Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Magyar népmesék - A kártyajáték | bemutató
A mese folytatódik.

tarsas_nepmese_lrg.jpg

A Magyar népmesék - A társasjáték után most újra ellátogattunk az Üveghegyen túlra, hogy ezúttal egy kártyajáték formájában találkozzunk néphagyományunk jól ismert és szeretett alakjaival.

Kártyázni jó!

Bár a klasszikusnak számító póker-römi-kanaszta szentháromságát mindig is rühelltem, viszonylag gyakran játszom kártyajátékokkal, és kifejezetten szeretem is őket. Mostanában leginkább a Birodalmi telepesek pörög nálam, de említhetném az Evolúciót, az Évszakokat, a Munchkint, illetve a Hearthstone-t vagy a Magic Duelst is, ha szabad digitális játékokkal példálóznom egy tabletop cikkben.

Azért is csípem a kártyajátékokat, mert szemben mondjuk egy komolyabb táblás játékkal, általában lényegesen rövidebb játékidővel kell számolnunk, gyorsabb a setup és tapasztalatom szerint a tanulási ív is jóval barátságosabban fest. Persze azért vannak kivételek, elég csak az egyre népszerűbb LCG-kre gondolni, de azért nem nagy bátorság kijelenteni, hogy a kártyajátékok általában az asztali játékok kevésbé agyzsibbasztóbb és urambocsá’ könnyedebb szegmensébe tartoznak.

A Magyar népmesék - A kártyajáték is kifejezetten könnyű, gyorsan tanulható, pörgős játék, ami a fenti példákkal ellentétben elsősorban a fiatalabb korosztályt célozta meg, ami nem feltétlenül jó ajánlólevél egy komolyabb gamer számára. No, de mielőtt ítélkezünk, nézzük meg, hogy szuperál a játék!

magyar_nepmesekk1.jpg

Második kör

A Magyar népemsék - A társasjáték folytatása esztétikai szempontból a nagy tesó által kitaposott ösvényen haladt, ami minden szempontból bölcs döntés volt. Már a társasjátéknál is nagyon tetszett a megvalósítás, az illusztrációk ízlésesek és tökéletesen illeszkedtek a Magyar népmesék világába - örömmel konstatáltam, hogy nincs ez másképp a kártyajáték esetében sem.

Már a csomagolásnál is világos a két játék közötti kapcsolat: első blikkre azt is hihetné az ember, hogy a kis doboz valójában egy kiegészítő pakk a társasjátékhoz, ám a Magyar népmesék - A kártyajáték egy önállóan játszható, teljesen független darab, ami csak tematikai szálakkal - és természetesen a fejlesztő személyét tekintve - kötődik az elődhöz. A doboz egyébként most is rendkívül ízlésesre, kifejezetten helytakarékosra sikerült, simán elfér bármilyen tatyóban, sőt, akár egy zakó zsebében is (ellenőriztem!), így szállítási szempontból abszolút kényelmes helyzetben vagyunk.

magyar_nepmesekk4.jpg

A dobozt felbontva csupán két paklit, illetve egy rövidke, kétoldalas szabályzatot találunk. Örömmel tapasztaltam, hogy ezúttal sokkal világosabb fogalmazással van dolgunk, a szabályok egyértelműek, nincs fejvakarás, egy rövid átolvasás után gyakorlatilag bele is csaphatunk a lecsóba, és kezdődhet a játék.

A szabály az szabály az szabály

A Magyar népmesék - A kártyajáték alapvetően egy nagyon egyszerű mechanikára épül, amelyben a játékosok egy közös pakliból húzhatnak, lepakolhatnak különböző pontokat érő lapkombinációkat a kezükből, illetve el is dobhatnak olyan kártyákat, amelyekre nincs szükségük vagy amelyek veszélyeztetik a pontgyűjtést. Utóbbi akcióra akkor van szükség, ha negatív kártya kerül a kezünkbe, hiszen ezek pontlevonással fenyegetnek a végelszámolásnál.

A játék addig tart, amíg a húzópakli el nem fogy, utána csak egy kis számolgatás, és ki is derül, ki nyerte a játékot.

Egészen röviden tulajdonképpen ennyi lenne a játék, ám a szabályzat tartalmaz egy haladó játékmódot is, amelyben akciókártyákkal súlyosbíthatunk a helyzeten, és egy kicsit taktikusabbá tehetjük a játékot.

magyar_nepmesekk3.jpg

Az egyszerű szabályoknak köszönhetően még a haladó játékmód esetében is pörgős marad a játék, ugyanakkor a szerencse szerepe továbbra is nagy marad, ám egy ilyen játék esetén ezt semmiképp nem sorolnám a negatívumok közé. Ahogy a társasjáték-változatnál is teljesen érthető volt a fejlesztői szándék, úgy a kártyajátéknál világos, hogy elsősorban egy könnyed, családi játékról van szó, amelynek fő célcsoportja a társasozni vágyó gyerekek, és ebből a szempontból nagyon jól teljesít a Magyar népmesék - A kártyajáték.

De mi a helyzet a gamerekkel?

Hasonló véleményen vagyok, mint a társasjáték-változat esetén: A Magyar népmesék - A kártyajáték nem lesz a komolyabb játékosok game nightjainak főszereplője, de nem is ilyen szándékkal készült a játék. Éppen ezért, akik összetetebb játékot keresnek, inkább a bevezetőben leírt példákkal próbálkozzanak.

Verdikt

Elsősorban azoknak ajánlanám a Magyar népmesék - a kártyajátékot, akiknek már a társasjáték is tetszett, és akik kifejzetten a család számára keresnek valami újdonságot. Maga játék is akkor “érzi igazán jól magát”, ha sokan játszák, tapasztalatom szerint leginkább négy vagy annál több játékos esetén a legjobb az élmény.

A tesztpéldányt ezúton is köszönjük Lenhardt Balázsnak, a játék fejlesztőjének! 

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr128783772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása