Dice & Sorcery

A gondolkodó geekek blogja

2015-ben kétszer annyi pénzt gyűjtöttek az asztali játékok, mint a videojátékok
Az asztali játékok jól hajóznak a Kickstarter vizein.

Nemrég nyilvánosságra hozták a Kickstarter tavalyi évéről szóló összesítéseket, amelyekből kiderült, hogy 2015-ben több mint 46 millió dollárt sikerült összekalapozni különböző videojátékokra, ami nagyon szép szám.

Ám a 2015-ös Kickstarteres játékok igazi győztesei mégis az asztali játékok lettek, amelyekre több mint 88 millió dollárt sikerült összegyűjteni. Érdekesség, hogy ennek az összegnek a 10 százalékát az Exploding Kittens című kártyás őrület teszi ki, amely jelenleg a legtöbb pénzt kalapozott játék dicső címét is magáénak tudhatja.

Nemcsak több pénzt, hanem több sikeres projektet is jegyeznek az asztali játékok. 2015-ben 1230 asztali játékra gyűlt össze a pénz, míg videojátékok esetében ez a szám csupán 421.

A statisztikák azonban egyéb érdekességekkel is kecsegtetnek. Attól függetlenül, hogy a videojátékokhoz képest több mint kétszer annyi pénzt és háromszor annyi sikeres projektet gyűjtöttek az asztali játékok, a támogatók (Kickstarterül backerek) számában nincs akkora különbség: asztali játékok estén 522 061-en, míg videojátékoknál 480 382-en járultak hozzá a sikeres projektekhez.

Az asztali játékok térhódítása és sikere valószínűleg abban keresendő, hogy előállításuk sokkal egyszerűbb és rövidebb időt vesz igénybe, illetve a fejlesztési sikertelenségnek is sokkal kisebb a valószínűsége.

Luke Crane, a Kickstarter játékokkal foglalkozó részlegének vezetője szerint az asztali játékok érezhetően nagyon felfutottak, de közösségi finanszírozási szempontból a teljes játékvilág nagyon jól teljesített, hiszen 2014-hez képest mind a támogatók, mind a befolyt pénz mennyiséget sikerült megkétszereznie.

Crane egyébként maga is eléggé benne van az asztali játékokban. Az ő nevéhez fűződik a Burning Wheel című asztali szerepjáték, illetve a Torchbearer, amelyre egyébként pont a Kicksterteren gyűjtötte össze a megvalósításhoz szükséges pénzt.

A bejegyzés trackback címe:

https://diceandsorcery.blog.hu/api/trackback/id/tr358637836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása