve „minden-menedzsment” mániások, lehetetlennek is nevezhető. Nem egy-két napos kiruccanásra indulunk, ha bevállaljuk a brutális kalandot, a játék ugyanis hosszú, főleg mert irdatlan mennyiségű farmolásra, tápolásra lesz szükségünk, ha minden csapattagunkat (ez lehet akár 15-20 egyszerre menedzselt „katona” is) készen akarjuk tartani a legborzalmasabb szörnyűségekre. Kivitelezésben és hangulatban szinte már-már a tökéletesség határait súrolja, de túlvilági nehézsége miatt csak mazochistáknak ajánlanám…

STEAM

GOG

Dark Fear

Olcsóbb, mint egy meki-menü, és mégis szörnyen tartalmas és izgalmas retro-horror kaland. Sőt… A játék egyszerűségében tulajdonképpen már-már zseniális. Dark Fantasy világban játszódik, ami egyszerre hozza a Diablo első részének hangulatát (és zeneiségét), és a klasszikus horror történetek szinte minden kliséjét. Ezeket a kliséket azonban olyan intelligensen és olyan kifinomult érzékkel használja fel, amit sok AAA kategóriás horrorjáték készítőjének kötelező tananyaggá tenném. Szinte semmi pénzért egy egyszerű rendszerű, de hosszú és mély kalandjátékot kapunk, melyben színesítésként RPG elemeket is kevertek.

Kell ennél még több? Megjegyezném egyébként, hogy komolytalannak ható pixelgrafikája egy pillanatra sem gyengíti a rettegés élményét. Javaslom egyedül, sötétben, fülhallgatóval játszani. De csak óvatosan, és minden törékeny dolgot tegyünk el a közelünkből. Én szóltam!

STEAM
 

Ajánlott még (a teljesség igénye nélkül):

Bloodborne, Grim Fandango, Alan Wake, Shadowman, SOMA, Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth, Planescape:Torment, Thief 1-2-3, Bioshock 1-2, I Have no Mouth, and I must Scream, Dark Souls, Alone In The Dark 1-2-3-4, Costume Quest 1-2, The Last of Us, Dante's Inferno, Clive Barker's Jericho, Alien: Isolation, Quake, Blood, The Darkness, Resident Evil 2, Resident Evil 4, The Evil Within, The Black Mirror, The Last Door, Sunless Sea, Darkseed, Zombi, Fran Bow, Layers of Fear, Fatal Frame 2, Silent Hill 1-4.

Varga Bálint Bánk

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr10011915271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2016.11.01. 20:36:45

A Pathologic jó játék azoknak, akik szeretik a brutális kihívásokat. Rendkívüli hangulata van, a negatívum viszont az, hogy rendkívül nehéz. Szerintem sokkal nehezebb, mint a Darkest Dungeon, amit egy idő után meg lehet szokni (csak azt kell elengedned, hogy a karakterek a szívedhez nőjenek, mert egy kettőnek úgyis hamar annyi). A Metro-k is nagyon jók, bár a legnehezebben játszva ismét elég brutálisak (vicces módon főként azért, mert nem látod, hogy mennyi lőszered van és így folyamatosan azon vagy beszarva, hogy az egyébként is ultra kevés lőszerből nehogy bármennyit is elpazarolj).

ChronosHD 2016.11.01. 21:48:20

Somát most toltam végig, valami eszméletlen milyen jó minőségű egy játék. A narratíva önmagában megér egy misét de az egész egy komplett élmény. Nekem felsorakozott a Bioshock Infinite, a Thief 1-2 és a Clive Barker's Undying mellé.

Marten85 2016.11.01. 22:09:09

Egy hete raktam fel pont az Undyingot. Emlékszem, anno elképesztő hangulata volt, nagyon megfogott. Plusz időnként tényleg rendesen paráztam benne. Volt olyan, hogy én kiabáltam, hogy "hagyjatok békén! hagyjatok békén!", miközben lőttem és kaszaboltam vadul a sötétbe.

A Jericho, noha a sztorija talán még rá is ver egy kört az Undyingra, de játékként sajnos szörnyű gyenge.

Amit hiányolok a listáról, az a F.E.A.R. első része. Abban is volt rendesen parázás. Csak a második része már sokkal inkább egy misztikus FPS, sokkal kevesebb horror-elemmel.

Spiritmonger 2016.11.01. 23:05:48

ugyan scifi-horror, de a Dead Space sorozat mindenképpen idekívánkozik...

So No 2016.11.01. 23:21:49

The Typing of the Dead

Jatszol, es megtanulsz gepelni is. Egy jatek, aminek meg ertelme is van. Talan azert nem ismeri senki.

en.wikipedia.org/wiki/The_Typing_of_the_Dead

ComLo 2016.11.02. 02:42:06

Fura, nekem ennek listának (kiegészítéssel együtt!!), Amnesia nélkül, olyan érzete van, mintha egy "legjobb sci-fi filmsorozatok" listáról hiányozna a Star-wars. Annyira alap nálam, és minden más listán annyira magasan szerepel ... dehát ízlések és pofonok.
Az volt az a játék, amivel nem volt olyan ismerős, amiben 30-40 percenként szünetet kell tartanod, annyira nyomasztó, hogy azt nehéz szavakkal visszaadni ...

Nem a tiéd! 2016.11.02. 07:49:41

7th Guest, Phantasmagoria???

Varga Bálint Bánk 2016.11.02. 08:41:36

@ComLo: Szia! A Star Wars nem sci-fi... :D (hanem űropera, ami nem ugyan az, így nem is nagyon kerülne fel a legjobb sci-fi-k listájára.) De itt abba is hagyom a szőrözést. :) A cikk amúgy nem is igazából a legjobb horror játékokról szólt, csak 7 címről amit idén nagyon ajánlok, ezen kívül gyorsan a cikk alján felsoroltam pár nagy címet ami az eszembe jutott. Valóban sok fontos cím kimaradt, például a FEAR, az AMNESIA, a FORBIDDEN SIREN és még nagyon sokan mások, de ha mindent megemlítek, a lista bődület hosszú lett volna, mert szerencsére jó horrorokból mindig el voltunk látva. :)

Varga Bálint Bánk 2016.11.02. 08:43:23

@Spiritmonger: Valóban a Dead Space is megért volna még egy misét. :)

Varga Bálint Bánk 2016.11.02. 08:44:12

@Chronos.hun: Thief, Undying, Bioshock... Te egy igen jó fej ember lehetsz! ;)
(magam is hatalmas kedvenceim tartom számon ezeket.)

Varga Bálint Bánk 2016.11.02. 08:46:16

@Marten85: Nekem játékként sem volt gyenge a Jericho, főleg mert én jól elszórakoztam a hőseink közti ugrándozással, több kedvencem is lett a csapatban, így a megszállásos vonal engem lekötött amíg véget ért a game, illetve ahogy mondtad is, a története még összetettebb és érdekesebb is az Undying-nál, szóval az nekem szintén elég volt, hogy az unfair és néhol nagyon is önismétlő hentelést is kibírjam. :)

ComLo 2016.11.02. 08:48:05

@Varga Bálint Bánk: Nem szörözés de amennyire én tudom, az üropera, a sci-fi egyik alfaja, így egy "legjobb sci-fi" filmek listáján ott a helye :-P ... (minden bogár, rovar, vagy hogy is volt az sok-sok éve ... ).

De ez full off, ahogy mondtam a lista tök szimpatikus, csak hiányoltam a nálam az egyik abszolult top 3-as megmlítését. :-)

Marten85 2016.11.02. 09:20:34

Ahol mindenkit lehetett irányítani, azok a részek jók voltak, bár Black és a Ghost Bullet annyival erősebb volt mindenki máshoz képest, hogy nekem nem volt érdemes mással lenni.

A probléma három dologból eredt nekem:
- Checkpoint-rendszer, nem lehet magadnak menteni, mikor kéne.
- Azok a részek, amikor valakivel kell megoldanod valamit, ha a fene fenét eszik, akkor is. (Különösen Jones, jajj de utáltam Jones-t)
- És a második pontnak a súlyosbított esete, mikor valakivel vagy, és a képernyőn gyorsan felvillanó gombokat kell szépen időzítve nyomkodnod.

Igazából nem bántam meg, hogy lenyomtam, a sztori tényleg állat volt. Meg a hangulat is egyedi.

Varga Bálint Bánk 2016.11.02. 11:09:44

@ComLo: Valahol igazad van, de ha megnézed a legjobb filmeket tartalmazó scifi listákat emiatt a kis "alfajság" miatt pont nem szokott szerepelni. :) Egy példa link, a top 25-be sem került bele egyik része sem:
www.indiewire.com/2015/05/the-25-best-sci-fi-films-of-the-21st-century-so-far-264273/5/

De egyébként ezt nem támadásként írtam, egyszerűen kiegészítőként, baráti csevejként, ahogy az előzőt is. :)

Varga Bálint Bánk 2016.11.02. 11:12:23

@Marten85: Igen a felsorolt dolgokban abszolút igazad van, főleg ami a kiegyensúlyozatlanságot illeti a karakterek ereje között.
Nem tudom miért szerettem annyira, vagy 3x végigvittem, pedig valójában nem egy kiemelkedő alkotás, sőt inkább csak egy erősebb közepes, de néha tudok vonzódni az ilyen játékokhoz is. :) (Pl. W40k Space Marine is ilyen quity pleasure nálam) :)

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása