Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Spiel des Jahres 2016 - megvan az év társasjátéka
A rangos díjátadó szolgált néhány meglepetéssel is.

spiel.png

A társasjátékok hívei minden évben izgalommal várják Európa legrangosabb társasjátékdíj-átadójának eredményhirdetését. A Spiel des Jahres pecséttel fémjelzett játékokkal nem igazán lehet mellé nyúlni, bár akad egy-két olyan díjazott, amely előtt a mai napig értetlenül állunk.

Az idei díjátadó is tartogatott egy-két meglepetést a hobbi rajongóinak.

fedonevek_hero.png

Mióta kijött a Fedőnevek (eredeti címén Codenames) a rajongók borítékoltan ezt a játékot tartották a legesélyesebbnek, és úgy látszik, hogy a Fedőnevek ezúttal be is zsebelte rajongók mellett a szakma elismerését is. Cseppet sem csodálkozunk, mi is imádtuk, ugyanakkor a másik két jelöltet, az Imhotepet és a Karubát még nem volt lehetőségünk kipróbálni, de ami késik, nem múlik.

A haladó játékok kategóriáját (Kennerspiel des Jahres) az Isle of Skye nyerte meg, holott a másik két esélyesnek jósoltuk volna a szebb jövőt (Pandemic Legacy Season 1, T.I.M.E. Stories). Az Isle of Skye-t többen felturbózott Carcassonne-ként emlegetik, a három játék közül ez volt a biztos döntés - hiszen egy jó eurójátékot könnyebben befogad a közönség, mint egy formabontó darabot.

isleofskye2.jpg

Ugyanakkor mivel gémerjáték kategóriáról van szó, nem igazán értjük a bátortalanság okát.

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr28897926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TBal 2016.07.19. 09:14:35

oh, Vlaada Chvatil csinálta a galaxis roncsderbit is... :)

Amúgy a Kennerspiel des Jahres jelöltjeiröl lehetne tudni többet? Amik nem nyertek, azok miben formabontóak?

KralleKralle 2016.07.19. 10:31:02

@TBal:
A Pandemic Legacy Season 1 - ugyanúgy kooperációs játék, mint a klasszikus Pandemic, de itt csak egyszer lehet lejátszani a játékot magát, ahol minden döntésnek következménye van. 12 hónapnyi a játékban eltelt idő, érdemes ugyanazon négy embernek végigjátszani a kampányt Az "újdonság" ( lásd. Risk Legacy) az, hogy kártyákat kell ketté tépni, kaparós sorsjegyszerű történések vannak, rejtett dossziék, stb. ezek miatt a játékosok ténylegesen az emberiség megmentéséért zajló harc részeivé válnak. Több évadot is terveznek a játékhoz, és a második évadban várható eseményeket már az leső évad végi helyzethez tudjuk igazítani.

A T.I.M.E. Stories szintén egy egyszer végigjátszható darab, 4-5 játékalkalmat tesz ki. Kissé szerepjátékszerű, történetmesélős, hangulatos játék, ahol küldetéseket hajt végre a csapat, miközben nyomoznak, felfedeznek. A döntéseknek itt is fontos szerepe van, a Pandemic Legacy-hoz képest annyi a különbség, hogy itt akár többször is nekifuthatunk a játéknak, mivel fejtörőkön alapszik így egyre kevésbé lesz érdekes. Szerencsére vannak kiegészítői, amik mindig egy-egy ügyet tartalmaznak, és az alapjátékkal együtt válnak játszhatóvá.

TBal 2016.07.19. 11:18:50

@KralleKralle: Köszönöm - érdekes koncepció ez a "csak egyszer játszható játék", több évaddal.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása