Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

A Hét királyságban immáron a nők uralkodnak
Szoknyás hatalomátvétellel ért véget az évad

got0.jpg

A GoT évadzáró epizódjában rengeteg izgalmas dolog történt, ám a legérdekesebb az, hogy Westeroson és környékén szinte csak nők gyakorolják immáron a hatalmat.

Figyelem, spoilerekkel teli írás következik!

A történetről dióhéjban

Bár ez a rész sem volt mentes bakiktól, most nem célunk ezeket boncolgatni, hiszen mindent egybevetve: igen ütős részt kaptunk, ami jó negyed órával hosszabb volt, mint az lenni szokott. Mint ahogy az évadzáró részektől elvárható, itt is elvarrtak néhány szálat (és pár újat is kibontottak), ám sokkal fontosabb az, hogy kialakultak a nagy szövetségek a hatalmas csatározáshoz, vagyis a Tűz és Jég Dala végső lezárásához.

A záró epizódban, minden várakozással szembe menve Cersei megmenekül, és megöl mindenkit a tárgyaláson, amin részt sem vett, majd elfoglalja a vastrónt - amivel két dolgot is vesztenek a nézők, Tommenen kívül. Egyrészt sosem jövünk rá hogy mi volt a Tyrellék terve a verebek ellen, másrészt a sorozat egyik legjobb nőjét is balga mód kiírták, méghozzá örökre. Arya visszatér és végez a vörös nász végrehajtóival (ezzel anyja félhullájának visszatérési esélye gyakorlatilag nullára csökkent). Jon Snowról bebizonyosodik hogy félig Stark, félig Targaryen (de persze ezt se tudja, mint ahogy általában), Kissujjnak mégsem jön össze semmi (de azért nem ad ja fel), a Tyrell és a Martell ház pedig szövetséget köt (itt a Töviskirálynő alakítása és stílusa még mindig zseniális). Azonban a történéseken kívül sokkal érdekesebb tény is a szemünk elé tárul, ha más szemszögből nézzük a dolgokat.

got1.jpg

Amikor a gyengébbik nem az  erősebb

A sorozat kezdetekor a világ jól idomult a középkori sztereotípiákhoz (amelyből G.R.R. Martin építkezett): néhány kivételes karakteren kívül a fontosabb pozíciókban csak férfiak ültek, a nőkre az intrika, a méreg és a csábítás maradt. Immáron azonban majd minden jelentősebb hatalmi székben nő ül, a férfiak szinte teljesen kiszorulnak a játszmákból, vagy halomra ölik őket. Ez akkor is igaz, ha csak a kisebb pozíciókról van szó: a Sárkányok Anyja hátrahagyta szeretőjét (a másik esélyes a végtelenségbe bolyong az ellenszert kutatva), Kisujjat Sansa kikosarazta, a Freyék kihaltak, Varys pedig egyrészt három nő között közvetített, másrészt nem igazán nevezhető férfinak… Nagyjából a Falon, és a Vasbankon kívül nem vezet semmilyen fontosabb tisztséget férfi.

Ha összevetjük Westeros hét nagy házának uralkodóit, akkor megdöbbentő dolgot tapasztalhatunk: szinte mindenhol nő került az élre. Igaz, a Targaryeneket csak néhány részig vezette egy férfinak csúfolt valaki, Daenerys egy üde és igen kívánatos színfolt volt a férfiak által uralt mezőnyben.

Ám mostanra a többi ház igazodott gozzá: a Martelleket nő vezeti, a Lannistereket nő vezeti (aki egyben a király is), a Tyrelleket nő vezeti és más nem is maradt közülük, és még a Greyjoyok szakadár részét is nő vezeti. A Baratheon ház kvázi kihalt (van egy 3 évada fel nem tűnt fattyú, aki egyszer majd előjön, de ő nem nevezhető semmilyen hatalom birtokosának), az Arryn házat uralkodóját szintén nem lehet könnyen férfinak nevezni (bár Kisujjat igen). Tehát szinte csak Jon Snow az, aki férfiként vezet egy nagy házat - ám ő nem nyerhetett volna a húga nélkül, és ott van mellette egy 11 éves kiscsaj, aki sokkal, de sokkal tökösebb nála.

lyanna-mormont.jpg

Ehhez képest a Tyrellen és az Arrynon kívül minden házat férfi vezetett a kezdetekben - és az Arryn ház úrnőjét Kisujj még ki is nyírta, tehát nem lehet az írót azzal vádolni, hogy csak a férfiakat gyilkolja halomra. A kérdés, hogy mi lesz a vége és hogy mindez miként fog kihatni a világra. A szoknyák háborúja mindenképpen érdekes fordulat lenne, de sokkal érdekesebb kérdéseket vet fel a sorozat.

Vajon milyen lett volna a késői középkor, ha szinte mindenhol nők kerültek volna hatalomra? Milyen lett volna a női szerep sorsa?

Ha valaki azt hiszi, hogy csak oda nem illő dolgokat próbálunk belelátni egy folyamatba, annak hadd jegyezzem meg, hogy ez a folyamat teljesen beleillene a jelenlegi világtrendbe (már ami a fejlett országok társadalmainak nagy részét illeti), és egy globálisan népszerű sorozat nem engedheti meg magának, hogy ne reflektáljon ilyenekre…

- Nosfi

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr428850896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása