Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Oculus Rift: jön a VR okuláré
Ez már nem a fejlesztői változat.

image

Az Oculus tegnap a világ elé tárta a Rift virtuális valóság headsetjét, ami mellé egy wireless Xbox One kontroller is társul majd. Továbbá jár még hozzá egy állványra szerelt érzékelő is, ami a Riften található LED-es jelzők alapján követi a mozgásunkat.

imageimage

A Microsofttal való közös munkának köszönhetően a Rift natívan támogatja a Windows 10-et, valamint Xbox One játékokat is lehet rajta játszani. Bár ez jól hangzik, az igazság azonban az, hogy ez csak PC-és streamen keresztül lehetséges, egy virtuális terem virtuális kivetítőjén, ami sajnos ebben a formában gyakorlatilag semmire sem jó.

A Rift valójában nem egy nehéz készülék, akár egy kézben is lehet tartani. A fekete szövet burkolat alatt két OLED kijelző foglal helyet, összesen 2160 × 1200 felbontással. Emellett beépített fejhallgatókat is tartalmaz, amik akár el is távolíthatóak, ha sajátot szeretnénk használni helyettük. A Rift könnyedén testre szabható: az új változatot már szemüvegesek is bátran használhatják, valamint az arcunkkal érintkező felület is cserélhető. Egy csúszka segítségével pedig a lencsék közötti távolságot saját fejméretünkre szabhatjuk.

A jövő heti E3-on pedig már ki is lehet majd próbálni a Riftet, illetve a hozzá tartozó, még prototípus Oculus Touch mozgásérzékelős kézivezérlőt is.

image

A nap meglepetése minden bizonnyal a mellékelt Xbox One kontroller, valamint a Microsofttal való szoros együttműködés bejelentése. Fél évvel ezelőtt még Brendan Iribe, az Oculus vezére azt nyilatkozta, hogy:

Egész idő alatt úgy gondoltuk, hogy nem szövetkezünk sem a Microsofttal, sem a Sonyval. (…) Ennek valóban egy új platformnak kell lennie.

A Riften játszhatóak lesznek olyan játékok is, mint az EVE: Valkyrie, valamint az Insomniac és a Gunfire Games által fejlesztett Edge of Nowhere, illetve Chronos nevű TPS (Third Person Shooter) nézetű játékok. Az Oculus emellett szeretné a kisebb játékfejlesztő cégeket is a platformra csábítani.

Nate Mitchell, az Oculus társalapítója szerint továbbfejlesztik a Steam-hez hasonló Oculus Home nevű alkalmazást, ami a készülék indulásakor jelenik meg. Itt magukat a kipróbálható játékokat tekinthetjük meg, sőt, akár ott helyben meg is vásárolhatjuk őket. Emellett egy oldalsó sávban a barátok listája is helyet kapott.

image

A hagyományos játékok mellett az Oculus Touch segít majd a tökéletes virtuális valóság élmény megteremtéséhez. A speciális kontroller segítségével felvehetünk tárgyakat, integethetünk, vagy akár célozhatunk is virtuális fegyvereinkkel.

imageimage

A Riftet még az idei évben elő lehet majd rendelni, és várhatóan 2016 első negyedévében érkezik majd. A tegnapi bemutató hatalmas mérföldkőnek számít, amelyre három évvel az Oculus Kickstarterjét, illetve egy évvel a Facebook általi felvásárlást követően került sor. Az Oculus ez idő alatt együttműködött a Samsunggal, hogy közösen kifejlesszék a mobil Gear VR-t, ahol egy Samsung Galaxy Note 4 kijelzője és processzora adja a készülék alapjait. Ugyanakkor a Rift, az Oculus zászlóshajója immáron már csak egy karnyújtásnyira van tőlünk.

image

Ez idő alatt a többi VR headset fejlesztő cég sem ült a babérján: a HTC Vive, az Avegant Glyph, vagy a Sony Morpheus készülékei szintén a jövő év elején, vagy akár még az idén megjelenhetnek. A játék és mozi élménygyárosok pedig gőzerővel dolgoznak a tartalmak előállításán.

Az idei E3-on valószínűleg még több izgalmas részlet fog fényre derülni, beleértve az árat és a megjelenés pontos dátumát. De a legnagyobb kérdés, hogy vajon a virtuális valóság a 3D-s tévékhez hasonlóan egy újabb úri hóbort lesz, vagy valódi áttörést hoz a videojátékok és a mozi élményvilágában?

-Scotty

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr978644714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása