Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Kickstarteren a Voyager űrszondák kozmikus aranylemeze
Carl Sagan válogatását 40 éve lőtték ki a világűrbe.

voyager.jpeg

Akik érdeklődve követik az űrkutatással kapcsolatos fejleményeket, illetve rendelkeznek némi Discovery Channel-es alapműveltséggel, azok számára ismerős lehet Carl Sagan aranylemeze, amelyeket a Voyager-program két szondájára rögzítettek majd' 40 évvel ezelőtt.

A lemez tulajdonképpen egy szívélyes üdvözlet a Földről, amely az emberi kultúrát kívánja bemutatni azoknak a űrbéli civilizációknak, amelyek a szondákba botlanának kutatásaik során. A lemezen különböző zenék mellett (Bachtól Chuck Berry-ig terjed a skála) különböző nyelvek is találhatók, illetve képek az emberiségről és a Földünkről, de Sagan arról sem feledkezett meg, hogy útmutatót küldjön a lejátszáshoz. 

A hanganyag egy részét egyébként a NASA munkatársai tavaly fellőtték Soundcloudra is.

Üdvözlet a Földről

A Föld hangjai

A kulturális információk mellett fontos tudományos tartalmakat is rögzít a lemez, amelyek a földi biológiáról, a naprendszerünkről és bolygóinkról mesélnek, de az emberi DNS-t, anatómiát és szaporodás kérdéseit is érinti a kozmikus üdvözlet.

A Voyager-program 40. évfordulóját kihasználva az Ozma Records leporolta az aranylemezt, hogy ezúttal az űr helyett a Kickstarterre lőjék fel az emberiség üzenetét, és úgy tűnik, ez nagyon jó üzletnek bizonyult, hiszen a kampány alig néhány nap alatt több mint 360 ezer dollárnál tart és még 27 napig várja minden civilizáció egyedét, amely rendelkezik Kickstarter-fiókkal és bankkártyával. 

A kickstarteres változat természetesen ízléses csomagolásban és mindenféle extra tartalommal megpakolva várja a támogatókat. A csomag három aranylemezt, egy nagyon exkluzív tárolót, valamint egy színes-szagos könyvet tartalmaz. Ez utóbbi kiadvány nemcsak a Voyager-program titkait tárja fel, hanem tartalmazza azokat a képeket és információkat is, amelyeket az eredeti aranylemezre kódoltak a projekt résztvevői, így mindenképp érdekes olvasmánynak ígérkezik. 

voyager3.jpg

Ahhoz, hogy ez csomag a miénk legyen, legalább 98 dollárt kell kicsengetnünk, ami nem kevés, ugyanakkor azt is azt is érdemes megjegyezni, hogy a lemezt még soha nem adták ki itthon (mármint a Földön). 

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr4911737775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása