Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Star Wars: Sorsok gyűjtögetős kártyajáték | Nem hagytuk nyerni a vukit
Kipróbáltuk a Fantasy Flight Games új gyűjtögetős kártyajátékát.

dns-swsorsok-1280x670_v2.jpg

A Star Wars az asztali játékok világában is rengeteg izgalmas lehetőséggel kecsegtet, a Fantasy Flight Games játékfejlesztői pedig úgy tűnik, előszeretettel kapcsolnak fénysebességre, hogy minden lehetőséget kisajtoljanak a messzi-messzi galaxisból. A minnesotai cég már 2011 óta gyártja a Star Wars tematikával súlyosbított játékait, amelyek között olyan címek szerepelnek, mint az X-Wing figurás játék, a Star Wars Living Card Game, az Armada vagy éppen a három vaskos kötetre bontott, egyedi szabályrendszert használó szerepjáték.

A jelenleg elérhető Star Wars-os asztali játékok felhozatala tehát meglehetősen változatos, fénykardokkal és lézerstukkerekkel operáló klasszikus gyűjtögetős kártyajáték azonban már Richard Garfield (Magic: The Gathering pápa) 2002-2005 között futó Star Wars TCG-je óta nem volt a piacon.

Ezen kíván változtatni a Star Wars: Sorsok, az FFG vadiúj kártya- és kockajátéka, amely a klasszikus gyűjtögetős mókát keveri a kockacsörgetés élvezetével, ráadásul a Delta Visionnek köszönhetően magyar nyelven is elérhetővé vált a világpremierrel egy időben. Nem volt kérdéses tehát, hogy mi is visszaálljunk néhány napra a kockadobáló-gyűjtögető életmódra...

Első lépések egy új világ felé

A Star Wars: Sorsok alapjaiban egy pofonegyszerű játékrendszert használó gyűjtögetős kártyajáték, amely a manapság népszerű Dice Masters játékokhoz hasonlóan különböző dobókockákat is használ a játékmenet színesítésére. A játék során a két szembenálló játékos hősei, illetve gonoszetevői küzdenek egymás ellen, a cél pedig természetesen az ellenfél teljes seregének likvidálása. Amennyiben ez sikerül, vagy ellenfelünk teljesen kifogy a kártyákból, nyertünk.

The hungarian edition #starwarsdestiny #rey #starwars #ffg #ccg

Dice & Sorcery (@diceandsorcery) által közzétett fénykép,

A játékosok első feladata tehát egy ütőképes csapat összeállítása lesz az általuk választott oldal ikonikus képviselői közül; ők fogják képezni a paklijuk első vonalas harcosait. A csatasorba állítható karakterek Luke Skywalkertől egészen Darth Vaderig terjednek, megszerzésük azonban nem egyszerű feladat, hiszen a megvásárolható ötlapos kiegészítő kártyacsomagok tartalmát nem ismerjük, ezért első lépésként érdemes az általunk szimpatikusnak tartott oldal kezdőcsomagját bezsebelni, amely két-két karaktert, egy-egy jól használható kártyaválogatást, valamint a játék során használatos sérülés, pajzs és nyersanyag tokeneket is tartalmaz.

star_wars_sorsok_1.jpg

Egy Star Wars: Sorsok karakterkártya anatómiája

A hősi oldal kezdőcsomagjában Rey és Finn, míg a gonoszok oldalán Kylo Ren és egy Első rendi rohamosztagos található, a hozzájuk tartozó dobókockákkal együtt. Az ikonikus karaktereken kívül pedig még jó néhány kártya és kocka is van a pakkokban, ami már elegendő ahhoz, hogy elkezdjünk játszani. A tesztelés során az első néhány partit kizárólag az alapcsomagok kártyáival játszottam, a tanuláshoz és a mechanizmusok elsajátításához pedig bőven elegendő is ez a felhozatal, illetve jól demonstrálják, hogy milyen lehetőségek rejlenek a játékban, milyen egy-egy parti dinamikája.

A Star Wars: Sorsok angol nyelvű oktatóvideója 

Az erőviszonyok szempontjából is teljesen rendben van a két összeállítás, egyedül azzal nem vagyok teljes mértékben kibékülve, hogy csak ez a két kezdőcsomag létezik, azaz első lépésként mindenképp meg kell barátkoznunk azzal a gondolattal, hogy választott csapatunkban jó néhány bontás erejéig az ébredő Erő karakterei fognak szerepelni. Félreértés ne essék, semmi bajom Reyjel, Finn-nel vagy Kylo Rennel, de a klasszikus trilógia rajongójaként jobban örültem volna, ha a Star Wars: Sorsok nagyobb választékkal startol, ami a kezdőcsomagokat illeti.

Han dobott először     

A karaktereket ábrázoló lapokon kívül paklinkban különböző fejlesztés, esemény és támogatás kártyák szerepelnek, szám szerint maximum 30 darab, ha a hivatalos versenyszabályzatot követjük. Tulajdonképpen ez képzi a húzópaklinkat, innen kell feltöltenünk a kezünket minden kör elején pontosan 5 lapig, így ennek a gyűjteménynek az összeállítása és jellege adja majd alapvető stratégiánk gerincét. Itt fontos megjegyezni, hogy a kezdőcsomagokban valamivel kevesebb lap található, tehát szükség lesz néhány kiegészítőcsomagra is, ha mondjuk egy versenyen szeretnénk kipróbálni magunkat.

Használható hőseink, illetve gonosztevőink számát a lapok bal alsó sarkában szereplő számérték határozza meg, az összeállítás során ezek össze nem haladhatja meg a 30-at, itt is okosan kell tehát eljárnunk, ráadásul ezen döntésünk a kezdőkockák számára is kihatással van.

star_wars_sorsok_3.png

A jó és gonosz kezdőcsomag

A játék során a kezünkben lévő lapok kijátszása, a játéktéren szereplő lapok aktiválása/kimerítése egy-egy akcióként végezhető el, ezek pörgős egymásutanisága adja a játék alapmechanikáját. Itt jönnek képbe a fentebb említett kockák is, amelyeket akkor dobunk el, amikor a hozzájuk tartozó lapokat hozzuk akcióba.

A kockákon szereplő hatások azonban nem azonnal érvényesülnek, hanem egy következő akció során, így az ellenfélnek saját körében még van lehetősége befolyásolni a dolgok állását kártyáival vagy esetleg saját kockáinak eredményével. Nem érdemes tehát azonnal heves ewok győzelmi táncra perdülni egy-egy jól sikerült dobás után, hiszen könnyen lehet, hogy ellenfelünk röhögve hatástalanítja minden támadási lehetőségünket, ne adj’ isten valamilyen módon újradobatja velünk a kockáinkat.

 Ez a trükk nekem sajnos nem megy, de azért próbálkozom serényen...

Kockákból egyébként a különböző fejlesztés és támogatás lapoknak köszönhetően rengeteg lesz egy-egy ütközet során, így ahogy haladunk előre az időben, lehetőségeink száma is jelentősen növekedni fog, feltéve ha fejlesztéseinkkel súlyosbított karaktereink életben maradnak. Ellenkező esetben a karakter összes kockája és a különböző fejlesztések útján megszerzett kockái mennek a levesbe, okosan kell tehát allokálnunk az új lapokat, illetve vigyáznunk kell karaktereinkre.

kylo_ren_build.jpg

Ilyen módon csatolunk újabb kártyákat és kockákat karaktereinkhez

A gyors adok-kapok jellegtől rendkívül pörgős játék a Star Wars: Sorsok, de mégsem ezt tartom a mechanizmus legnagyobb erényének. A Fantasy Flight Games már a szerepjátékok esetében is egészen jól elcsípte a Star Wars-filmek jellegét, a történések fordulatosságát, illetve kiszámíthatatlanságát, ez a dizájnfilozófiai döntés pedig a Star Wars: Sorsok esetében is tetten érhető. Bár egyszerű játékról van szó, mégis van benne stratégiai mélység, ugyanakkor kellően intuitív is ahhoz, hogy élvezetes legyen felfedezni a különböző kombinációkban rejlő lehetőségeket, illetve a pakliépítés örömeit, nem kell azonban dominioni mélységekre vagy Magic: The Gathering-i komplexitásra számítani, de ez jól is van így.

A Star Wars: Sorsok annak az új generációnak gyűjtögetős kártyajátéka, amely már nem a Richard Garfield-i  formulákon nevelkedett,

hanem inkább az online térben, a Hearthstone-on vagy épp a Dice Masters-en, így természetes is, hogy ennek az új korszaknak a dinamikusabb elvárásainak is próbál megfelelni. Ebben pedig egészen jól teljesít a Sorsok.

Amikor ideális a lapjárás

A messzi-messzi galaxis esztétikája

A Fantasy Flight Games játékai általában esztétikai szempontból is magas minőséget képviselnek, és nincs ez másképp a Star Wars: Sorsok esetében sem, a művészeti részleg nagyon kitett magáért, ami a kártyák megvalósítását illeti; akik forgatják a szerepjátékos alapkönyveket vagy játszottak a korábbi LCG kártyajátékkal, ismerős és jól bevált stílussal találkozhatnak. Nem is értem, hogy a Birodalom vs. Lázadók című FFG minijátékban miért nem hasonló illusztrációkkal találkoztunk annak idején, én legalábbis nem szeretem, amikor filmekből kimentett képeket használnak illusztrációként. A Sorsok viszont baromi jól néz ki, tényleg öröm végignyálazni a lapokat.  

star_wars_sorsok_2.jpg

Régi és új arcok behemót kockákkal

Sajnos a kockákról már nem mondhatom el ugyanezt, nekem legalábbis nem sikerült megbarátkozni ezekkel a hatoldalú behemótokkal, a Dice Masters kockái valamivel jobban tetszenek, de ugye ízlések és pofonok. Minőségi szempontból egyébként nincs velük gond, jól betöltik a funkciójukat, de ellentétben a kártyákon látható illusztrációkkal, valahogy nekem kilógnak a Star Wars világából.

star_wars_sorsok_6.jpg

A magyar fordítás hűen követi a Star Wars szinkronokban elhangzó idézeteket és szakzsargont, és maga a kiadás is jól sikerült, a kezdőcsomagok akcióösszeegző lapján szereplő apró szerkesztési bakit leszámítva minden teljesen a helyén van.

Gyűjtögetni jó

star_wars_sorsok_7.pngKár lenne elfelejteni, hogy a gyűjtögetős kártyajátékok esetében a konkrét játékélmény mellett a gyűjtögetés örömén is nagy hangsúly van, ráadásul van egyfajta közösségformáló ereje is, amely nem pusztán abban nyilvánul meg, hogy néha versenyeket szerveznek a játékosok vagy a klubok. A cserélgetés, üzletelés mindig is velejárója volt ennek a hobbinak, és tekintettel arra, hogy a Star Wars: Sorsok fogadtatása nagyon lelkes, ez a közösségi életre is jótékony hatással lehet.

Ez mindenképp jót tesz a hobbinak, hiszen nagyban megkönnyíti az új játékosok beilleszkedését, illetve jó alapot teremt ahhoz, hogy ne pukkadjon ki idejekorán a galaktikus lufi, és sokáig lehessen játszani, gyűjtögetni. Jelenleg nagyon úgy fest, hogy minden körülmény adott ahhoz, hogy a Star Wars: Sorsok hosszú évekig lekösse a rajongókat, és ugye minden új film, új lehetőségeket is rejteget majd, szóval bontogatásban nem lesz hiány a jövőben…

Azonban azt is érdemes figyelembe venni, hogy bármennyire is jó dolog gyűjtögetni, ez alapvetően egy költséges hobbi, különösen ha az ember maximalista, és minden lapot meg szeretne szerezni.  

Mi van egy boosterben?

A gyűjtögetés lelkét az úgynevezett boosterek vagy kiegészítő csomagok adják, ezek halmozásával szerezhetünk újabb lapokat és kockákat, amelyeket beépíthetjük folyamatosan formálódó paklinkba. Egy ilyen csomagban 5 véletlenszerűen csomagolt kártya található, illetve egy kocka.

Verdikt

A Star Wars: Sorsok egy pörgős, könnyed kártya- és kockajáték, amit élvezetes játszani, izgalmas gyűjteni, és a teljesen kezdő gémerek számára jó belépési bont lehet a modern asztali játékok világába. Mivel még a termékcsalád életciklusának a legelejénél tartunk, nehéz megmondani, mit hoz a jövő, az azonban biztos, hogy a Fantasy Flight Games hosszú távra tervez, és összességében nagyon jó móka a gyűjtögetés a messzi-messzi galaxisban. Ettől függetlenül azt is észben kell tartanunk, hogy a gyűjtögetős kártyajáték soha nem olcsó mulatság, és szükséges az anyagi ráfordítás, ha a teljesség igényével készülünk ellátogatni Mos Eisley-ba. Ha viszont szereted a Csillagok háborúját és a gyűjtögetéstől sem riadsz vissza, akkor nem kerülheted el a Sorsokat.


A tesztpéldányokat a Delta Vision Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre, de véleményünket ez nem befolyásolta.

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr5912043741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása