Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Az megvan, hogy a vikingek imádtak társasozni?
Még a túlvilágra is magukkal vitték kedvenc játékaikat.

vikingek.jpg

A vikingek félelmetes harcosok és nagyszerű hajósok voltak, ám a vérontáson és a portyázásokon kívül számos egyéb, kevésbé brutális kedvtelésnek is hódoltak. Például imádtak társasozni

A European Journal of Archeology legutóbbi számában található egy cikk, amelyben Mark Hall, a Perth Museum kurátora arról számol be, hogy a régészek eddig több mint 36 olyan viking temetkezési hajóra bukkantak, amelyben különböző társasjátékokat, figurákat és játékszereket is találtak az elhunytak maradványai és egyéb személyes tárgyai mellett. Az alábbi kép a skóciai Orkney-szigeteken talált hajó rekonstrukciója:

viking_tarsasjatek.pngA viking harcosok tehát a Valhallába is magukkal vitték kedvenc játékaikat, ami első hallásra talán megdöbbentő lehet, ám Hall magyarázata teljesen világos:

A stratégiai gondolkodás és a harci készség egyaránt szükséges volt a táblás játékokban való sikerek eléréséhez, amelyek végső soron a harcosok érdemeit tették hangsúlyosabbá.   

A vikingek tehát a játékokban való helytállást és sikereket is is nagyra tartották, a temetkezési hajókba helyezett játékkészletek pedig arra szolgáltak, hogy emlékeztessék őket az elhunyt érdemeire és képességeire, illetve hogy halott társuk a túlvilágon is hódolhasson kedvenc játékainak. 

A régészek találtak olyan hajót is, amelyben egy 25 darabból álló, csontokból készült játékot és egy vélhetően hozzá tartozó dobókockát temettek a halott mellé, de még számos, főleg bálnacsontokból faragott figura és jó néhány játéktábla került feltárásra, amelyek mind-mind arról tanúskodnak, hogy a vikingek életében nagyon fontos szerepet töltött be a játék. Hall tanulmányában arra is rámutat, hogy ennek roppant praktikus oka van: hajós népről lévén szó, a vikingek rengeteg időt töltöttek a tengeren, ami hosszú távon rendkívül unalmas lehet, a társasjátékok pedig kiváló unaloműzők, ráadásul alkalmasak arra is, hogy megerősítsék, szorosabbra fűzzék a kapcsolatokat.

Ti melyik játékot vinnétek magatokkal a Valhallába?

  

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr408932554

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: I. István a magyar történelem első bolsevikja 2016.08.06. 11:22:12

I. István véreskezű király, azaz Vajk volt a magyar történelem első magánvagyonok államosítását végrehajtó bolsevikja, a múltat végképp eltörölni szellemében. E külföldi seregek segítségével hatalomra került király adta oda önként a Bécsi medencét, (...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása