Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

EladLak! - exkluzív társasjátékajánló
Szerezd meg olcsón, add tovább hatalmas haszonnal!

cover.JPG

Színésznek, gyermekorvosnak, modellnek, kutyaidomárnak, vagy épp dalszövegírónak állni rengeteg ember álma, ám vannak olyan szakmák, amelyeket a legkevésbé sem lehet közkedveltnek nevezni. A mi leszel, ha nagy leszel? klasszikusnak számító kérdésre, nagyon kevés gyermek válaszol úgy, hogy BKV- jegyellenőr, temetkezési vállalkozó vagy ingatlanügynök.

Ejtsünk pár szót az utóbbiakról:

Ingatlanügynök - egyeseket rögtön kiver a víz, ha arra kerül a sor, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljenek egy példánnyal. Pedig az ingatlanos szakma egészen hosszú időre nyúlik vissza, és úgy tűnik, hogy jó ideig a palettán is marad - hiszen lakni mindig kell valahol.

Ha valakivel elakadnánk a könnyed társalgás során, nyugodtan dobjuk be a témát, könnyedén akad egy-egy horrorsztori, amit jó megosztani egymással - ráadásul ezzel a témával kapcsolatosan mindenkinek van véleménye.

Ahogy minden szakmát, úgy ezt is lehet jól csinálni (szerencsére van rá élő példa is), de most már könnyedén el is eljátszhatjuk, hogy megy ez nekünk, hiszen megérkezett a For Sale, vagyis az EladLak! a magyar társasjátékos világ polcaira.

Eladó, kiadó most a szívem

A For Sale immáron 19 éve tartja rabláncon a rajongók szívét, és a megjelenése óta idén, 2016-ban öltözött át harmadjára - és valljuk be, most néz ki a legjobban.

dscn1559.JPG

Ugye, hogy ugye?

Az új dizájnt a Iello-nak köszönhetjük, aki híres a nagyon szép grafikákról és a pofás dobozokról. Az EladLak! illusztrációi annyira jól sikerültek, hogy még a legértéktelenebb, utolsó kis csöves kartondoboz-lakhely is könnyedén a kezeinkbe ugrik, annyira cuki lett az artwork.

A partik során többször is elhangzottak a következőhöz hasonló mondatok:

“Áhh, én megveszem ezt a kis kutyaházat, mert mindig is ilyet akartam.”

A magyar köztudottan lelkes filmcímfordító nemzet. Nos, ha az EladLak! filmcím lenne, helyet foglalhatna az elegáns, humoros megoldások között. Külön öröm, hogy a teljes doboz, játékszabály, még a kártyák hátoldala is magyar nyelvű - simán el lehet ezt a játékot játszani angolul is, de így mégis jobban esik a szemnek és a léleknek.

dscn1551.JPG

A téma és a játék célja kéz a kézben jár: az ingatlanbizniszben mozgunk, ahol a játék első felében a rivális kollégák elől megpróbáljuk elhappolni a legjobb létesítményeket, mindezt úgy, hogy lehetőleg ők járjanak a legrosszabbul, majd a második részben minél magasabb áron meg is kell szabadulnunk az alkalmi vételektől.

Vagyis: az első fázis során magukat az ingatlanokat szerzik be a játékosok, a következőképpen: miután mindenki megkapta a maga jussát pénzérmékben, fel kell csapni annyi épületkártyát, ahány játékos játszik, majd a kezdőjátékos megteszi az ajánlatát - a következő játékosok, ha szeretnének beszállni a harcba, akkor emelik a tétet. Nem a legmagasabb értékű ingatlanért megy a harc, hanem azért, hogy minél szélesebb palettáról választhassanak az ügynökök ingatlant maguknak.

A csavar ott van, hogy ha valaki nem száll be a licitbe, vagy passzol, akkor elhozhatja a legalacsonyabb értékű épületet a sorról, úgy hogy a feltett pénzének a felét (felfelé kerekítve) visszaveheti a kezébe.

A kézben tartott érmék mennyisége a játék végéig titkos, (akárcsak a Nincs kegyelem!-ben a “kösz, de nem” token), így nagyon résen kell lenni, hogy a többiek mit engedhetnek meg maguknak, mint például: érdemes-e feljebb srófolni az árakat vagy sem.

A további épületekért pedig a folytatódik a licit, egészen addig, amíg valaki nem tesz be annyi pénzt, hogy a többieknek ne érje meg felüllicitálni, ekkor a szerencsés elhozhatja az épületet, ám pénz nem jár neki vissza - míg a többieknek mind igen.

dscn1554.JPG

A második fázisban, ha már az összes épület elfogyott, az összekevert csekkek közül kell annyit felcsapni, ahányan játsszák a játékot, majd minden játékos egyszerre betesz egy épületet, ahol a legmagasabb értékű viszi el a legnagyobb értékű csekket, és a legalacsonyabb értékű a legkisebb összeget.

A játék nyertese az, aki a legtöbb pénzt söpri be az eladások után.

Verdikt

Rendkívül egyszerűnek hangzik, ugye?

Igen, tényleg az! De higgye el, ez a játék, megéri a hosszú távra való tervezést, vagyis az azonnali megvételt. A piacon kevés az ennyire jó ár-érték arányú társasjáték. Gondolja csak végig: már három főtől élvezetes, de akár hatan is játszhatnak vele, ráadásul nagyon minimális időbefektetéssel. Sőt, ha olyan darabot szeretne, ami könnyedén hordozható, ezt abszolút magának találták ki. Ráadásul az esztétikai faktora miatt biztosan bezsebel majd pár irigy pillantást.

A játék menetébe bőven belefér a poénkodás, álszentkedés és az ingatlanzsargon bőven mért használata.

“Hmm, ezért a jófajta igluért, - hiszen látszik rajta, hogy jó konstrukció - megajánlok rögtön négyezret, hisz tudjátok pörög a biznisz, és nekem belefér.”

Az EladLak! tökéletes filler vagy party-játék, amiből egy alkalom általában nem elég, szerencsére 20-30 perc alatt lemegy egy játék, és már jöhet is a következő kör és a következő kopasztás, akarom mondani fairplay üzlet.

- KralleKralle

 

Játéktervező: Stefan Dorra

Grafika: Catell Ruz

 

A játékot a Compaya társasjáték kiadótól és bolttól kaptuk tesztelésre, de ez a véleményemet egyáltalán nem befolyásolta.

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr7511815103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása