Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

LEGO Minecraft – Az erőd játékbemutató
Kipróbáltuk a Minecraft Lego egyik legkirályabb szettjét és elmondjuk a véleményünk róla.

A régi kockáktól az új kockáknak!

Minecraft Lego? Kinek jutott ez eszébe? Úgy értem… miért nem jutott ez eszébe valakinek jóval korábban?

Ha belegondolunk, a LEGO és a Minecraft lényege egy és ugyanaz. Az ALKOTÁS. Ez ilyen nevetségesen egyszerű. Hisz legtöbb esetben a Lego-t sem azért vásároljuk, hogy miután felépítettünk, játsszunk vele, még a gyerekek jó része is úgy érzi, a megalkotás sokszor igenis fáradtságos és komoly fejtörést okozó folyamata az igazi élmény. Ez tökéletesen igaz a Minecraftra is.

A kész torony szett madártávlatból

A Microsoftnál – ami Minecraft franchise jelenlegi jogtulajdonosa – nagyon okosan úgy gondolták, hogy nincs értelme kifejleszteni a saját építő játékukat, ha ezt a formulát már amúgy is tökélyre vitték. (hasonló crossovereken egyébként nap, mint nap dolgozik a színfalak mögött a lelkes Lego közösség, az egyik legérdekesebb próbálkozásról mi is írtunk!) Míg első körben úgy véltem a Minecraft sajátos kockavilágát csak bugyuta vagy tessék-lássék módon lehet a Lego szintén sajátos világába plántálni, „Az erőd” szett, amit volt alkalmunk kipróbálni, minden várakozásunkat felülmúlta.

Atya világ…

Kívülről szinte egészen egyszerűnek tűnik, amikor kibontottam a meglehetősen nagy dobozt megrettentem az alkatrészek számának látványától. Az erőd egy meglehetősen bonyolult és izgalmas szett még a veterán legósoknak is. Számtalan apró kis finomság, részlet és persze bonyolultabbnál bonyolultabb alkotóelemek teszik változatossá az építés folyamatát, a kis erdő kapuja gombnyomásra nyílik, ahogy a torony egy rejtett ajtaja is (ez a rész különösen szép és bonyolult megvalósítású), a falakból pedig dárdák csapódnak a támadó csontvázakba. A fa és a tűz igényes kialakításúak, a Minecraft ló egészen frenetikus, teljesen más világ, mint a régi egyben fröccsöntött klasszikus Lego lovak voltak, ez különösen tetszett nekem.

A Minecraft Lego-ló feje és farka is mozog, aprósága ellenére vagy 20 alkatrészből tevődik össze!

Ismerős és mégis új…

Ez körülbelül az egész Minecraft Legóra igaz állítás. Minden ugyanolyan, pont, ahogyan kisgyerekkorunk óta szeretjük, de egy kicsit mégis más. A figurák imádnivalóak és egyediek, egészen új ízt adnak az egész Lego-élményhez, és a klasszikus alkotóelemek ellenére a szett tökéletesen hozza a Minecraft szintén nagyon sajátos hangulatát és vizuális benyomásait. Aki akár csak 1-2 órát is töltött már életében a Minecraft virtuális homokozójában, pontosan tudja mitől Minecraft-életérzés és ez hellyel-közzel át is jön a Lego-verzió építése közben.

A torony-szett fele, éppen készülőben

Ahogy az a Minecraftra is igaz, Lego-t építeni sem egyedül a legnagyobb móka. Mi ketten álltunk neki és ügyesen összedolgozva, megosztva a bonyolultabb feladatokat és az alkatrészkeresés munkafázisát, nagyon jó időtöltés volt az a közel két óra, ami alatt felépítettük az erődöt. Persze mi harminc éves vén lovak vagyunk, valószínű, hogy ha egy friss elméjű, gyakorlott, gyors kezű 8 éves is lett volna velünk, sokkal hamarabb végeztünk volna az egésszel. No, de beszéljünk akkor a lényegről:

Az erőd megszületése

Az erőd szett négy előre tervezett erődítménytípust kínál nekünk megépítésre, ahogy a fentebbi képeken láthatjátok, mi a torony verziót választottuk, mert elsőre az tűnt a legérdekesebbnek (és persze ez a legnehezebben fényképezhető…).

A felépítés folyamata a Legótól megszokott formában, nagyon okosan tervezett, amit fantasztikusan átlátható használati utasítással kapunk, négy erődhöz négy könyvvel.

Először megszületnek a kisebb, majd nagyobb alkotóelemek, majd attól függően, melyik erődítménytípust szeretnénk megépíteni, illesztjük össze, vagy alakítjuk át a részleteket. Amint azt említettem, az erőd egy nagy szett, a Lego Minecraft család egyik legnagyobbja, ilyesfolytán pedig irdatlan mennyiségű alkatrészből áll.

A szettel kapunk egy hőst, arany páncélban, extra kardokkal, egy lovat és három csontvázat, akik ostromlói vagy védői lesznek a kocka várnak.

Kinek? Miért?

Az erőd nem a legnehezebb Lego, amit valaha építettem, de a számtalan apró alkatrészből összeálló bonyolult mechanika miatt mégis a nehezebbek közé sorolható. Persze a játék nem is véletlenül a 8+ korosztályt célozza meg, egyrészt mivel ők azok, akik a számítógépen agyba-főbe nyomják a Minecraftot, másrészt a szett némelyik része eléggé összetett gondolkodást, de főleg nagyon sok türelmet igényel. Mindenképpen szeretném külön kiemelni a torony, vagy tornyok egyik szintjének jellegzetes díszítő kerítés elemeit, aminek megépítése külön kihívás volt, végeredményben pedig elképesztően néz ki. Ugyanez igaz a Minecraft-fára is, amit először konkrétan túlbonyolítottnak találtunk, de igazán újszerű Lego élmény volt nekünk.

Felnőtt vásárlók és gyűjtők számára is ajánlatos az erőd, mivel nemcsak a négy előre tervezett erődtípust tudjuk megépíteni, már az előkészületek alatt látni fogjuk, hogy ez a csomag különösen nagy teret ad az újratervezésre, még ha ez triviálisan is hangzik egy Lego esetében. (…hisz elméletileg minden Lego ilyen, de azért ez nem ennyire egyértelmű.)

Az alap beállítások ugyanazokból az előre épített alkotóelemekből állnak össze, akár a teljes Lego apró darabokra szedése nélkül alakíthatjuk „A” erődünket „B” erőddé.

Impozáns darab, ami ugyanolyan gyönyörűen fest egy kissrác autós szőnyegén, mint egy vájt fülű (vagyis szemű…) gyűjtő vitrinjének üvege mögött. Én csak ajánlani tudom (és a három éves kisfiam is, aki meg van őrülve érte), bár az ára igencsak borsos, ahogy a legtöbb nagy Legonak, sok-sok más tizenezres játékokkal ellentétben azonban (ahogy majd minden Lego esetében) itt egy olyan élményt kapunk a pénzünkért, amivel ha elővigyázatosak vagyunk, szó szerint még az unokáink is játszhatnak.

Én és a skacok bandázunk!

Szóval mit is mondhatnék? A Lego még mindig maga a minőség, a Minecraft-szettek pedig egy izgalmas új ízt hoznak az ismert formulába, anélkül, hogy bármennyire is szétbarmolnák azt.

Varga Bálint Bánk

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr6612727762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DogTheDog 2017.08.11. 14:12:29

Fasza, felirom a Telapo listajara.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása