Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

Scullyból isten lesz - Gillian Anderson csatlakozott az Amerikai istenek csapatához
Mi pedig nem győzzük várni a szériát, ami új fejezetet nyithat a sorozatok történetében...

nevtelen-1_1.png

Az Amerikai istenek minden idők egyik legjobb könyve.

Az a Neil Gaiman írta, aki egyébként általában az elvont horror és a gyerekmesék között lavíroz. A Sandman képregénysorozattal vált ismertté, majd novelláival annyi díjat nyert, hogy azok már nem fértek fel a padlásra és ez lett a sorsa a regényeinek is. Csillagpor, Sosehol, A temető könyve, Coraline, Anansi fiúk... (amelyikből még nem csináltak filmet, abból már készül)

Gaiman minden egyes regényével kicsit új vizekre evez, de kétségtelen, hogy eddigi életművének csúcsteljesítménye az ősi mitológiákat modern világunkkal tökéletesen keverő, Hugo- és Nebula-díjas Amerikai istenek. A könyv jó. Annyira jó, hogy szinte teljességgel hibátlannak mondható, világa pedig minden mozzanatában egyedi... Egy fantasztikus utazás, ami átvezet minket egész Amerikán, annak legrejtettebb és legfurcsább titkait feltárva. Az alapanyag kivételes, ez persze nem garantálja a jó sorozatot, hisz egy jó könyvhöz az író stílusa, személye, szelleme is kell, de hála az isteneknek Gaiman nem csak kezdeti tanácsadóként bábáskodik a sorozat felett (ahogy Martin tette a Trónok harca esetében), de társíróként, segédrendezőként és kiemelt atyaúristenként jelen van a castingoktól kezdve a forgatásokig mindenhol.

neil-gaiman-on-set-for-american-gods.jpeg

(Neil a forgatáson)

A Starz jól látta: Amerikai istenek remek sorozat alapanyag. A világa a mi világunk, egy kis csavarral, ugyanis őseink mitológiáinak istenei köztünk járnak. Kisebb csodákat tesznek, manipulálnak minket, de az erejük már rendkívül korlátozott, hisz nem hiszünk bennük. Létrejöttek azonban új istenek a színen, akiknek minden nap áldozunk. Ilyen isten például a média istene (esetünkben istennője), akinek szerepét nem más mint Dana Scully, azaz Gillian Anderson öltheti magára.

cheese.jpg

Ez óriási hír, ahogy az is, hogy Szerda szerepében Ian McShane-t láthatjuk majd, aki egyszerűen tökéletes választás, Árnyékot pedig Ricky Whittle formálhatja meg.

la-et-hc-neil-gaiman-american-gods-ian-mcshane-wednesday-20160302_2.jpg

(Ian McShane)

Nem egyszerű vállalkozás filmre vinni a történetet, hisz az tele van Hollywood számára nem elég látványos mágiával és trükkökkel. Egy fátylakon, tükrökön túli, egy minden hatásvadászatot kerülő rejtélyekre és ősi mítoszokra épülő világ... ez többé kevésbé sikerült a Jonathan Strange és Mr.Norell készítőinek (A Hollókirály), de az a BBC... akik kicsit több tapasztalattal bírnak az angolosan különleges világok képernyőre erőszakolásában.

strange.jpg

(Jonathan Strange & Mr.Norell aka. A Hollókirály - Bertie Carvel a mesterműből készült sorozatban)

Mindenesetre a főbb szerepekben kivétel nélkül kivételes színészeket láthatunk majd, szóval amennyire szkeptikus voltam eleinte (hisz az egyik kedvenc könyvemről van szó...) annyira várom, hogy mi lesz belőle. 

Már kétszer is megjelent a könyv magyar nyelven, én ajánlom mindenkinek az első, kemény borítós kiadás beszerzését, de a második kiadás is szép, talán kicsit jobban kell vigyázni rá. Mindenesetre még bőven van idő elolvasni a könyvet, mielőtt megérkezik a sorozat, melegen ajánlom mindenkinek mielőbbi beszerzésre! 

Varga Bálint Bánk

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr568779194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

knowledge tree 2016.06.05. 14:15:58

MILF - noun [C] /mɪlf/: Gillian Anderson.

lalolib 2016.06.05. 14:55:45

Nem rossz a könyv, de az talán erős, hogy "minden idők egyik legjobb könyve." Bár azt még nem olvastam sehol, hogy vajon mennyit is jelent általában az "egyik legjobb" jelző. Ötöt, százat, ezret...az utóbbiba még belefér az Amerika istenek, de ha ilyen jelzőt használunk, talán oda kéne biggyeszteni egy szót: "szerintem". :)
Ettől még érdekelni fog a sorozat is.

qwertzu 2016.06.05. 18:47:08

Talán az egyetlen próza tőle, ami nem igazán tetszett. Minden más amit írt, az jó.

Varga Bálint Bánk 2016.06.05. 20:20:36

@lalolib: Persze, igazad van, de ebből a szempontból szinte minden mondathoz oda írhatnám, hogy "szerintem ez..." meg "szerintem az...", hisz a hír maga tele van a véleményemmel. :) (sőt tulajdonképpen ez nem sima hír, hanem vélemény cikk.)
Egyébként a minden idők egyik legjobb könyve dolgot nem csak hasra ütésre írtam, hisz kritikailag és eladások tekintetében is az utóbbi évtizedek magasan legsikeresebb fantasztikus témájú kötetei között van az Amerikai istenek, sokan az egyik legjelentősebb fantasy (urban-fantasy) alkotásnak tartják, sőt szépirodalmi könyvlistákon is rendkívül előkelő helyen állt és áll jelenleg is, beválasztották például minden idők 100 legjobb angol nyelvű regénye közé is.
Belemehettem volna ebbe jobban, de a cikk nem erről szólt első sorban. :)

Varga Bálint Bánk 2016.06.05. 20:31:43

@lalolib: javítom magam és hogy teljes legyen a kép: A Time magazin választotta a 2000-es évek 10 legjobb könyve közé, ezen kívül Hugo, Nebula, Locust, Bram Stoker, SFX díjas (legjobb regény kategória mindnél) és még sorolhatnánk a kisebb (jelentéktelenebb) elismeréseket és díjakat.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása