Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

iPhone botrány: a kétféle gyártótól származó 6s-ek nem egyformák
Az iPhone-ok legújabb szériája sem tudott kijönni botrány nélkül.

image

Jót nevettünk a 6-os széria #bendgate botrányán, amikor kiderült, hogy akár puszta kézzel vagy farzsebben tartva egy egyszerű leüléstől is elhajlik a világ talán legnépszerűbb státusszimbóluma, az okostelefonok kategóriáját megteremtő iPhone. Nevetségesnek tűnt, hogy egy ilyen reputációnak örvendő gigatechvállalat ilyen hibát vétsen, de örültünk neki mert – ha maga a helyzet nem is vicces – legalább a netet elárasztották a jobbnál jobb mémek, tweetek, képek, corporate és civil reakciók.

Egy évvel később, azaz nemrég, menetrend szerint érkezett az új iPhone: még szebb, még jobb, még többet tud, még S-ebb és az összes szokásos unásig ismert szuperlatívusz, amiket az arcunkba tolva tartanak, csak a modell változik mellette évente. Idén sem tudott botrány nélkül maradni a bemutató: kiderült ugyanis, hogy bizony kívülről megegyeznek a 6S széria darabjai, belülről viszont nem: két cég gyártotta ugyanis a chipeket és a teljesítményük nem egyforma. A Samsung által gyártott (azért ez elég vicces nem?) chipek 14 nanométeresek, a TSMC chipjei pedig 16 nanométeresek. A kisebb méretű elvileg energiatakarékosabb, a nagyobb pedig tovább bírja.

Az Apple elismerte a hibát, néhány százalékosra tették a két chip közötti teljesítménykülönbséget. Természetesen a Geekbench nem volt rest és letesztelte, hogy mi áll az Apple által megfogalmazott “a mindennapos használat során szinte észrevehetetlen különbség” corporate szófüzér mögött. A teszt elképesztő eredményt hozott: a TSMC chipes telefon kenterbe verte a samsungost: TSMC chip közel egy órával tovább bírta a samsungos ikertestvérénél, ez elképesztő nagy, másfélszeres különbség az amúgy is problematikus készenléti idejű okostelefonoknál. A tesztben azt is megemlítik, hogy a TSMC-s modell nem melegedett annyira, mint a Samsung chippel működő iPhone, a különbség egész pontosan 3℃ volt. Azt, hogy milyen chipet tartalmaz a telefon, csak úgy lehet kideríteni, ha telepíti az ember a Lirum Device Info nevű appot, de sajnos ez csak vásárlás és aktiválás után kivitelezhető.

Nézzétek meg a Geekbench tesztjét:

 

Az eset megint igazolta, hogy nem érdemes sorban állni két napig egy olyan termékért, amiről nem is tudod, hogy mi.

U.I.: Szeretnénk megőrizni az Apple termékekbe vetett bizalmunkat és csodálatunkat, ezért a következő videót küldenénk a cupertinoi szakembereknek, kiemelve a legfontosabb gondolatot:

“Clearly, this is the future. But can’t we just slow down and enjoy the present a little longer?”

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr158637220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása